Jak opalić cebulę do rosołu?
Cebulę do rosołu najlepiej opalić w piekarniku. Innym sposobem jest umieszczenie jej na palniku kuchenki lub na patelni. Dodatek opalonej cebuli powoduje, że rosół nabiera głębokiego, esencjonalnego smaku i aromatu.
Dlaczego opala się cebulę do rosołuDodatek opalonej cebuli sprawia, że rosół ma piękną, złotą barwę i głęboki aromat. Czarne fragmenty, przypalonej skórki pływające w zupie, zostaną na sicie w trakcie przecedzania. Jeżeli nie cedzisz rosołu, cebulę włóż do lnianego woreczka lub siateczki na włoszczyznę.Sposoby na opalanie cebuli do rosołu
· Opalanie na palniku. Jeżeli cebula ma żółtą, suchą skórkę, nie zdejmuj jej. Oczyść ją z ziemi lub piasku i połóż na palniku gazowym ustawionym na minimalny ogień. Cebula nie może wystawać poza palnik, ponieważ spali się na węgiel. Dobierz wielkość palnika, do rozmiaru cebuli. W momencie, gdy skórka zrobi się czarna, przełóż cebulę do rosołu.
· Opalanie nad palnikiem. Nabij warzywo na widelec i opiekaj z każdej strony nad ogniem, do momentu pojawienia się czarnych plamek na skórce. Pamiętaj, aby włożyć rękawicę ochronną – ponieważ widelec mocno się nagrzewa.
· Opalanie na patelni. Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu i opiecz na niej cebulę z każdej strony.
· Opal palnikiem specjalnym do opalania lub tym co podpalasz gaz
· Kładę folie aluminiowa na szkle i juz. Nic potem nie trzeba myc - cebula do gara, a folia do śmieci.Patelnia zupełnie niepotrzebna.
·
· Opalanie w piekarniku. Umieść cebulę na suchej blaszce i upiecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.
Dziś zrobiłam na kuchence indukcyjnej coś dokładnie takiego. Polecam do tego patelnię teflonową, nie wiem jak to wpłynie na stan patelni ceramicznej, teflon radzi sobie nieźle.
Opaloną w ten sposób cebulę włóż ostrożnie, w całości do rosołu w trakcie gotowania. Ten sposób przyprawiania sprawdza się również w przypadku pomidorówki.
A-n-i-t-a