Sałatka makaronowa.docx

(249 KB) Pobierz

Sałatka makaronowa
 

 

Składniki:

·         120 g makaronu w kształcie ryżu

·         0,5 papryki świeżej

·         3 łyżki kukurydzy z puszki

·         10 cm  zielonego ogórka sałatkowego

·         2-3 łyżki majonezu

·         1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

·         sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:


Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin