Sałatka jajeczno kukurydziana
1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 lyzki majonezu, 1 lyzeczki musztardy, sól i pieprz
Kukurydze odsaczyc. Jajka ugotowac na twardo, obrac i posiekac. Wymieszac z kukurydza, majonezem i musztarda. Posolic i popieprzyc do smaku. Mozna tez dodac posiekany szczypiorek lub natke pietruszki.
Salatka z marynatami
Mala kapusta pekinska, 1 sloika marynowanych patisonów miniaturowych, 4 gruszki marynowane, 15 dag rokpola, 3 lyzki posiekanych orzechów wloskich, sok z cytryny, 5 lyzek oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Kapuste pokroic w waskie paski. Patisony w plasterki. Gruszki i rokpol pokroic w kostke. Skladniki delikatnie wymieszac. Posypac orzechami wloskimi i polac oliwa z oliwek wymieszana z sokiem cytrynowym, sola i pieprzem.
2 marchewki, 1 pietruszka, 1 selera, 1 pora, grzyby suszone, 1 litra zakwasu na zur (gotowego w butelce), 2 zabki czosnku, 4 ziemniaki, sól
W 1 litrze wody ugotowac marchewki, pietruszke, selera, pora i suszone grzyby. Wywar odcedzic dolac zakwas. Zagotowac i dolozyc zmiazdzone zabki czosnku i ziemniaki obrane i pokrojone w kostke. Gotowac az ziemniaki beda miekkie. Posolic do smaku.
[align=center][size=12][b][color=blue]Jajka faszerowane [/color][/b][/size][/align]
Sklad:
6 jaj
ugotowane mieso
szynka
majonez kielecki
chrzan
szczypiorek
sok z cytryny
ogórek
pól czerwonej papryki
pomidor
puszka sardynek lub szprotek w oleju
pól dymki
twarozek naturalny
kawalek pora
sól, cukier i pieprz.
Sposób przyrzadzenia:
Ugotowac jaja na twardo, obrac. Kazde jajko przeciac wzdluz na polowe. usunac zóltko a w jego miejsce nalozyc farsz. Ukladac na udekorowanym zielenina i rozdrobnionymi zóltkami pólmisku.
Farsze:
szynkowy: szynke drobniutko pokroic, wymieszacc z zóltkiem i majonezem, przyprawic.
majonezowy: utrzec 2 ugotowane na twardo zóltka z 2 lyzkami majonezu kieleckiego i dodac posiekany szczypiorek lub szczypior.
miesny: mieso zemlec w maszynce, przyprawic dodac chrzan i majonez
paprykowy: bardzo drobno posiekac ogórek, pól czerwonej papryki, pomidora i kawalek pora wymieszac z majonezem, przyprawic.
rybny: dwa zóltka dodac do sardynek lub szprotek z puszki, dodac lyzke majonezu, przyprawic.
pomidorowy: pomidora sparzyc obrac ze skórki, usunac dokladnie miazsz, drobno posiekac, polaczyc z zóltkami i majonezem.
Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodoban.
A-n-i-t-a