Przepisy na ciepłe kolacje dla dzieci
Kluseczki z serka waniliowego
Składniki:
· serek waniliowy 200g
· 1/2 szklanki mąki
· 1 jajo
· Sól
· bułka tarta
· masło
Sposób przygotowania:
Wymieszaj łyżką serek waniliowy z mąką i jakiem. Zanurz łyżkę we wrzącej
osolonej wodzie. Ciepłą łyżką nakładaj na wrzątek kolejne porcje masy.
Wyjmuj kluseczki po ok. 1 minucie od wypłynięcia. Na patelni rozpuść
masło i dodawaj do niego bułkę tartą, aż do uzyskania gęstej masy.
Tak przygotowaną masą polej kluseczki.
Naleśniki gryczane
· 2/3 szklanki mąki gryczanej
· 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
· 2 duże jaja
· 1 łyżka miodu
· 1 1/4 szklanki pełnotłustego mleka
· 1/4 łyżeczki soli
· masło do smarowania patelni
Połącz w misce: mąkę, jaja, mleko, miód i sól. Mieszaj trzepaczką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlewaj po ok. 1/4 szklanki ciasta przechylając patelnię na boki. Smaż, aż naleśniki się zarumienią.
Naleśniki podawaj z rozsmarowanym twarożkiem i dżemem lub przecierem jabłkowym.
Kaszka z owocami
· 4 łyżki kaszy kukurydzianej
· Jabłko
· Rodzynki
· 1 łyżeczka masła
· dowolne owoce (banan, jagody, pomarańcza)
Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłko upraż w małym
rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do miseczki.
Wierzch udekoruj jagodami (mogą być mrożone), malinami, kawałkami
banana i pomarańczy.
Placki cukiniowe
(porcja na ok. 10 placków)
· 2 średnie cukinie
· 6 łyżek mąki kukurydzianej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżki papryki
· 1 duże roztrzepane jajo
· 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Cukinie utrzyj na tarce na dużych oczkach. Odmierz 2 szklanki utartej cukinii, do której dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie cukinię zawiń w ściereczkę i wyciśnij z niej sok. W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, papryką, dodaj cukinię i jajko.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nakładaj łyżką porcje masy cukiniowej, delikatnie je spłaszczając. Smaż placuszki do zarumienienia (ok. 3-4 minut), przekręcając w połowie smażenia. Odsącz papierem nadmiar tłuszczu.
Placki dyniowe
· 400 g dyni
· 2 jaja
· szklanka mąki
· 5 łyżek śmietany 18%
· sól
Dynię oczyść z pestek, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowaną dynię wymieszaj z mąką i solą. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z dyniową masą.Placki smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz podawać z jogurtem naturalnym.
Owsianka z brzoskwiniami
· 2 łyżki płatków owsianych
· szklanka mleka modyfikowanego dla juniora
· brzoskwinie (mogą być z puszki)
· kilka rodzynek
· kilka orzechów włoskich
· łyżeczka miodu
Ugotuj płatki owsiane na mleku. Umyte rodzynki pokrój drobno.
Orzechy posiekaj na malutkie kawałki (dla młodszego dziecka zmiel). Brzoskwinie pokrój w kosteczkę. Do płatków dodaj owoce, zmielone orzechy oraz miód.Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dolej do niej trochę mleka.
kalina745