document(1).pdf

(9834 KB) Pobierz
www.przepisy.pl
Trendy kulinarne
na 2018 rok
najlepsze przepisy i inspiracje
Co będziemy jeść? – 9 najgorętszych trendów na 2018
Kuchnie świata i street food
Falafel
Marokańska zupa krem z marchewki
Naleśniki à la burritos
3
8
10
12
14
Roślinne gotowanie
Hummus na picie z migdałami
Klopsiki z tofu
Sernik wegański z orzechów nerkowca
16
18
20
22
Modne składniki
Tortilla z komosy ryżowej
Sałatka z czarnej fasoli
Kaszanka grillowana w cebuli
24
26
28
30
Kultura śniadaniowa
Kanapki z łososiem i awokado
Szakszuka
Omlet hiszpański
Wszystkiego pysznego!
32
34
36
38
40
przepisy.pl
CO B Ę D Z I E M Y J E Ś Ć ?
9 N A J G O R Ę TS Z Y C H T R E N D Ó W N A 2 0 1 8
Nowy rok zapowiada się w kulinariach wyśmienicie! Odżywiamy się coraz świadomiej, częściej wy-
bieramy dania bez mięsa i wprost uwielbiamy spędzać czas na długich śniadaniach z rodziną i przyja-
ciółmi. Slow life w pełni, ale to nie wszystko! Czym zaskoczą najbliższe miesiące i jakie smaki będą
„na językach”?
przepisy.pl
1 .
F L E K S I TA R I A N I Z M
czas na warzywa
Przesłanie fleksitarianizmu jest proste: „mniej
mięsa, więcej warzyw”! To nie wegetarianizm
ani weganizm, gdzie rygory są ściśle ustalone.
Tu mamy większy wybór, co jemy i kiedy jemy –
bez wyrzutów sumienia. Fleksitarianizm dla wielu
jest tylko wstępem do diety wyłącznie roślinnej,
stosowanym przez osoby, którym zależy na do-
bru planety i zwierząt, np. na tym, żeby kury nie
były przetrzymywane w klatkach, a krowy pasły
się na łąkach. Wprowadzamy dobre nawyki żywie-
niowe również po to, aby żyć dłużej i szczęśliwiej.
Jednym z takich pozytywnych nawyków staje się
sięganie po zdrowe alternatywy –
bezglutenowe
muffinki ryżowe
przyprawiają swym smakiem
o zawrót głowy. Pycha!
2.
STREET FOOD
przenosimy go do mieszkań
Modny jest od kilku lat, ale wciąż się rozwija
i ma się dobrze, z korzyścią dla naszych oczu i pod-
niebień. Food trucki prześcigają się w ofertach,
żeby zaproponować coś smaczniejszego, piękniej-
szego i maksymalnie aromatycznego. Zwłaszcza
latem kuszą rozbudowanym menu, uwzględnia-
jącym kuchnie świata i wszelkie nowinki: bubble
waffels (bąbelkowe gofry) czy dania koreańskie to
niektóre z nich. Warto spróbować też kimchi, które
jest prawdziwą eksplozją smaków! Podpatrujmy
miejskie inspiracje i odtwarzajmy je samodziel-
nie w domu:
bajgla z hamburgerem z kurczaka
i sadzonym jajkiem
nie można opisać inaczej niż
„doskonałość”!
3.
SUPERFOODS
tu jagody goji,
tam nasiona chia
Z coraz większą świadomością jedzenia łączy się
sięganie po superżywność. To najlepszy dowód
na to, że „zdrowe” nie równa się „nudne”. Co bę-
dzie hot w tym roku? Jagody goji, mleczko ko-
kosowe, algi, jarmuż czy matcha, czyli zielona
herbata w proszku – przykłady można mnożyć
i mnożyć... Ta ostatnia nadaje koloru wypiekom
i sprawia, że stają się wyjątkowo apetyczne. A sko-
ro mowa o jedzeniu oczami, nie możemy zapomi-
nać o instagramowym hicie – niebieskiej spirulinie
sprowadzanej z Hawajów, która nadaje barwy la-
guny popularnym jaglankom i puddingom chia.
Na Instagramie królują też koktajle z zielonych
liści i owoców. Nasza superpropozycja na danie z
superfood w roli głównej to
pieczony topinam-
bur z rukolą
– mniam!
4.
POP-UP
restauracje, które pojawiają się
i znikają
Lubimy indywidualność i zbieramy unikal-
ne wspomnienia. Chętnie też dzielimy się nimi
w mediach społecznościowych. Pomagać będą
w tym restauracje typu pop-up! Co kryje się za
tym tajemniczym określeniem? To tymczasowe
lokale otwierane w domach i przestrzeniach indu-
strialnych, np. starych fabrykach. Kucharze – naj-
zdolniejsi ze zdolnych – mogą zaprezentować tam
swoje kulinarne eksperymenty, bez konieczności
otwierania własnych lokali. Idea pop-up może
okazać się świetna na imprezę – zaprezentowa-
nie gościom swoich ulubionych smaków, połą-
czeń, konsystencji to znakomity pomysł! Co jest
trendy? Masa inspiracji kryje się na naszej stronie
Przepisy.pl.
przepisy.pl
5 .
K U C H N I A A Z J AT Y C K A
nie tylko chińszczyzna!
Kuchnia azjatycka jest bez dwóch zdań wyjątkowa – to dania mistrzowsko doprawione i barwne jak kolo-
rowe lampki, którymi tak chętnie ozdabia się obecnie mieszkania. Współcześnie jednak posiłki na modłę
chińską są wypierane przez inne wschodnie potrawy. Grunt to różnorodność! W 2018 stawiamy na coraz
popularniejsze kierunki kulinarnych podróży: Tajlandię, Kambodżę, Koreę Południową, Wietnam czy Bli-
ski Wschód. Ten rok będzie niepełny bez obłędnych
mięsnych kulek z krewetkami po wietnamsku!
6.
ŚNIADANIE
do łóżka, na mieście
i co najważniejsze: przez cały dzień!
Kto nie ma dość zgiełku i pośpiechu? To dlatego tak modne staje się w 2018 roku celebrowanie śniadań.
Pierwszy posiłek dnia staje się powoli małym rytuałem i kojarzy się z przyjemnym czasem, spędzanym
z tymi, których najbardziej lubimy. Zapraszanie w weekendy znajomych na brunche i niespieszna rozmo-
wa to nowy sposób na łapanie pięknych chwil! Okazuje się, że każda pora jest dobra na mini przyjęcie
przy filiżance intensywnie kawowego espresso i pysznych przekąsek, którym trudno się oprzeć. Polecany
przepis?
Kanapka z chałki z migdałową posypką
to kulinarna poezja, mająca swe źródło w klasykach.
przepisy.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin