Biotechnologiczne metody analizy żywności Dietetyka.pdf
(
1603 KB
)
Pobierz
Biotechnologiczne metody
analizy żywności
1
Biosensory
Przyrządy, w których element pomiarowy w postaci
materiału biologicznego reaguje na obecną w
środowisku specyficzną substancję, tzw. analit, dzięki
czemu można ją w nim wykryć, a jej ilość zmierzyć.
Biosensory wykorzystują podstawową cechę tego
materiału, stanowiącego warstwę detekcyjną, jaką jest
selektywność,
np.:
- oksydaza glukozowa utlenia glukozę, a właściwie tylko
określony jej anomer - β,
- oksydaza polifenoli (tyrozynaza) utlenia fenol i jego
pochodne.
2
Schemat konfiguracji biosensora
3
Etapy miniaturyzacji biosensorów
Biosensor ze
zmodyfikowaną
powierzchnią przetwornika
4
Klasyfikacja biosensorów ze względu na zasadę działania
Biosensory katalityczne -
czujnik rejestruje ubytek
substratu lub przyrost produktu w reakcji chemicznej
katalizowanej przez materiał biologiczny.
Biosensory powinowactwa -
tworzenie trwałego
kompleksu substratu z receptorem, zmieniającego
właściwości jest rejestrowane przez czujnik. Warstwa
materiału biologicznego jest zazwyczaj jednorazowego
użytku.
5
Plik z chomika:
Elesmera
Inne pliki z tego folderu:
1.doc
(880 KB)
Preparaty enzymatyczne w przetwarzaniu żywności Dietetyka.pdf
(1362 KB)
24-1.doc
(28 KB)
24-2.doc
(29 KB)
24-3.doc
(29 KB)
Inne foldery tego chomika:
na cwiczenia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin