p_przepis-12-2017.pdf

(107140 KB) Pobierz
1,
7
9
T)
(w tym 8% VA
Tylko
Uwaga!
1000
za hit miesiąca
grudzień 12/2017 (nr 121)
PRZYŚLIJ PRZEPIS!
GOTUJ
RÓB ZDJĘCIE
WYGRAJ PIENIĄDZE
Rodzina Serafinów, Lubawka
Pstrąg w galarecie
Zupa grzybowa
str. 16
Dorota Wójcicka, Niepołomice
NEXTO : OrderID: 2544450 : Yyu x : a333@wp.pl
str. 10
str. 14
Sałatka
„czapka
Mikołaja” Domowa kutia z kaszą
Jadwiga Kwiek, Faściszowa
Wigilijny barszcz
Ewelina Pędzikowska, Kutno
NEXTO : OrderID: 2544450 : Yyu x : a333@wp.pl
Za hit miesiąca
Sandra Siebert otrzymuje
1000
NASZA TESTERKA
Anna Trojanowska
Gotuj i zarabiaj!
I ZDJĘCIE
0
q
Jeśli przyślesz
PRZEPIS
100 zł
.
POTRAWY,
dostaniesz
,
100
po publikacjiJeśli twój przepis zostanie wybrany na
q
ZA HIT
MIESIĄCA
100
Zdjęcie przysłane e-mailem musi mieć dużą rozdzielczość,
minimum 500 kb. Zdjęcie przesłane pocztą – na papierze fotograficznym
(wymiary 13x9 cm). Nasz adres: Przyślij Przepis!, skr. pocztowa 57108,
53-638 Wrocław 57; e-mail: przepis@burdamedia.pl. Przepisy i zdjęcia
możesz też zamieszczać w naszym serwisie:
www.przyslijprzepis.pl.
75
ZA PRZEPIS
ZA PRZEPIS
+
Y
ZDJĘCIE POTRAW
HIT MIESIĄCA,
otrzymasz
,
1000 zł
.
q
Jeśli przyślesz
PRZEPIS BEZ ZDJĘCIA
POTRAWY,
po publikacji dostaniesz
,
75 zł
.
W tym numerze:
Sezonowe przysmaki
4-7
Boczek z pomarańczową
nutą
Z wizytą u czytelników
8-9
U rodziny Serafinów jedliśmy
zupę grzybową
i pstrąga w galarecie
Temat miesiąca
10-17
Przy świątecznym stole
Tania kuchnia
18-21
Golonki z kapustą
Wątróbka drobiowa
w potrawce
Mój niedzielny obiad
22-25
Kaczka pieczona
ze śliwkami
Rosół z nutką cynamonu
Przyślij radę
28
Zdrowie na talerzu
30-33
Warzywa z patelni
Pesto z jarmużu
Produkt miesiąca
34-35
Czekolada
W kilka chwil
36-39
Frittata ze szpinakiem
Kasza bulgur z indykiem
i warzywami
Dania dla urody
42-45
Buraczane miseczki
Sałatka z wędzonym
kurczakiem i żurawiną
Z różnych stron świata
46-47
Wołowina w sosie
ostrygowym
Twój pomysł
50-51
Choinka z ciasta
francuskiego
Pierniczkowy łańcuch
Słodkie życie
52-59
HIT MIESIĄCA:
Ciasto makowo-
-pomarańczowe
Wigilijny drożdżowy wieniec
Tort piernikowy
Kawowe muffinki
O tym warto wiedzieć
60-61
Drodzy Czytelnicy!
Nie ma nic wspanialszego
od zapachu tradycyjnych
dań, które przygotowujemy
na Boże Narodzenie. Bez
czerwonego barszczu
czy zupy grzybowej, ryby
w galarecie i kutii święta
pewnie straciłyby swoją
magiczną moc. Jednak
wśród 12 potraw warto
znaleźć miejsce na świą-
teczne smaki w nowoczes-
nym wydaniu. Razowa
tarta z grzybami, rolada
z karpia czy leszcz zapie-
kany w sosie (s. 10-17)
smakują tak doskonale,
że mogą na stałe wpisać
się do menu. Wszystkim
Czytelnikom życzę
rodzinnych, ciepłych
i wesołych Świąt!
Serdecznie zapraszamy
PRZYŚLIJ
PRZEPIS!
do oglądania i subskrybowania naszych
filmów z przygotowania potraw
na
youtube.com.
Do wyszukiwarki
wystarczy wpisać:
Przyślij Przepis.
Anna Trojanowska
kulinarna testerka
Znajdziesz nas też na Facebooku
http://www.facebook.com/PrzyslijPrzepis
Przyślij Przepis 3
NEXTO : OrderID: 2544450 : Yyu x : a333@wp.pl
SEZONOWE
PRZYSMAKI
Zimowe aromaty
przepis z
www.przyslijprzepis.pl
Podziel się
przepisem
na zimowe
sycące zapiekanki.
Po publikacji otrzymasz
75 zł
. Jeśli dodasz
zdjęcie dania, nagroda
wyniesie
100 zł
.
Dołącz swoją fotografię
i kupon ze str. 66 (lub
z
www.burdamedia.pl).
Napisz coś o sobie.
Szpinak połączyłam
z trzema serami.
Justyna Cukier,
Domaszno
NEXTO : OrderID: 2544450 : Yyu x : a333@wp.pl
Serowe muszle
1 op. makaronu muszle
Farsz:
200 g szpinaku
2 ząbki czosnku
150 g sera feta
125 g mozzarelli
125 g ricotty
gałka muszkatołowa
słodka i ostra mielona
papryka
Sos: 2 ząbki czosnku
2 puszki krojonych
pomidorów
1 papryczka chili
1 szczypta cukru
1/2 łyżeczki oregano
Oraz: olej
sól, pieprz
50 g parmezanu
listki bazylii
Boczek z pomarańczową nutą
1-1,5 kg surowego
boczku ze skórą
Zalewa:
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela ang.
2 liście laurowe
Marynata:
1/2 szkl. sosu
sojowego jasnego
skórka starta
z 1 pomarańczy
2-3 łyżki miodu
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka imbiru
PRZYGOTOWANIE
1.
Farsz: szpinak podgrzewa-
my, aż zwiędnie i odparuje,
następnie siekamy. Dodaje-
my przeciśnięty przez praskę
czosnek.
2.
Fetę i ricottę rozgniatamy
widelcem. Dodajemy startą na
dużych oczkach tarki mozza-
rellę, mieszamy. Dodajemy
szpinak i przyprawy. Miesza-
my i ewentualnie doprawiamy.
3.
Sos pomidorowy: na oleju
smażymy przeciśnięty przez
praskę czosnek i posiekane
chili. Dodajemy pomidory, ore-
gano, cukier, sól i pieprz. Za-
gotowujemy. Gotujemy pod
przykryciem na małym ogniu
10-15 minut. Odkrywamy i go-
tujemy do zgęstnienia.
4.
Makaron gotujemy al dente,
przelewamy zimną wodą.
Muszle napełniamy farszem.
Do naczynia żaroodpornego
wlewamy sos. Ciasno układa-
my muszle, posypujemy star-
tym serem. Pieczemy 15-20
minut w 180
°C.
Dekorujemy
listkami bazylii.
PRZYGOTOWANIE
1.
Zalewa: marchewkę i ce-
bulę obieramy i kroimy.
Czosnek rozgniatamy. Zale-
wamy wodą, dodajemy ziele
i liście. Zagotowujemy.
2.
Wkładamy boczek i gotu-
jemy 30 minut. Wyjmujemy
i studzimy. Skórę nacinamy
ostrym nożem, tworząc wzo-
rek kratki.
3.
Marynata: sos, skórkę
i miód mieszamy, dodajemy
imbir i tymianek. Wkładamy
boczek i marynujemy przy-
najmniej godzinę. Przekła-
damy do naczynia żaro-
odpornego skórą do góry,
przykrywamy folią aluminio-
wą. Pieczemy 45 minut
w piekarniku rozgrzanym do
180 °C. Zdejmujemy folię.
Boczek polewamy marynatą
i pieczemy jeszcze ok. 20
minut, aby skóra ładnie się
przypiekła.
4.
Boczek wyjmujemy i od-
stawiamy na 10 minut. Na-
stępnie kroimy w dość grube
plastry.
przepis z
www.przyslijprzepis.pl
Pachnie tymiankiem,
pomarańczą i imbirem.
Małgorzata Niewiadomska,
Skarżysko-Kamienna
Przyślij Przepis 5
NEXTO : OrderID: 2544450 : Yyu x : a333@wp.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin