Ciasto bez pieczenia
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od mojej koleżanki. Ciasto jest pyszne jednak w oryginalniej wersji przeraża ilość cukru i masła. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w wersji light. Okazało się, że odchudzone ciasto nie traci na smaku. Polecam.
Składniki:
· opakowanie herbatników
· 2 budynie waniliowe (z cukrem)
· 2 galaretki cytrynowe
· 2 banany
· łyżka masła
· 1 żółtko
· tabliczka czekolady deserowej
Dno tortownicy (o średnicy 20cm) wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach ułóż banany, pokrojone w plasterki. Budynie ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj łyżkę masła. Do ugotowanych budyni wsyp galaretki. Całość wymieszaj. Przestudź masę. Następnie dodaj żółtko i wymieszaj ponownie.Tak przygotowaną masę wlej do tortownicy. Gdy stężeje udekoruj ciasto czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Smacznego!
A-n-i-t-a