Jogurtowe placuszki z jagodami.docx

(685 KB) Pobierz

Jogurtowe placuszki z jagodami

 

placki jogurtowe z jagodami

Delikatne placuszki (pancakes) na jogurcie greckim. Znakomite z każdymi owocami, oprócz jagód sprawdzi się porzeczka, wiśnie, maliny lub banany. Smażyłam je całkowicie bez tłuszczu, co jest możliwe tylko  na dobrej, nieprzywieralnej powłoce. Podałam z sosem jagodowym, pycha :-)

Składniki na około 20 placków:

              1,5 szklanki kremowego jogurtu greckiego

              1/4 szklanki mleka

              2 duże jajka

              1,5 szklanki mąki pszennej

              2 łyżeczki sody oczyszczonej

              2 łyżki cukru

              szczypta soli

              400 g jagód lub borówek amerykańskich

Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej, w miarę gęstej mieszanki. Można również zmiksować w blenderze kielichowym. Dodać jagody, wymieszać łyżką

Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron (bez tłuszczu lub tylko z jego minimalnym udziałem) na złoty kolor. Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza.

Odkładać na talerz.

Podawać ciepłe oprószone pudrem lub z syropem klonowym/syropem jagodowym.

Smacznego :-).

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin