wielkanoc-10978-20150427232652.pdf

(566 KB) Pobierz
przepisów
na
5
wielkanoc
Przepisy zebrane przez: iwona_s
Spis treści:
SAŁATKA NA WIELKANOC
..................................................................................................................
Wielkanocny pasztet z kurczaka na parze z sosem chrzanowym pycha!!!Zrób raz a
..............
końca nie będzi
Jajka trzy kolory
...................................................................................................................................
Chrzanowa sałatka na Wielkanoc
......................................................................................................
Jajka w gniazdkach
..............................................................................................................................
2
3
5
6
7
SAŁATKA NA WIELKANOC
Autor:
smacznego
Przepisów:
807
Ocena:
19760
5-6 os.
15 min średnie przystępne
Składniki:
1 żółta papryka
2 pomidory
1 biała cebula
garść rukoli
garść roszponki
garść listków szpinaku i botwinki
mała sałata masłowa
2 łyżki octu balsamicznego białego
3 łyżki oliwy
łyżeczka tabasco
łyżka miodu
ząbek czosnku
sól
Sposób przygotowania:
1
Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na
cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystki
przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. 2. Przygotować sos: ocet balsamiczny
utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć
(miażdżąc w prasce) czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy
(powinien powstać sos w konsystencji przypominjący rzadki majonez). Na koniec ewentualnie
doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.
Twoje notatki do przepisu:
SAŁATKA NA WIELKANOC
Strona 2
Wielkanocny pasztet z kurczaka
na parze z sosem chrzanowym
pycha!!!Zrób raz a końca nie będzi
Autor:
adza
Przepisów:
4
Ocena:
7
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
pierś z kurczaka, 3 pojedyńcze
jajka, 4 szt
śmietana do zup, 20dkg
sól, do smaku
pieprz, nie za dużo
ugotowane jajko lub brokuł, 6szt/ 1 szt
Bulionetka, 1/2 szt
żelatyna, na oko
chrzan, słoiczek
jogurt, 1 szt
majonez, 2/3/4 łyżki
cukier , pieprz, sól, na oko do smaku
Sposób przygotowania:
1
Piersi oczyszczamy myjemy i mielimy (ja robię to w robocie Kasia). Jak już są zmielone
dodajemy jajka śmietanę oraz przyprawy -mieszamy. Warto spróbować ja na oko daję. pieprzu
nie za dużo żeby mięsko było białe.
Potrzebujemy brytfanki(jednorazowe ) te średnie smarujemy olejem ale tylko aby były
nasmarowane np. ręcznikiem papierowym. wlewamy do połowy masę z piersi z kurczaka na
jedną brytfankę daję 3 jajka( lub sparzony brokuł tak kilka różyczek) tak rozmieszczamy aby nie
było jedno koło drugiego. zalewamy do końca.
Piekarnik nastawiamy na 180st. Następnie biorę blaszkę do ciasta wlewam tak na 3/4 cm wody
i wkładam brytfanki . górę przykrywam pergaminem i piekę tak 35/40 min . Pod koniec ściągam
pergamin.
Jak mięsko będzie przygotowane i wystudzone rozrabiam galaretkę. A więc zagotowuje 0,5 l
wody i dodaję bulionówkę knorra lub zwykła w kostkach(2 szt) jak już rozmieszam i zacznie
stygnąć dodaję żelatynę( zawsze na oko) i jak już stężeję oblewam nią pieczeń w pewnym
momencie obracam ja i robię tak aby z każdej str była galaretka.
Na koniec robię sosik chrzanowy. Jogurt naturalny, majonez, chrzan i przyprawy mieszam.
Ostatni etap jak już pieczeń gotowa kroję na plastry 1,5 cm i obok stawiam sosik . Nie ma bata
wszystko schodzi. PYCHOTA!!!!
Wielkanocny pasztet z kurczaka na parze z sosem chrzanowym pycha!!!Zrób raz
a końca nie będzi
Strona 3
2
3
4
5
6
7
PODANE SKŁADNIKI SĄ NA 2 ŚREDNIE BRYTFANKI
Twoje notatki do przepisu:
Wielkanocny pasztet z kurczaka na parze z sosem chrzanowym pycha!!!Zrób raz
a końca nie będzi
Strona 4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin