Przepisy na ciepłe kolacje dla dzieci.docx

(20 KB) Pobierz

Przepisy na ciepłe kolacje dla dzieci

 

Kluseczki z serka waniliowego

Składniki:

·         serek waniliowy 200g

·         1/2 szklanki mąki

·         1 jajo

·         Sól

·         bułka tarta

·         masło

Sposób przygotowania:

Wymieszaj łyżką serek waniliowy z mąką i jakiem. Zanurz łyżkę we wrzącej

osolonej wodzie. Ciepłą łyżką nakładaj na wrzątek kolejne porcje masy.

Wyjmuj kluseczki po ok. 1 minucie od wypłynięcia. Na patelni rozpuść

masło i dodawaj do niego bułkę tartą, aż do uzyskania gęstej masy.

Tak przygotowaną masą polej kluseczki.

 

Naleśniki gryczane

Składniki:

·         2/3 szklanki mąki gryczanej

·         1/3 szklanki mąki pszennej razowej

·         2 duże jaja

·         1 łyżka miodu

·         1 1/4 szklanki pełnotłustego mleka

·         1/4 łyżeczki soli

·         masło do smarowania patelni

Sposób przygotowania:

Połącz w misce: mąkę, jaja, mleko, miód i sól. Mieszaj trzepaczką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlewaj po ok. 1/4 szklanki ciasta przechylając patelnię na boki. Smaż, aż naleśniki się zarumienią.

Naleśniki podawaj z rozsmarowanym twarożkiem i dżemem lub przecierem jabłkowym.

 

Kaszka z owocami

Składniki:

·         4 łyżki kaszy kukurydzianej

·         Jabłko

·         Rodzynki

·         1 łyżeczka masła

·         dowolne owoce (banan, jagody, pomarańcza)

Sposób przygotowania:

Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłko upraż w małym

rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do miseczki.

Wierzch udekoruj jagodami (mogą być mrożone), malinami, kawałkami

banana i pomarańczy.

 

 

 

Placki cukiniowe

(porcja na ok. 10 placków)

Składniki:

·         2 średnie cukinie

·         6 łyżek mąki kukurydzianej

·         2 łyżki mąki pszennej

·         1/4 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżki papryki

·         1 duże roztrzepane jajo

·         1-2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Cukinie utrzyj na tarce na dużych oczkach. Odmierz 2 szklanki utartej cukinii, do której dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie cukinię zawiń w ściereczkę i wyciśnij z niej sok. W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, papryką, dodaj cukinię i jajko.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nakładaj łyżką porcje masy cukiniowej, delikatnie je spłaszczając. Smaż placuszki do zarumienienia (ok. 3-4 minut), przekręcając w połowie smażenia. Odsącz papierem nadmiar tłuszczu.

Placki dyniowe

Składniki:

·         400 g dyni

·         2 jaja

·         szklanka mąki

·         5 łyżek śmietany 18%

·         sól

Sposób przygotowania:

Dynię oczyść z pestek, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Tak przygotowaną dynię wymieszaj z mąką i solą. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z dyniową masą.Placki smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz podawać z jogurtem naturalnym.

 

Owsianka z brzoskwiniami

Składniki:

·         2 łyżki płatków owsianych

·         szklanka mleka modyfikowanego dla juniora

·         brzoskwinie (mogą być z puszki)

·         kilka rodzynek

·         kilka orzechów włoskich

·         łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Ugotuj płatki owsiane na mleku. Umyte rodzynki pokrój drobno.

Orzechy posiekaj na malutkie kawałki (dla młodszego dziecka zmiel). Brzoskwinie pokrój w kosteczkę. Do płatków dodaj owoce, zmielone orzechy oraz miód.Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dolej do niej trochę mleka.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin