Jak opalić cebulę do rosołu.docx

(76 KB) Pobierz

Jak opalić cebulę do rosołu?

Cebulę do rosołu najlepiej opalić w piekarniku. Innym sposobem jest umieszczenie jej na palniku kuchenki lub na patelni. Dodatek opalonej cebuli powoduje, że rosół nabiera głębokiego, esencjonalnego smaku i aromatu.

Jak opalić cebulę do rosołu?

 

Dlaczego opala się cebulę do rosołu

Dodatek opalonej cebuli sprawia, że rosół ma piękną, złotą barwę i głęboki aromat. Czarne fragmenty, przypalonej skórki pływające w zupie, zostaną na sicie w trakcie przecedzania. Jeżeli nie cedzisz rosołu, cebulę włóż do lnianego woreczka lub siateczki na włoszczyznę.

Sposoby na opalanie cebuli do rosołu

·         Opalanie na palniku. Jeżeli cebula ma żółtą, suchą skórkę, nie zdejmuj jej. Oczyść ją z ziemi lub piasku i połóż na palniku gazowym ustawionym na minimalny ogień. Cebula nie może wystawać poza palnik, ponieważ spali się na węgiel. Dobierz wielkość palnika, do rozmiaru cebuli. W momencie, gdy skórka zrobi się czarna, przełóż cebulę do rosołu.

·         Opalanie nad palnikiem. Nabij warzywo na widelec i opiekaj z każdej strony nad ogniem, do momentu pojawienia się czarnych plamek na skórce. Pamiętaj, aby włożyć rękawicę ochronną – ponieważ widelec mocno się nagrzewa.

·         Opalanie na patelni. Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu i opiecz na niej cebulę z każdej strony.

·         Opal palnikiem specjalnym do opalania lub tym co podpalasz gaz

·         Kładę folie aluminiowa na szkle i juz.
Nic potem nie trzeba myc - cebula do gara, a folia do śmieci.
Patelnia zupełnie niepotrzebna.

·          

·         Opalanie w piekarniku. Umieść cebulę na suchej blaszce i upiecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.

https://4.bp.blogspot.com/-ZnYXnrX7owY/WG4dQEZ1N0I/AAAAAAAABTI/0PqwU-00oAwSUwodaPs0GqOJcRWLOvC_gCEw/s320/20170105_101946.jpg

 

Dziś zrobiłam  na kuchence indukcyjnej coś dokładnie takiego. Polecam do tego patelnię teflonową, nie wiem jak to wpłynie na stan patelni ceramicznej, teflon radzi sobie nieźle.

 


Opaloną w ten sposób cebulę włóż ostrożnie, w całości do rosołu w trakcie gotowania. Ten sposób przyprawiania sprawdza się również w przypadku pomidorówki.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin