Na alergie i antygenyNa nierównowagę jelitową (Dysbioza – zaburzona flora bakteryjna i grzyby w jelitach, SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth – to pojawienie się i rozrost w jelicie cienkim bakterii, które normalnie bytują w jelicie grubym, infekcje jelit, nieszczelne jelita)Na fizyczne, emocjonalne i fizjologiczne stresoryNa toksyny chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalnąNa niedobory substancji odżywczychNa styl życia, w tym słaby/za krótki sen i brak aktywności fizycznej
NAJCZĘSTSZE alergeny to gluten i kazeina, ale również soja, niekiedy jaja i orzeszki ziemne.
GLUTEN są to białka zawarte w pszenicy (najwięcej), życie i jęczmieniu.
PACJENCI wrażliwi na gluten doznają zapaleń, przepuszczalności jelit i autoagresji, ale objawy zależą od indywidualnych właściwości organizmu i ci pacjenci mają tendencję, aby przez znacznie dłuższy czasu nie rozpoznać u siebie nietolerancji na gluten.
PRZY celiakii raczej od razu wszystko jest jasne, że gluten wykańcza.
Istotne jest również usunięcie pokarmów, które zawierają białka podobne do glutenu, chociaż nie są glutenem, czyli nie jemy:pszenicyżytajęczmieniaowsakukurydzyprosaryżusorga
(BADANO 2200 osób z Hashimoto)
NA diecie bezglutenowej 88% ludzi z Hashimoto poczuło się lepiej, tylko 0,73% osób poczuło się gorzej, a u 33% nastąpiło zmniejszenie przeciwciał tarczycowych.
WADĄ tej diety jest niestety fakt, że gluten, lub podobne do glutenu białka dosłownie ukrywają się wszędzie.Tak czy inaczej dieta bezglutenowa dla wielu chorych z Hashimoto nie będzie wystarczająca.
JEDNAK jest to niezbędny pierwszy krok.
NALEŻY wyeliminować również inne alergeny obok glutenu, czyli kazeinę, soję i orzeszki ziemne. Być może jaja, ale to trzeba sprawdzić metodą eliminacyjną.
GOITROGENY, czyli substancje antyodżywcze są to związki, które ograniczają tarczycę w przyswajaniu jodu i mogące prowadzić do obniżenia funkcji tarczycy.Standardowy punkt widzenia jest taki, aby unikać tych produktów, jeśli są problemy z tarczycą.Jednak w tym przypadku pacjentka nie ma niedoczynności.
POKARMY bogate w goitrogeny obejmują: warzywa takie jak Bok Choy (coraz częściej do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), brokuły, brukselkę, kapustę, kalafior oraz niektóre inne pokarmy takie jak brzoskwinie, orzechy piniowe, gruszki.
NIEKTÓRZY ludzie są tak zaniepokojeni funkcjonowaniem swoich tarczyc, że całkowicie unikają tych grup żywności.
PRAWDA jest taka, że bardzo dużo produktów może wywierać wpływ na pracę tarczycy. Do tego gotowanie tych produktów ogranicza ilość goitrogenów, a z drugiej strony są to niezwykle odżywcze produkty, których trudno się pozbywać.
NAJLEPIEJ ograniczyć się do 6-8 porcji tych produktów tygodniowo i jeść je przygotowane na parze
Zaleca się kelp (zawierający dużo jodu naturalnego, a więc należy kontrolować przeciwciała i hormony tarczycy), kombu, dorsza, szarą sól z jodem, wakame, krewetki, jajka, tuńczyka, nori, śliwki, banany. A także bogate w selen orzechy brazylijskie, tuńczyka, halibuta, sardynki, wołowinę, indyka, kurczaki zagrodowe, jajka, i szpinak.
BADANIE 25(OH)D obowiązkowe i suplementacja (zwykle niezbędna, należy utrzymywać poziom około 70 – 80, czyli zawsze w drugiej połowie normy). D3 przyjmujemy w protokole z K2. Zanim nie poznamy wyników, należy przyjmować 2 tabletki do ssania D3+K2 TiB po śniadaniu. Po wynikach dobierze się precyzyjnie dawkowanie.
SELEN, niedobór selenu upośledza pracę tarczycy. Selen Scitec (naturalny z drożdży selenowych), lub Selenium Swansona (l-selenomethionine).
Zaleca się aż 400 mcg selenu dziennie (to zalecenia lekarskie, nie moje, bo nie mam takich uprawnień)
Zaleca się nawet 60 mg cynku dziennie (to zalecenia lekarskie, nie moje, bo nie mam takich uprawnień)
Przy selenie konieczne jest branie jodu pierwiastkowego.
Należy dla bezpieczeństwa podawać płyn Lugola przez skórę robiąc plamę o śrenicy około 2,5 cm z 2-3 kropel płynu Lugola i ponowić po całkowitym wchłonięciu (czyli gdy zniknie brązowa plama)
Zewnętrznie oliwa magnezowa Swansona , a wewnętrznie cytrynian magnezu też Swansona (w proszku)
Domowy test kwasowości żołądka:
WYPIJASZ 3/4 szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonejCzasy „odbicia”:Jeśli odbije Ci się jeszcze podczas picia mikstury, to nadkwasota. Małe prawdopodobieństwo, ale oczywiście istnieje.Jeśli do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)Jeśli zmieścisz się w czasie 40 – 90 sek, oznacza to dobre zakwaszenie żołądkaJeśli od 90 do 3 minut, to słabe (im bliżej 3 minut, tym gorzej)Jeśli nie bekniesz powyżej 180 sek lub wcale, co się też zdarza, yyy … nie jest dobrze.Co robić więc?PICIE rozwodnionego soku z cytryny lub octu jabłkowego, lub wprowadzenie tak zwanego „gorzkiego trawienia” zwykle dobrze sprawdza się w łagodnych przypadkach niedokwasoty.
1 opcjaDawkowanie według protokołu przy celiakii- Naprawdę świetne wyniki działania tego silnego antykatabolika i budulca dostrzeżemy podczas dawek 20 do maksymalnie 40 gramów dziennieJEŚLI jednak ktoś nie poczuje się dobrze, zawsze będzie miał możliwość po drodze przerwać suplementację. Tak samo jak w przypadku testowania chlorelli.Poniżej podaję przykład protokołu testowania opracowanego przez Stevena Wrighta, współautora popularnej strony o zdrowiu i zdrowym stylu życia – SCD Lifestyle, który sam borykał się przez wiele lat z chorobą autoimmunologiczną jaką jest celiakia dorosłychTEST:Dzień 1 – po 2,5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 2 – po 2,5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 3 – po 5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 4 – po 5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 5 – po 7,5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 6 – po 7,5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 7 – po 10 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 8 – po 10 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 9 – po 12,5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 10 – po 12,5 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 11 – po 15 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 12 – po 15 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 13 – po 20 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemDzień 14 – po 20 g przedpołudniem i popołudniu z jedzeniemJAK widać, pod koniec drugiego tygodnia będziesz już mógł przyjmować maksymalną dawkę 40g dziennie, czyli taką, przy której zarówno badania, jak i większość ludzi doświadcza bardzo dobrych rezultatów.Najlepiej, gdy ten aminokwas zostanie podany tuż po posiłku, gdyż będzie jeszcze lepiej wchłaniany wraz z innymi aminokwasami, które są obecne w jedzeniu.
ZAMIAST protokołu z dużą dawką glutaminy można, a nawet wskazane byłoby stosować szejk białkowy ( z powodu niskich poziomów albumin i globulin) składający się z jednej miarki odtłuszczonego izolatu serwatki CFM Shape Shake TiB, (zawiera wszystkie aminokwasy proteogenne, w tym glutaminę), dodatkowo wraz z 1 miarką glutaminy w proszku, 2 bananów, oraz garści truskawek. Uwaga
GLUTAMINĘ testujemy powoli, najpierw zaczynamy od małej dawki tego aminokwasu (na przykład od 1/4 miarki), żeby powoli odbudowywać jelita, a nie zaszkodzić sobie
Polecam ten , lub ten
Jeden posiłek dziennie z szejka białkowego Shape Shake TiB
KALIBRACJA na podstawie protokołu witaminowego dr. Cathcarta:
Idziesz do sklepu o nazwie Hipermarket i kupujesz dużo (4 kg, lub więcej) pomarańczy. W Lidlu są bio. Następnie wyciskasz (może być ręczna wyciskarka) z nich sok. Na każde pół szklanki dodajesz łyżeczkę kwasu askorbinowego. Podajesz ten specyfik osobie co pół godziny aż do wystąpienia biegunki. To jest właśnie ten próg jelitowy. Cała sztuka polega na systematycznym dozowaniu witaminy C z sokiem co 20-30 minut, ponieważ jest to okres pół-rozpadu.
Następnie należy przyjmować codziennie 2 gramy kwasu askorbinowego TiB, albo przejść na Witaminę C 1000+TiB raz dziennie
UWAGA nie wolno łączyć chlorelli z witaminą C (minimu 3 godziny odstępu)
3 gramy dziennie (zaczynasz od pół grama i zwiększasz co tydzień o 1 tabletkę chyba, że już Twój organizm zna ten pokarm) jakbyś była uczulona odstaw i daj przyjaciółce
Kurkuma 100% Organik This is Bio
1, 5 grama dziennie z pieprzem cayenne ( albo czarnym) i olejem kokosowym (możesz sobie dodać jeszcze octu balsamicznego i czosnek, oraz trochę soli himalajskiej i będziesz miała świetny sos winegret do sałatki)
Używamy bio olej kokosowy surowy (jest w sklepie thisisbio.pl)Olej kokosowy zwiększa biodostępność kurkumy.
MSM TiB można stosować wraz z witaminą C kwasem askorbinowym TIB, zgodnie z tym protokołem:
Witaminę C i MSM najlepiej jest stosować razemWalter Last zaleca 10 g witaminy C (kwas askorbinowy, lub askorbinianu sodu) i 10 g MSM. Można rozpuścić te proszki w 1 litrze wody lub świeżego soku i sączyć w ciągu dnia. W razie biegunki przerwać, albo zmniejszyć dawkę
1 kapsułka po śniadaniu
Może być Swanson. Chwilowo nie ma This is Bio.
http://www.pepsieliot.com/hashimoto-wszystko-zebrane-do-jednego-tygla-czyli-z-lekka-podsumowanie/
6
kocica393