t_06_2014_05_01.pdf

(173 KB) Pobierz
Nazwa kwalifikacji:
Sporz dzanie potraw i napojów
Oznaczenie kwalifikacji:
T.06
Numer zadania:
01
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpocz cia egzaminu
Wype nia zdaj cy
Numer PESEL zdaj cego*
Uk ad graficzny © CKE 2013
Miejsce na naklejk
z numerem PESEL i z kodem
o rodka
T.06-01-14.05
Czas trwania egzaminu:120
minut
EGZAMIN POTWIERDZAJ CY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2014
CZ
PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdaj cego
1. Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejk z numerem PESEL i z kodem o rodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejk z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
symbol cyfrowy zawodu,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KART OCENY przeka zespo owi nadzoruj cemu cz
praktyczn egzaminu.
4. Sprawd , czy arkusz egzaminacyjny zawiera
2
strony i nie zawiera b dów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zg o przez podniesienie r ki przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego cz
praktyczn egzaminu.
5. Zapoznaj si z tre ci zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten nie
jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpocz cia i zako czenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodnicz cy zespo u
nadzoruj cego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpiecze stwa i organizacji pracy.
8. Je eli w zadaniu egzaminacyjnym wyst puje polecenie „zg o gotowo do oceny przez podniesienie
r ki”, to zastosuj si do polecenia i poczekaj na decyzj przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego.
9. Po zako czeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego.
10. Po uzyskaniu zgody zespo u nadzoruj cego mo esz opu ci sal /miejsce przeprowadzania egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzaj cego to samo
Zadanie egzaminacyjne
Zgodnie z zamieszczonymi recepturami wykonaj po trzy zestawy potraw sk adaj cych si z placków
ziemniaczanych i kisielu porzeczkowego. Stanowisko do wykonywania potraw masz przygotowane:
surowce odwa one i odmierzone zgodnie z receptur , jaja zdezynfekowano. Dobierz zastaw sto ow ,
wyporcjuj w taki sposób, aby ka da porcja zawiera a trzy placki ziemniaczane i kisiel porzeczkowy.
Gotowe potrawy: gor ce placki i ostudzony kisiel podaj w wybranych naczyniach, podaj do nich sztu ce.
Zg o Przewodnicz cemu ZNCP poprzez podniesienie r ki gotowo
do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo . oraz ochrony
rodowiska. Po zako czeniu pracy uporz dkuj stanowisko.
Receptury na 3 porcje
Placki ziemniaczane
Surowce
Ziemniaki
Cebula
M ka pszenna
Jaja
Olej
Sól
j.m.
g
g
g
szt.
ml
g
Ilo
1200
75
30
2
150
do smaku
Sposób wykonania placków.
1. Przeprowad obróbk wst pn surowców.
2. Wyrób mas ze startych ziemniaków, cebuli, m ki
pszennej z jajami i przypraw do smaku.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem usma 9 okr g ych
placków porównywalnej wielko ci.
4. Wyporcjuj placki usma one na rumiany kolor.
Kisiel porzeczkowy
Surowce
Porzeczki
M ka ziemniaczana
Cukier
Woda
Bita mietanka
j.m.
g
g
g
ml
ml
Ilo
120
25
80
360
do dekoracji
Sposób wykonania kisielu porzeczkowego.
1. Przeprowad obróbk wst pn owoców.
2. Z przygotowanej wody odlej cz
i wykonaj zawiesin .
3. Pozosta wod zagotuj i w ó do niej owoce, gotuj
ok. 5 min.
4. Przetarte przez sito owoce po cz z wywarem, w którym
si gotowa y, dodaj cukier.
5. Dodaj zawiesin i zagotuj.
6. Wyporcjuj i udekoruj bit mietank .
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Ocenie podlega b d 4 rezultaty
placki ziemniaczane,
kisiel porzeczkowy,
zastawa sto owa,
sposób wyporcjowania i wyekspediowania potraw
oraz
przebieg procesu produkcji potraw.
Strona 2 z 2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin