Sałatka makaronowa
Składniki:
· 120 g makaronu w kształcie ryżu
· 0,5 papryki świeżej
· 3 łyżki kukurydzy z puszki
· 10 cm zielonego ogórka sałatkowego
· 2-3 łyżki majonezu
· 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
· sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
kalina745