Sałatka jajeczno kukurydziana.docx

(12 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

Sałatka jajeczno kukurydziana             

1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 lyzki majonezu, 1 lyzeczki musztardy, sól i pieprz             

 

Kukurydze odsaczyc. Jajka ugotowac na twardo, obrac i posiekac. Wymieszac z kukurydza, majonezem i musztarda. Posolic i popieprzyc do smaku. Mozna tez dodac posiekany szczypiorek lub natke pietruszki.

Salatka z marynatami             

 

Mala kapusta pekinska, 1 sloika marynowanych patisonów miniaturowych, 4 gruszki marynowane, 15 dag rokpola, 3 lyzki posiekanych orzechów wloskich, sok z cytryny, 5 lyzek oliwy z oliwek, sól, pieprz.             

 

Kapuste pokroic w waskie paski. Patisony w plasterki. Gruszki i rokpol pokroic w kostke. Skladniki delikatnie wymieszac. Posypac orzechami wloskimi i polac oliwa z oliwek wymieszana z sokiem cytrynowym, sola i pieprzem.

 

2 marchewki, 1 pietruszka, 1 selera, 1 pora, grzyby suszone, 1 litra zakwasu na zur (gotowego w butelce), 2 zabki czosnku, 4 ziemniaki, sól             

             

W 1 litrze wody ugotowac marchewki, pietruszke, selera, pora i suszone grzyby. Wywar odcedzic dolac zakwas. Zagotowac i dolozyc zmiazdzone zabki czosnku i ziemniaki obrane i pokrojone w kostke. Gotowac az ziemniaki beda miekkie. Posolic do smaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[align=center][size=12][b][color=blue]Jajka faszerowane [/color][/b][/size][/align]                           

 

Sklad:

6 jaj

ugotowane mieso

szynka

majonez kielecki

chrzan

szczypiorek

sok z cytryny

ogórek

pól czerwonej papryki

pomidor

puszka sardynek lub szprotek w oleju

pól dymki

twarozek naturalny

kawalek pora

sól, cukier i pieprz.

Sposób przyrzadzenia:

Ugotowac jaja na twardo, obrac. Kazde jajko przeciac wzdluz na polowe. usunac zóltko a w jego miejsce nalozyc farsz. Ukladac na udekorowanym zielenina i rozdrobnionymi zóltkami pólmisku.

Farsze:

szynkowy: szynke drobniutko pokroic, wymieszacc z zóltkiem i majonezem, przyprawic.

majonezowy: utrzec 2 ugotowane na twardo zóltka z 2 lyzkami majonezu kieleckiego i dodac posiekany szczypiorek lub szczypior.

miesny: mieso zemlec w maszynce, przyprawic dodac chrzan i majonez

paprykowy: bardzo drobno posiekac ogórek, pól czerwonej papryki, pomidora i kawalek pora wymieszac z majonezem, przyprawic.

rybny: dwa zóltka dodac do sardynek lub szprotek z puszki, dodac lyzke majonezu, przyprawic.

pomidorowy: pomidora sparzyc obrac ze skórki, usunac dokladnie miazsz, drobno posiekac, polaczyc z zóltkami i majonezem.

Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodoban.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin