Kurczak i kartofle pieczone(1).doc

(221 KB) Pobierz

Kurczak z butelki
    Autor:smakosz  Data: 2004-08-26 21:48:02

 

Porcje: 2  Koszt: 11 zł  Trudność: prosty  Czas: 90 min. Kalorie: mało

 

 

Składniki:
- kurczak,
- przyprawy: zioła prowelsandzkie, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona.

Jak przyrządzić?
Kurczaka około 1,50 kg sprawić (t/j. oczyścić, usunąć resztki piór, umyć pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć.

Z wierzchu natrzeć solą, posypać pieprzem i ostrą zmieloną papryką. Do butelki po piwie 0,5 litra wlać 3/4 wody, wsypać do butelki szczyptę ziół, pieprzu i tymianku. Kurczaka nadziać na butelkę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po zabrązowieniu skurki kurczaka, zmiejszyć temperaturę do 100-120 stopno C. Proces pieczenia zakończyć, gdy mięso będzie odchodzić od kości. Kurczak jest w suchej, chrupiącej skórce, a w środku jest miękki i soczysty. Podajemy z chlebem, surówką

 

 

 

 

 

 Kurczak pieczony na puszce z piwem

 

Opcje V

VŚledź ten temat

VWyślij ten temat E-mail'em

VDrukuj ten temat

VPobierz ten temat

VSubskrybuj to forum

Tryby wyświetlania

VPrzełącz na: Drzewo

VStandardowy

VPrzełącz na: Linearny

Ocena: 3

Zobacz profil

post10 Oct 2009, 10:40

Post #1




 

* Kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem, smaruję olejem lub miękkim masłem i posypuję przyprawą grillową.

* Otwieram puszkę z piwem i połowę odlewam. Do puszki wrzucam kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, 2 pokruszone liście laurowe i 2-3 duże ząbki czosnku - pokrojone na ćwiartki.

* Na puszkę nasadzam kurczaka i wstawiam na dno piekarnika, na blaszce do pieczenia. Obok układam ziemniaki posypane vegetą i mieszanką ziół, owinięte natłuszczoną folią aluminiową.

* Piekę w

temp. ok.170-180 stopni C przez jakieś 80-90 minut.

 

 

 

Kurczak pieczony na piwie

Czasami z koleżankami z pracy wymieniamy się przepisami lub pomysłami, co można ciekawego upichcić. Jako jedna z nielicznych mi znanych osób nie piekłam jeszcze kurczaka na piwie. Stąd też pomysł na dzisiejsze danie:

·         butelka dobrego piwa (jasne, ciemne, chyba bez różnicy)

·         cały kurczak

·         przyprawy

Kurczaka nacieramy dowolnymi przyprawami, w międzyczasie opróżniamy do 3/4 butelkę piwa. Najlepiej tę czynność powierzyć tacie, bratu, mężowi, partnerowi... z chęcią pomoże... Na butelkę nasadzamy kurczaka i wstawiamy go do piekarnika.

Ja włączyłam piekarnik dopiero po wsadzeniu kurczaka, bo miałam z tym mały problem. Niestety kurczak był wielki (jako, że pierwszy raz w ten sposób robiłam nie przewidziałam takich ograniczeń), piwo też w większej butelce i całość stanowiło dosyć wysoką konstrukcję. Z ledwością wstawiłam to do piekarnika i szyjką niestety haczył o górną grzałkę.

 

 

 

 

Pieczone ziemniaki

Chrupiąca pikantna skorupka i miękkie wnętrze. Jednym słowem pieczone ziemniaczki to jest to! ;)
Przepis znalazłam na blogu Agaty, a przygotowałam je z okazji Ziemniaczanego Tygodnia.


Składniki (dla 2-3 osób):
- 6 średnich ziemniaków
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prawoślarskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Piekarnik nagrzać do 180C. Do brytfanny wlać oliwę, wstawić do pieca.

Ziemniaki obrać (młodych nie obierać, tylko wyszorować),pokroić na ósemki. Przyprawy wymieszać z bułką tartą.


Ziemniaki wrzucić do oleju i przemieszać tak, żeby były całe w tym oleju obtoczonym.  Kolejno wkładać je do bułki z przyprawami i obtaczać z każdej strony. Układać na blasze.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin