sernik na zimno z mango.odt

(24 KB) Pobierz

SERNIK NA ZIMNO Z MANGO

 

Sernik z mango bez pieczenia to eksplozja kubków smakowych, orzeźwiający i tropikalny smak, aksamitna i kremowa konsystencja. Idealny na ciepłe dni. Deser przykryty bitą śmietaną, z dodatkiem cytryny, marakui i granata. Sernik powstał z wykorzystaniem pulpy z mango z puszki; jeśli macie trudności z jej zakupem można użyć świeżego puree z dojrzałego i miękkiego mango (wcześniej należy je przez chwilę zagotować). Bardzo polecam!

 

Składniki na spód:

                     150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.)

                     40 g masła, roztopionego

Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Masa serowa:

                     400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie

                     500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki)

                     2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

                     130 g cukru pudru

                     22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek*)

                     70 ml zimnej wody

                     300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

* 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml 

Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.

Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.

Ponadto:

                     150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

                     1 łyżeczka cukru pudru

                     1 marakuja

                     ziarenka z 1/4 granata

                     kilka plasterków ze świeżego mango

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z marakui wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać ziarenkami granata. Ozdobić wstążkami ze świeżego mango.

Smacznego :-).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin