r_03_2014_01_01.pdf

(1389 KB) Pobierz
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpocz cia egzaminu
Wype nia zdaj cy
Numer PESEL zdaj cego*
Uk ad graficzny © CKE 2013
Miejsce na naklejk
z numerem PESEL i z kodem
o rodka
R.03-01-14.01
Czas trwania egzaminu:180
minut
EGZAMIN POTWIERDZAJ CY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2014
CZ
PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdaj cego
1. Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejk z numerem PESEL i z kodem o rodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejk z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
symbol cyfrowy zawodu,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KART OCENY przeka zespo owi nadzoruj cemu cz
praktyczn egzaminu.
4. Sprawd , czy arkusz egzaminacyjny zawiera
3
strony i nie zawiera b dów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zg o przez podniesienie r ki przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego cz
praktyczn egzaminu.
5. Zapoznaj si z tre ci zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten nie
jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpocz cia i zako czenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodnicz cy zespo u
nadzoruj cego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpiecze stwa i organizacji pracy.
8. Je eli w zadaniu egzaminacyjnym wyst puje polecenie „zg o gotowo do oceny przez podniesienie
r ki”, to zastosuj si do polecenia i poczekaj na decyzj przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego.
9. Po zako czeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego.
10. Po uzyskaniu zgody zespo u nadzoruj cego mo esz opu ci sal /miejsce przeprowadzania egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzaj cego to samo
Zadanie egzaminacyjne
Przygotuj ci gnik i opryskiwacz do pracy.
Wykonaj wskazane czynno ci obs ugi codziennej ci gnika, który jest zagregatowany z opryskiwaczem
i wype nij kart wykonania obs ugi codziennej ci gnika.
Wykonaj przegl d opryskiwacza i przeprowad jego kalibracj wed ug nast puj cych za o e :
planowana dawka cieczy roboczej na hektar – 200 litrów,
pr dko
jazdy ci gnika z opryskiwaczem – 7 km/h,
typ rozpylacza – p askostrumieniowy RS-MM 110°/03 niebieski,
wydatek cieczy z jednego rozpylacza (w l/min) oblicz ze wzoru
q = (Q V s)/(600),
gdzie:
Q – zaplanowany wydatek cieczy (l/ha),
V – pr dko jazdy ci gnika (km/h),
s – rozstaw rozpylaczy na belce polowej (m).
Nast pnie wykonaj pomiar nat enia wyp ywu cieczy z dwóch rozpylaczy. Ilo
pomiaru rozpylacza (w czasie 1 minuty) pozostaw w pojemnikach do oceny.
Gotowo
cieczy otrzyman podczas
do wykonania przygotowania ci gnika i opryskiwacza do pracy zg o przez podniesienie r ki.
Obs ug ci gnika i opryskiwacza wykonaj na wyznaczonym stanowisku zgodnie z dost pnymi instrukcjami
obs ugi. Podczas pracy przestrzegaj zasad i przepisów bhp, ppo . oraz ochrony rodowiska.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlega b d 2 rezultaty:
opryskiwacz przygotowany do pracy,
wype niona Karta wykonania obs ugi codziennej ci gnika
oraz
przebieg wykonania obs ugi ci gnika i opryskiwacza.
Strona 2 z 3
Karta wykonania obs ugi codziennej ci gnika
Lp.
Wykonana czynno
podczas obs ugi
Stwierdzony poziom
(zaznaczy znakiem X)
1
Podj te dzia ania
w przypadku
niezgodno ci
z instrukcj obs ugi
Potwierdzenie przez
egzaminatora
(wpisa TAK lub NIE)
1.
Sprawdzenie poziomu
paliwa w zbiorniku
�½
0
max.
2.
Sprawdzenie poziomu
oleju w silniku
min
max.
3.
Sprawdzenie poziomu
cieczy ch odz cej
min
wpisa warto
ci nienia
Ko a przednie:
4.
Sprawdzenie ci nienia
w ogumieniu
…………………………………
Ko a tylne:
…………………………………
w a ciwe otoczy kó kiem
5.
Sprawdzenie stanu
odstojnika paliwa
- czysty
- zanieczyszczony
Strona 3 z 3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin