Jogurtowe placuszki z jagodami
Delikatne placuszki (pancakes) na jogurcie greckim. Znakomite z każdymi owocami, oprócz jagód sprawdzi się porzeczka, wiśnie, maliny lub banany. Smażyłam je całkowicie bez tłuszczu, co jest możliwe tylko na dobrej, nieprzywieralnej powłoce. Podałam z sosem jagodowym, pycha :-)
Składniki na około 20 placków:
• 1,5 szklanki kremowego jogurtu greckiego
• 1/4 szklanki mleka
• 2 duże jajka
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 400 g jagód lub borówek amerykańskich
Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej, w miarę gęstej mieszanki. Można również zmiksować w blenderze kielichowym. Dodać jagody, wymieszać łyżką
Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron (bez tłuszczu lub tylko z jego minimalnym udziałem) na złoty kolor. Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza.
Odkładać na talerz.
Podawać ciepłe oprószone pudrem lub z syropem klonowym/syropem jagodowym.
Smacznego :-).
A-n-i-t-a