zupa z mięsa mielonego
Czosnek
3 ząbki
Fasolka szparagowa
700 g
Mięso mielone
400 g
Por
Ser żółty
100-200 g
ostra papryka, pieprz, sól
pasta pomidorowa
3-4 łyżki
puszka pomidorów
1
Sposób przygotowania
Fasolkę gotujemy w około 3l wody. W tym czasie, na patelni teflonowej, przesmażamy mięso mielone ( można podlać wodą lub odrobiną oleju ), mieszając, żeby nie zbiło się w duże grudki. Mięso wrzucamy do gotującej się fasolki, dodajemy pokrojony w plasterki por, puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe tak około 30 minut. Ewentualnie dodajemy wody, jeśli zupa jest za gęsta. Pod koniec gotowania wciskamy ząbki czosnku, sypiemy dużo ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty trzemy na grubszych oczkach. Gorącą zupę wlewamy do talerzy i posypujemy wiórkami serowymi. Podajemy, gdy ser się rozpuści.
A-n-i-t-a