pytanie 13 Puławy 2010 pojęcie prawa ĹzywnoĹ-ciowego oraz podstawowe akty tego prawa.doc

(150 KB) Pobierz

13.   Pojęcie „prawa żywnościowego" WE oraz podstawowe akty tego prawa

 

 


Geneza i najważniejsze założenia prawa żywnościowego

Marcin Kozłowski Główny Inspektorat Weterynarii Puławy, 24 października 2009 roku

 

 

 

Akty Prawne Unii Europejskiej:

          Traktaty

          Rozporządzenia

          Dyrektywy

          Decyzje

Akty Prawne w Polsce

          Konstytucja RP

          Ustawy

          Rozporządzenia

          Umowy międzynarodowe

Instrukcje GLW oraz wytyczne GIW

Prawo krajowe Państwa Członkowskiego nie może być mniej restrykcyjne od prawa Unijnego.

PRAWO ŻYWNOŚCIOWE –geneza

Ważniejsze wydarzenia decydujące o potrzebie zmiany prawa dot. żywności

          1985 – pierwsze przypadki BSE w Anglii

          1986 – wybuch elektrowni w Czarnobylu /skażone produkty podstawowe/

          1999 – dioksyny w łańcuchu pokarmowym w Belgii /pasze dla drobiu i trzody/

          2000 – epidemia pryszczycy w Anglii przywleczona z Indii w żywności

Biała Księga Żywności

Bruksela, 12 stycznia  2000 rok

Nadrzędne cele nowego prawa żywnościowego:

          Zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia publicznego i bezpieczeństwa konsumenta;

          Zapewnienie, że ustawodawstwo oparte będzie na naukowych podstawach, racjonalnych dowodach i ocenie ryzyka, a nie innych czynnikach np. politycznych;

          Zapewnienie jednolitych przepisów dla całej Unii Europejskiej, w celu stworzenia wolnego przepływu towarów w ramach wspólnego rynku;

          Zapewnienie konkurencyjności przemysłu europejskiego i tym samym zwiększenie jego perspektyw eksportowych.

Nowe rozporządzenia „pakietu higienicznego”

zapoczątkowały zmianę w podejściu do polityki

higieny żywności

„Pakiet” miał za zadanie uprościć istniejące

prawodawstwo dotyczące bezpieczeństwa żywności,

uczynić je bardziej przejrzystym poprzez:

1)      wydatne zmniejszenie liczby aktów prawnych regulujących wymagania związane z higieną żywności;

2) oddzielenie poszczególnych obszarów  tj. zdrowie publiczne, zdrowie zwierząt, kontrole urzędowe;

3) skupienie się bardziej na celach jakie mają być osiągane przez producentów żywności zamiast określania szczegółowych wymagań technicznych.

          Elastyczność

W rozporządzeniach przewidziano wiele

możliwości adaptacji wymagań technicznych dla

zakładów, w zależności od charakteru

prowadzonej działalności i stosowanych

technologii przez producentów, ale przy

zachowaniu zasady, że nie spowoduje to

negatywnego wpływu na jakość zdrowotną

produkowanej żywności, co musi być

potwierdzone przez kontrole urzędowe.

         
Zmniejszenie liczby aktów prawnych

4 akty bazowe - rozporządzenia PEiR

3 rozporządzenia KE uszczegóławiające akty podstawowe i określające środki do ich wdrożenia

4 rozporządzenia KE ułatwiające płynne przejście ze starego reżimu prawnego do nowego

17 rozporządzeń zmieniających akty bazowe i uszczegóławiające

             

              W sumie 152 stare akty prawne UE dot. higieny żywności zostały uchylone:

17 - wraz z wejściem w życie pakietu higienicznego (dyrektywa 2004/41/WE i rozporządzenie 852/2004)

133 - przez akty prawne wdrażające

2 - przez decyzję Komisji 2006/766/WE

Organizacja kontroli urzędowych w Polsce regulowana przez pakiet 4 głównych Instrukcji GLW:

1) dot. zatwierdzania i rejestracji zakładów,

2) dot. określenia częstotliwości kontroli zakładów na podstawie analizy ryzyka,

3) dot. metodologii urzędowych kontroli,

4) dot. monitoringu pozostałości i substancji niedozwolonych.

         


Zintegrowane podejście
do bezpieczeństwa żywności

Zebrane doświadczenia pokazały, że szereg poważnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności miało swoje początki na etapie produkcji pierwotnej.

 

Część z tych zagrożeń zostało spowodowanych m.in. niewłaściwą paszą podawaną zwierzętom.

Stąd też powstała koncepcja podejścia zintegrowanego nadzoru „od pola do stołu”.

         

Łańcuch pokarmowy
Nadzór i identyfikowalność na każdym etapie

Artykuł 1 rozporządzenia (WE) nr 852/2004

          główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego;

          zapewnienie bezpieczeństwa żywności w ramach całego łańcucha żywnościowego, począwszy od produkcji podstawowej;

          bezpieczeństwo żywności zamrożonej zachowane poprzez utrzymanie łańcucha mrożeniowego;

          odpowiedzialność przedsiębiorstwa sektora spożywczego poprzez procedury oparte na zasadach HACCP wraz z zastosowaniem dobrej praktyki higieny;

          ustanowienie kryteriów mikrobiologicznych i wymogów kontroli temperatury opartych na naukowej ocenie ryzyka;

          żywność przywożona podlega takim samym normom jak żywność produkowana we Wspólnocie.

Zastosowanie w odniesieniu do wszystkich etapów produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz do wywozu.

Struktura Inspekcji Weterynaryjnej

Prezes Rady Ministrów

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Departament

Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii           FVO      SANCO

                   Warszawa                                        Dublin   Bruksela

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Główny Lekarz Weterynarii

(centralny organ administracji rządowej)

Graniczny Lekarz Weterynarii       Wojewódzki Lekarz Weterynarii

                                                          Powiatowy Lekarz Weterynarii

                                         podmioty nadzorowane

Organy Instancji według KPA

(nadzór weterynaryjny)

podmioty nadzorowane

Powiatowy Lekarz Weterynarii     (organ I instancji)

Wojewódzki Lekarz Weterynari    (organ I lub II instancji) 

Graniczny Lekarz Weterynarii

Główny Lekarz Weterynarii

(centralny organ administracji rządowej)

         

Analiza ryzyka w planowaniu urzędowych kontroli zakładów



Marcin Kozłowski
Główny Inspektorat Weterynarii

          Puławy, 24 października 2009 roku

Analiza ryzyka w planowaniu urzędowych

kontroli zakładów

          Proces analizy zagrożeń i analizy ryzyka w „nowym podejściu” WE.

          Wykorzystanie analizy ryzyka w urzędowej kontroli

          Częstotliwość kontroli zakładów na podstawie przeprowadzonej analizy ryzyka

Elementy systemu bezpieczeństwa żywienia na poziomie krajowym

          Ustawy żywieniowe, polityka żywieniowa, przepisy i standardy.

          Instytucje ze ściśle określonymi obowiązkami przeprowadzania kontroli żywności i zarządzania zdrowiem publicznym.

          Potencjał naukowy.

          Zintegrowane metody zarządzania.

          Inspekcja i certyfikacja.

          Diagnostyka i laboratoria analityczne.

          Wyznaczanie norm.

          Infrastruktura i wyposażenie.

          Struktura i możliwości monitorowania.

          Obserwacja problemów zdrowia ludzi związanych ze spożyciem.

          Zdolność do reagowania w sytuacji awaryjnej.

          Szkolenia.

          Informacja publiczna, edukacja i komunikacja.

Zmiana czynników globalnych oddziaływujących

na krajowy system bezpieczeństwa żywności

          Rosnąca intensywność międzynarodowego handlu.

          Rozwój międzynarodowych i regionalnych instytucji oraz wynikające z tego zobowiązania prawne.

          Rosnąca złożoność rodzajów żywności i źródeł geograficznych.

          Intensyfikacja i industrializacja rolnictwa oraz produkcji zwierzęcej.

          Wzmożona ilość podróży i turystyka.

          Zmiana wzorców przetrzymywania żywności.

          Zmiana wzorców dietetycznych i preferencji w procesie przygotowywania żywności.

          Nowe metody przetwarzania żywności.

          Nowe rodzaje żywności i nowe technologie rolnicze.

          Rosnąca odporność bakterii na antybiotyki.

          Zmiana interakcji człowiek/zwierzę z możliwością przenoszenia chorób.

Przykłady zagrożeń występujących w żywności

          Zagrożenia biologiczne

          Bakterie powodujące infekcje

          Organizmy wytwarzające toksyny

          Pleśnie

          Parazyty

          Wirusy

          Priony

          Zagrożenia chemiczne

          Toksyny występujące w naturze

          Dodatki do żywności

          Pozostałości pestycydów

          Pozostałości leków weterynaryjnych

          Zanieczyszczenia środowiska

          Zanieczyszczenia chemiczne pochodzące z opakowań

          Alergeny

          Zagrożenia fizyczne

          Metal, wypełniacze maszyn

          Szkło

          Biżuteria

          Kamienie

          Odłamki kości

Zasady kontroli żywności, które zwiększają wymagania

w stosunku do krajowych władz

          Rosnące wpływ nauki jako podstawowej zasady kierującej rozwojem standardów bezpieczeństwa żywności.

          Przeniesienie podstawowej odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności na przemysł.

          Przyjęcie metody od produkcji do konsumpcji przy kontroli żywności.

          Przekazanie przemysłowi większej elastyczności we wdrażaniu kontroli.

          Zapewnienie opłacalności i skuteczności rządowym funkcjom kontrolnym.

          Rosnąca rola konsumentów w podejmowaniu decyzji.

          Uznanie potrzeby rozszerzonego monitoringu żywności.

          Epidemiologiczne cechy środków żywności.

          Przyjęcie bardziej “zintegrowanej” metody pracy z pokrewnymi sektorami (takimi jak zdrowie zwierząt i roślin).

          Przyjęcie analizy ryzyka jako głównej dyscypliny poprawiania bezpieczeństwa żywności

Analiza ryzyka i pojęcia związane z analizą ryzyka

Analiza ryzyka proces składający się z trzech powiązanych elementów:

-          ocena ryzyka

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin