wafle z galaretką.docx

(177 KB) Pobierz

wafle z galaretką

http://4.bp.blogspot.com/-QSYNlAvwjJo/VTh_CAHQplI/AAAAAAAAHD4/j5WBATRvpCw/s1600/wafle%2Bz%2Bgalaretka%2B%2Bpodp%2B2.jpg

Składniki:

3 wafle kwadratowe

galaretka czerwona

galaretka żółta

galaretka zielona

galaretka bursztynowa

2 kubeczki śmietanki kremówki po 200 ml każdy

2 łyżki cukru pudru

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

 

Żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić. Andruty jeśli trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej więcej na połowie. Odstawić aż zastygnie a w tym czasie rozpuścić bursztynową galaretkę w 200 ml wody i przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić jak poprzednio z cukrem pudrem a następnie zmiksować z tężejącą bursztynową galaretką. Wylać masę do foremki i kiedy będzie prawie całkowicie zastygnięta przykryć waflem (nie wcześniej żeby andrut nie nasiąkł). Całość odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z foremki. Ostatni wafel posmarować powidłami i nałożyć na niego całość tą stroną, która robiona była pierwsza czyli żółtą pianką w dół.  Przechowywać w woreczku w lodówce, kroić ostrym cienkim nożem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin