Biotechnologiczne metody analizy żywności Dietetyka.pdf

(1603 KB) Pobierz
Biotechnologiczne metody
analizy żywności
1
Biosensory
Przyrządy, w których element pomiarowy w postaci
materiału biologicznego reaguje na obecną w
środowisku specyficzną substancję, tzw. analit, dzięki
czemu można ją w nim wykryć, a jej ilość zmierzyć.
Biosensory wykorzystują podstawową cechę tego
materiału, stanowiącego warstwę detekcyjną, jaką jest
selektywność,
np.:
- oksydaza glukozowa utlenia glukozę, a właściwie tylko
określony jej anomer - β,
- oksydaza polifenoli (tyrozynaza) utlenia fenol i jego
pochodne.
2
Schemat konfiguracji biosensora
3
Etapy miniaturyzacji biosensorów
Biosensor ze
zmodyfikowaną
powierzchnią przetwornika
4
Klasyfikacja biosensorów ze względu na zasadę działania
Biosensory katalityczne -
czujnik rejestruje ubytek
substratu lub przyrost produktu w reakcji chemicznej
katalizowanej przez materiał biologiczny.
Biosensory powinowactwa -
tworzenie trwałego
kompleksu substratu z receptorem, zmieniającego
właściwości jest rejestrowane przez czujnik. Warstwa
materiału biologicznego jest zazwyczaj jednorazowego
użytku.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin