Dieta ubogopotasowa.pdf

(748 KB) Pobierz
DIETA UBOGOPOTASOWA
POTAS – jest podstawowym pierwiastkiem wnętrza komórek. Odpowiada za utrzymanie
w nich wody. Uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych cukrów i energii oraz
aktywuje działanie wielu enzymów. Od prawidłowych stężeń potasu we krwi zależą:
y
praca mięśni
y
praca serca
y
czynności układu nerwowego
W chorobach nerek zachodzi potrzeba ograniczenia POTASU (nawet o połowę). Wysokie stężenie
tego pierwiastka zagraża życiu, dochodzi do zaburzeń czynności serca aż do całkowitego
zatrzymania akcji serca.
Zapotrzebowanie dobowe na potas wynosi 1,8g do 2,5g.
Dieta ubogopotasowa polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu produktów bogatych w potas.
Istnieje jeszcze jeden sposób na obniżenie zawartości potasu, to jest „metodą podwójnego
gotowania“. Gotowanie jarzyn w bardzo istotny sposób, może obniżyć w nich zawartość tego
pierwiastka. Każdy chory ma swoje ulubione jarzyny i nie zawsze musi rezygnować z ich jedzenia.
Sposób na obniżenie zawartości potasu w warzywach – metoda tzw. „podwójnego gotowania”.
1. jarzyny drobno posiekać
2. zalać gorącą wodą w proporcji 10 części wody na 1 część jarzyn
3. wymoczyć jarzyny przez 30 min.
4. odlać wodę, potem wypłukać pod bieżącą wodą
5. czynność płukania powtórzyć kilkakrotnie
6. zalać jarzyny wodą i gotować przez 3-6 min.
7. odlać wodę i ponownie zagotować
Dieta ubogopotasowa powinna być też dietą niskotłuszczową. Potrawy sporządzać metodą
gotowania, duszenia, pieczenia w pergaminie lub folii, smażenia bez tłuszczu.
Należy pamiętać aby kupować napoje z niską zawartością potasu, jeżeli mamy owoce
w puszce to spożywamy je BEZ SYROPU. W ciągu dnia można zjeść jeden mały kawałek
świeżego owocu.
Pamiętajmy:
jedzmy więcej jarzyn gotowanych, a surowe tylko w MAŁYCH ilościach.
DIETA UBOGOPOTASOWA
ZALECENIA ŻYWIENIOWE:
GRUPY PRODUKTÓW
Produkty zbożowe
PRODUKTY WSKAZANE
Pieczywo:
jasne, pszenne, razowe bez
ziaren
Kasza:
drobne, manna, pszenna, krakowska
Ryż, makaron
PRODUKTY NIEZALECANE
Pieczywo:
żytnie, chrupkie, chleb pumperni-
kiel, pieczywo z ziarnami
Kasza:
gryczana, jęczmienna, otręby pszen-
ne, płatki kukurydziane, płatki owsiane,
płatki pszenne
Mleko:
mleko skondensowane,
mleko w proszku
Masło:
masło orzechowe, smalec, słonina
Mleko i prod. mleczne
MLEKO
Mleko:
świeże mleko, chudy kefir, jogurt
Masło:
masło świeże, na surowo, oleje
Śmietanka, śmietana
Sery:
chude, twarogowe, świeże homogeni-
zowane, desery mleczne, ser żółty w małych
ilościach, ser topiony w małych ilościach
Jaja całe
Mięso:
chude cielęcina, wołowina, kura,
kurczak, indyk, królik
Wędliny chude:
szynka, polędwica, drobiowe
Ryby:
chude: dorsz, sandacz, szczupak, lin,
karaś, leszcz
gotowane, w postaci puree
Sery i jaja
Mięso, wędliny, ryby
Mięso:
tł. wieprzowina, baranina, kaczka, gęś
Wędliny:
tł. salceson, kiszka, konserwy
Ryby:
tł. śledzie, węgorz, sardynki, łosoś,
szproty w oleju, szproty w sosie
Ziemniaki
chipsy, frytki, ziemniaki pieczone, smażone,
ziemniaki w dużych ilościach
Warzywa
gotowane, surowe, w małych ilościach
szpinak, pomidory, koncentraty pomido-
rowe, sosy pomidorowe, ketchup, cukinia,
bób, botwinka, brukiew, czosnek, chrzan,
groszek zielony, kalarepa, pietruszka nać,
grzyby, suszone warzywa
groch, fasola, soja, soczewica
Suche nasiona roślin
strączkowych
Owoce
jabłka, maliny, truskawki, owoce surowe
w małych ilościach
agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka
czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ana-
nasy, suszone owoce, kiwi, rabarbar, awokado,
soki owocowe, koncentraty owocowe
kakao, chałwa, orzechy, makowiec,
czekolada, kokos, toffi, marcepan, czekolada
do picia, rodzynki
Wyroby cukiernicze
dżem, miód, cukier, galaretki, herbatniki,
biszkopty, kruche ciasta domowe, czeko-
lada biała
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
KRS. 0000024155 • 31-501 Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 36
tel.: 12 424 70 00 • fax 12 424 74 87
www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
Zgłoś jeśli naruszono regulamin