Serowa zapiekanka z szynką.docx

(30 KB) Pobierz

Serowa zapiekanka z szynką

Zdjęcie do przepisu: Serowa zapiekanka z szynką Czas przygotowania 45 min.

Składniki

ilość porcji: 2 

·         250 g makaronu rurki

·         40 g masła

·         120 g szynki pokrojonej w kostkę

·         200 ml śmietany

·         sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

·         1 jajko

·         80 g startego ementalera lub grojera

·         1garść posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.    Gotowanie: 40min.    Gotowe w: 45min. 

1.      Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu; odcedzić i odstawić.

2.      Rozgrzać piekarnik do 220 C.

3.      W dużym garnku stopić masło, dodać szynkę i podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu aby była chrupiąca. Dodać makaron, wymieszać wszystko dokładnie, a następnie zdjąć garnek z ognia.

4.      Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i jajkiem. Dodać tę mieszaninę do makaronu i dobrze wszystko wymieszać.

5.      Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać po wierzchu serem.

6.      Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się przyrumieni. Udekorować natką pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin