szuba.docx

(152 KB) Pobierz

Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. Szuba

Śledzie pod pierzynką – składniki:

·         Buraki –  3 duże sztuki

·         Marchewki –  4 duże sztuki

·         Ziemniaki –  3 duże sztuki

·         Cebula – 1 średnia sztuki

·         Śledzie w oleju – 5-6 płatów śledziowych

·         Pieprz – do smaku

·         Jajka – 4 sztuki

·         Majonez – kilka czubatych łyżek

·         Szczypiorek do dekoracj 

DSC_0013

Śledzie pod pierzynką – wykonanie:

1.      Śledzie i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać ze sobą. Ułożyć na dnie naczynia. Posmarować warstwą majonezu.

2.      Ziemniaki, marchew i buraki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać z łupin.

3.      Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek.

4.      Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ziemniaki, marchewkę i buraki.

5.      Na warstwie ze śledzi, cebuli i majonezu ułożyć warstwę z potartych ziemniaków. Posolić. Doprawić pieprzem. Posmarować kolejną warstwą majonezu.

6.      Kolejno potrzeć buraki i również ułożyć z nich warstwę. Posmarować cienko majonezem.

7.      Następnie, ponownie na dużych oczkach, zetrzeć marchewki i posmarować majonezem.

8.      Na sam koniec zetrzeć ugotowane jajka i wrzucić je jako ostatnią warstwę. Ozdobić wierzch sałatki drobno posiekanym szczypiorkiem. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, by wierzchnia warstwa z jajek nie wysuszyła się. Smacznego!

9.      Sałatkę śledziową – śledzie pod pierzynką – warto zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu, gdyż ładnie się prezentuje jako sałatka warstwowa. Polecam ją nie tylko na Święta, ale także jako sałatkę na imprezę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin