Sałatki na Boże Narodzenie.pdf

(893 KB) Pobierz
SAŁATKI NA BOŻE
NARODZENIE
przepisy.pl
Sałatka z kuskusem i granatem
przepisy.pl
Składniki:
kuskus - 150 gramów
papryka - 0.5 łyżeczek
Majonez Hellmann's Babuni
- 4 łyżki
czerwona cebula - 1 sztuka
ziarna granatu - 1 sztuka
ogórek - 1 sztuka
jogurt - 3 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
20 minut
4 osoby
Łatwe
skórka z cytryny - 1 łyżeczka
kumin - 0.5 łyżeczek
oliwa z oliwek - 2 łyżki
mięta - 30 gramów
Sposób przygotowania:
1. Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącą wodą tak, aby przykryła kaszę. Miskę przykryj folią i
pozostaw na 15 minut.
2. Aby przygotować dressing połącz majonez Hellmann's, jogurt, łyżkę soku z cytryny, skórkę z
cytryny, kumin oraz paprykę i wymieszaj.
3. Napęczniałą kaszę rozmieszaj widelcem, wymieszaj z oliwą oraz pozostałym sokiem z cytryny.
Dodaj posiekane cebulę oraz ogórki, owoce granatu oraz miętę. Sałatkę wymieszaj, przełóż do
salaterki, następnie polej dressingiem i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka grecka z majonezem
przepisy.pl
Składniki:
pomidor - 1 sztuka
Majonez Hellmann's Babuni
- 2 łyżki
ogórek - 0.5 sztuk
pomidory cherry - 10 sztuk
zielona papryka - 0.5 sztuk
czerwona cebula - 0.5 sztuk
ser feta - 60 gramów
15 minut
2 osoby
Łatwe
czarne oliwki - 10 sztuk
oregano - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
czerwony ocet winny - 1 łyżka
mięta - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę i oregano. Dodaj pokrojone ogórki,
pomidorki, cebulę czerwoną, oliwki, zieloną paprykę oraz pokrojoną miętę. Całość wymieszaj.
2. Pomidora pokrój w plastry gr. 1 cm i ułóż na półmisku. Przygotowana sałatkę wyłóż na
półmisek, posyp pokrojonym serem feta i listkami mięty.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
przepisy.pl
Składniki:
śledź marynowany - 3 sztuki
buraki - 2 sztuki
Majonez Hellmann's Babuni
- 10 łyżek
ziemniaki - 3 sztuki
musztarda - 1 łyżka
cytryna - 0.5 sztuk
szczypiorek - 1 pęczek
60 minut
4 osoby
Łatwe
pieprz czarny - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Buraki oraz ziemniaki posmaruj lekko oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz do miękkości w
piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 °C.
2. Po upieczeniu warzywa wystudź, obierz i pokrój w niedużą kostkę, tak samo pokrój filety
śledzia. Szczypior drobno posiekaj.
3. Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
4. Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, posmaruj je przygotowanym majonezem i posyp
szczypiorem.
5. Następnie wyłóż pokrojone ziemniaki, które również posmaruj majonezem i posyp
szczypiorem. Ostatnią warstwę stanowią buraki. Na nie też nałóż majonez i szczypior. Sałatkę
podawaj schłodzoną. Potrawę możesz wzbogacić, dodając marchewkę i groszek konserwowy.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim
przepisy.pl
Składniki:
włoszczyzna - 1 pęczek
Majonez Hellmann's Tatarski
- 1
opakowanie
szynka konserwowa - 120 gramów
jajka - 2 sztuki
jabłko - 1 sztuka
groszek konserwowy - 1 opakowanie
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.
2. Ugotowane i ostudzone warzywa oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój szynkę.
Groszek odcedź.
3. Teraz wymieszaj wszystkie składniki z sosem tatarskim. Podawaj jako samodzielna przekąska
lub sałatkę do obiadu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin