Serowa zapiekanka z szynką
Czas przygotowania 45 min.
Składniki
ilość porcji: 2
· 250 g makaronu rurki
· 40 g masła
· 120 g szynki pokrojonej w kostkę
· 200 ml śmietany
· sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
· 1 jajko
· 80 g startego ementalera lub grojera
· 1garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 45min.
1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu; odcedzić i odstawić.
2. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
3. W dużym garnku stopić masło, dodać szynkę i podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu aby była chrupiąca. Dodać makaron, wymieszać wszystko dokładnie, a następnie zdjąć garnek z ognia.
4. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i jajkiem. Dodać tę mieszaninę do makaronu i dobrze wszystko wymieszać.
5. Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać po wierzchu serem.
6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się przyrumieni. Udekorować natką pietruszki.
kalina745