Składniki na szybka zupa krem z brokułów
3 marchewki średniej wielkości (około 30 dag)
kawałek selera (około 15 dag)
2 korzenie pietruszki (około 20 dag)
biała część pora
1/2 brokuła średniej wielkości
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała szczypta zmielonego kminu rzymskiego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania
4 łyżki kwaśnej śmietany
drobno posiekana natka pietruszki
Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie drobno poszatkuj w malakserze, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki). Brokuła podziel na małe kawałki.
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodaj brokuła i gotuj do jego miękkości. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).
Zupę zmiksuj na gładki krem.
Podawaj udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym
poleva60