PRODUKTY ZAPACHOWE I PODSTAWYN PERFUMERII
Józef Kula, EGZAMIN
09.03.2016
Substancja zapachowa – lotny związek chemiczny lub ich mieszanina pochodzenia naturalnego lub syntetycznego w specyficznym, charakterystycznym zapachu.
Kompozycja zapachowa – ciekła mieszanina naturalnych i syntetycznych substancji zapachowych posiadająca specyficzny zapach, przygotowana do wprowadzenia do wyrobu, do którego jest przeznaczona.
W zależności od przeznaczenie wyróżnia się kompozycje perfumeryjne, kosmetyczne, mydlarskie, detergentowe, techniczne, itd.
Baza kompozycji zapachowej (baza) – mieszanina naturalnych i/lub syntetycznych substancji zapachowych posiadająca specyficzny zapach, stanowiąca podstawową część kompozycji zapachowej.
Kompozycję zapachową tworzy się w oparciu o bazę przez dodanie odpowiednich naturalnych i/lub syntetycznych substancji zapachowych. W oparciu o jedną bazę można stworzyć wiele kompozycji zapachowych.
Syntetyk zapachowy – związek chemiczny o zdefiniowanej budowie chemicznej (lub ich mieszanina o znanym składzie) pochodzący z pełnej syntezy chemicznej lub chemicznego przerobu surowca naturalnego.
Izolat – związek chemiczny o zdefiniowanej budowie chemicznej lub mieszanina związków o znanym składzie z surowca naturalnego, np. mentol z mięty.
Perfumy są „kompozycją” produktów zapachowych różnego pochodzenia, rozcieńczoną w odpowiedniej proporcji alkoholem etylowym w celu wyeksponowania tejże kompozycji. Nie jest to tylko mieszanina, ponieważ wcześniej ma miejsce jej komponowanie. (=kompozycja zapachowa)
HISTORIA i PREHISTORIA
© Pierwszymi produktami o znaczeniu handlowym były najprawdopodobniej przyprawy, żywice i pachnące rośliny.
© Ok. 7000 p.n.e. pachnące substancje były mieszane z oliwą, a przyprawy z tłuszczem sezamowym w celu użycia ich jako maści.
© Biblia i Koran – cenione jak złoto.
Rynek światowy – aromaty vs. zapachy
Aromaty spożywcze 49% - Aromaty perfumeryjne 51%
Liderzy przemysłu aromatów spożywczych i perfumeryjnych:
1. Givaudan (firma szwajcarska) – 19,1%
2. Firmenich (firma szwajcarska) – 13,6%
3. IFF (firma amerykańska) – 12,8%
4. Symrise – 9,4%
5. Takasago (firma japońska) – 6,8%
Nowe zapachy jako siła napędowa w produkcji, przykładowe związki wykorzystywane w znanych kompozycjach zapachowych:
© Jonony - zapach fiołkowy, (metylojonony nie występują w przyrodzie);
© Helion – zapach jaśminowy;
© Ketony różane – występują w olejku różanym;
© Ambra - zapach ambry po obróbce jest trochę słodki, trochę gorzki i bardzo zmysłowy, (ambrox – pozyskiwany z waleni, otrzymywany głównie syntetycznie ze względu ochronę zwierzęcia);
© Dynaskon – związek syntetyczny, odkryty przypadkiem;
© Polisantol – zapach drzewa sandałowego;
© Muscenon – zapach piżmowy;
© cis-Hedion;
© Floralozon;
MONOFUNKCYJNE ZWIĄZKI ZAPACHOWE:
grupa funkcyjna
udział [%]
1. węglowodory
4,1
2. alkohole
21,0
3. etery
5,0
4. aldehydy
9,4
5. acetale
0,9
6. ketony
29,3
7. ketale
1,2
8. estry i laktony
20,5
9. związki zawierające azot
5,6
10. związki zawierające siarkę
0,5
11. inne
2,5
100
Ad.1. Rzadko stosowane, ponieważ węglowodory trudno rozpuszczają się w alkoholu. Wykorzystuje się je zaś w dezodorantach, np. limonen (zapach pomarańczowy), mircen.
limonen
mircen
Ad.2. Wyróżnia się dużo naturalnych alkoholi. Są dobre jakościowo, stabilne chemicznie.
Alkohole terpenowe oraz o łańcuchu aromatycznym nie ulegają oksydacji ani polimeryzacji.
Ad.4. Aldehydy są bardzo reaktywne, mogą wchodzić w reakcje z innymi związkami. Niektóre ulegają utlenieniu.
Ad.6. Ketony są trwałe, stabilne chemicznie, np. syntetyczne piżma
Ad.8. Estry i laktony wykorzystywane głównie w aromatach spożywczych, szczególnie naturalne. Np. kokosowy, mleczny, bananowy, ananasowy, itp.
Ad.9. Amidy są bezwonne, aminy – reaktywne.
Ad.10. Związki zawierające siarkę charakteryzują się intensywnym zapachem, często występują trudności w dozowaniu. Są to najczęściej metabolity wtórne aminokwasów, takich jak metionina i cysteina ale również acetylokoenzym Q.
Ad.11. niektóre pierwiastki też mają zapach, np. chlor, brom, tlen(ozon)
**Związki zapachowe – warunkiem koniecznym jest ich lotność, czyli muszą charakteryzować się małą masą cząsteczkową. Najczęściej jest to C:6-C:18, połączone z tlenem, rzadziej z siarką i azotem. Niekiedy pochodne bromu także mają swoje zastosowanie.
**Związki lotne to substancje wtórne.
ZWIĄZKI ZAPACHOWE Z JEDNĄ LUB KILKOMA GRUPAMI FUNKCYJNYMI:
Związki
Łańcuchowe
Pierścieniowe
Razem
Monofukcyjne
10,2
76,8
87,0
Dwufunkcyjne
0,7
8,5
9,2
Trojfunkcyjne
(np.wanilina)
-
3,4
Czterofunkcyjne
0,4
Łącznie
10,9
89,1
100,0
KLASYFIKACJA SUBSTANCJI ZAPACHOWYCH:
Substancje zapachowe dzielimy na:
1. Naturalne: otrzymywane z surowca roślinnego lub zwierzęcego za pomocą metod fizycznych tj: ekstrakcja (rozpuszczalnikami niepolarnymi, nadkrytyczna z CO2), destylacja z parą wodną, destylacja próżniowa, krystalizacja, np. olejki eteryczne, absoluty, mentol z olejku miętowego, czy cytral z olejku lemongrasowego.
Do produktów naturalnych zalicza się również te związki zapachowe, które produkowane są metoda mikrobiologiczną* (enzymatyczną) o ile użyte substraty mają status związków naturalnych, a produkt występuje w przyrodzie.
*Najczęściej stosowane mikroorganizmy to grzyby, następnie bakterie. JEDNAKŻE! Warunkiem otrzymania produktów na drodze mikrobiologicznej jest konieczność występowania związków w przyrodzie. Inaczej korzysta się z metody enzymatycznej.
2.1. Syntetyczne (identyczne z naturalnymi): otrzymywane syntetycznie (na drodze syntez (przemian) chemicznych), lecz mające swoje odpowiedniki w przyrodzie, np. wanilina, alkohol fenyloetylowy czy olejek cynamonowy (Nature identical).
Identyczne z naturalnymi – jest to stary podział, już nie funkcjonujący. Oznacza, że substancje zapachowe mają swoje odpowiedniki w przyrodzie.
Natura produkuje związki o określonej stereoizomerii (np. tylko cis, albo tylko trans) lub określone enancjomery. Na drodze syntezy otrzymujemy mieszaninę.
2.2. Syntetyczne (nie mające naturalnych odpowiedników): otrzymywane syntetycznie, które dotychczas nie zostały znalezione w przyrodzie, np. etylowanilina, piżma nitrowe, metylojonony.
Często jest tak, że enancjomery (lustrzane odbicie) różnią się między sobą zapachem – jeden pachnie, drugi cuchnie BĄDŹ jeden ma zapach, drugi nie. (-)mentol w odróżnieniu od (+)mentolu występuje w przyrodzie, wyróżnia go silny, chłodzący, świeży zapach miętowy. Wykorzystywany jest m.in.: w perfumerii, farmacji.
PIERWSZE OTRZYMANE SYNTETYCZNE ZWIĄZKI I ICH ZASTOSOWANIE:
Kumaryna (1868) – zapach siana; emitowany podczas suszenia trawy; jest np. w mniszku lekarskim, żubrówce; jest związana glikozydowo w roślinie, do akcji wchodzą enzymy i słońce, w skutek czego następuje rozkład glikozydów, stąd zapach.
Wanilina (1876)
α-Jonon (1906) – zapach fiołkowy.
Metodą chemiczną najczęściej uzyskuje się mieszaninę racemiczną.
16.03.2016
Structure od the flavour and fragranceindustry (struktura przemysłu produkcji substancji zapachowych):
naturalne
1. zwierzęce
· gotowe substancje zapachowe, z których się korzysta do stworzenia kompozycji – secrections, np. piżma, ambra, kastorama;
2. roślinne (źródła odnawialne)*
· inne wydzieliny (exudates), np. żywice;→ (tymczasowe) →captivecompounds, związki znane tylko producentowi, on jest ich odbiorcą, są ukryte, nie do sprzedaży tylko do produkcji kompozycji zapachowych;
· olejki eteryczne;
syntetyczne
1. chemicalintermediates (pośrednie produkty chemiczne)
· związki syntetyczne identyczne z naturalnymi; →merchantcompounds
· roślinne (źródła odnawialne)*
Każda kropeczka daje -> detergenty, mydła, kosmetyki, przemysł spożywczy, farmaceutyczny, papierosowy (tytoń), industrial sers.
PRODUKCJA ZWIĄZKÓW ZAPACHOWYCH Z TERPENTYNY:
Przez destylację frakcjonowaną terpentyny otrzymuje się α-pinen, 3-karen oraz β-pinen. Pineny są materiałem wyjściowym do produkcji ponad stu związków terpenowych. Najważniejsze z nich to: geraniol, nerol, linalol, cytronellol, dihydromircenol.
Terpentyna (zbiory: 250 000 t/rok - wykorzystywane do produkcji preparatów) – substancja otrzymywana z drzew iglastych. Są różne rodzaje terpentyn np. ekstrakcyjna, balsamiczna (otrzymywana w wyniku destylacji z para wodną żywicy pochodzącej z drzew iglastych), najwięcej na świecie jest terpentyny siarczanowej (jest to produkt odpadowy przy produkcji celulozy) – jej wadą jest to, że zawiera związki siarki (obecnie siarkę się o...
ela2a2