Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. Szuba
Śledzie pod pierzynką – składniki:
· Buraki – 3 duże sztuki
· Marchewki – 4 duże sztuki
· Ziemniaki – 3 duże sztuki
· Cebula – 1 średnia sztuki
· Śledzie w oleju – 5-6 płatów śledziowych
· Pieprz – do smaku
· Jajka – 4 sztuki
· Majonez – kilka czubatych łyżek
· Szczypiorek do dekoracj
Śledzie pod pierzynką – wykonanie:
1. Śledzie i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać ze sobą. Ułożyć na dnie naczynia. Posmarować warstwą majonezu.
2. Ziemniaki, marchew i buraki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać z łupin.
3. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek.
4. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ziemniaki, marchewkę i buraki.
5. Na warstwie ze śledzi, cebuli i majonezu ułożyć warstwę z potartych ziemniaków. Posolić. Doprawić pieprzem. Posmarować kolejną warstwą majonezu.
6. Kolejno potrzeć buraki i również ułożyć z nich warstwę. Posmarować cienko majonezem.
7. Następnie, ponownie na dużych oczkach, zetrzeć marchewki i posmarować majonezem.
8. Na sam koniec zetrzeć ugotowane jajka i wrzucić je jako ostatnią warstwę. Ozdobić wierzch sałatki drobno posiekanym szczypiorkiem. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, by wierzchnia warstwa z jajek nie wysuszyła się. Smacznego!
9. Sałatkę śledziową – śledzie pod pierzynką – warto zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu, gdyż ładnie się prezentuje jako sałatka warstwowa. Polecam ją nie tylko na Święta, ale także jako sałatkę na imprezę.
kalina745