Zupa krem brokułowy.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki na szybka zupa krem z brokułów

3 marchewki średniej wielkości (około 30 dag)

kawałek selera (około 15 dag)

2 korzenie pietruszki (około 20 dag)

biała część pora

1/2 brokuła średniej wielkości

1 cebula

2 ząbki czosnku

mała szczypta zmielonego kminu rzymskiego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

 

do podania

4 łyżki kwaśnej śmietany

drobno posiekana natka pietruszki

Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie drobno poszatkuj w malakserze, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.

Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki). Brokuła podziel na małe kawałki.

W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodaj brokuła i gotuj do jego miękkości. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).

Zupę zmiksuj na gładki krem.

Podawaj udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym

Zgłoś jeśli naruszono regulamin