Nasioana.txt

(1 KB) Pobierz
Marchew : Po zbiorze zostaw największych kilka marchewek. Nie można marchwi wysoko obcišć, bo na wiosnę nie puci zielonych łodyg. Zostaw odrobinkę naci 0.2cm-0.5cm. a wczesnš wiosnš zobaczysz, która puszcza zielone i wkop je w ziemię. Na jesień zbierzesz nasiona.

Seler: Podobnie zostawiamy na nasienie duże sztuki i nie obcinamy w ogóle wšsów korzeniowych. Wsadzamy do ziemi wiosnš i nasiona masz do zbioru jesieniš

Kapusta: Robiłem w różnych sposób i każdy zdał egzamin. Po wyrwaniu kapusty można obcišć korzeń, przechować całš kapustę w chłodnym pomieszczeniu i wczesnš wiosnš zwyczajnie położyć jš na lunej ziemi, dół kapusty lekko przysypać ziemiš. Tak 2-3 cm. od dołu. Po miesišcu puci sama korzenie i po kilku miesišcach pęknie i wypuci pędy kwiatowe. Drugi sposób to przechowanie kapusty z korzeniem i również wiosnš wsadzenie jej do ziemi.

Jeżeli macie duże zbiory i miejsce to testujcie. Ja przy łagodnych zimach jak teraz, zostawiam częć warzyw w polu, by cały czas żyły w glebie i wczesnš wiosnš będzie widać jak zaczynajš rosnšć. W przypadku kapust układam kilka sztuk przy kompostowniku i na wiosnę puszczajš pędy, wtedy je przekopuje gdzie trzeba i ronš na nasiona. Tak zostawione warzywa przyzwyczaja się do chłodów i póniej mamy jeszcze lepsze nasiona niż te sklepowe, bo zapamiętujš warunki i sš bardziej chorobo i mrozoodporne?
Zgłoś jeśli naruszono regulamin