ZALETY: - możliwość wielokrotnego użycia enzymu lub użycie go w procesie ciągłym, -Prosta technologia i aparatura do procesów z ich użyciem, - lepsza kontrola warunków reakcji,- łatwość wydzielania produktu i biokatalizatora z mieszaniny poreakcyjnej,- przedłużona stabilność katalityczna enzymu, - enzym nie zanieczyszcza środowiska reakcji,- ograniczenie inhibicji enzymu zarówno przez substrat jak produkt, który jest usuwany w sposób ciągły,
- unieruchomienie kilku kolejno działających enzymów umożliwia prowadzenie złożonych przemian w jednym, reaktorze, co zwiększa wydajność i obniża koszty procesu, - obniżenie kosztów katalizy w skali przemysłowej i wzrost wydajności.
WADY: - utrudniony dostęp substratu do enzymu
- wysoki koszt otrzymania czystego preparatu enzymu (koszty początkowe procesu) ,- częściowa utrata aktywności enzymu (w porównaniu do swoich natywnych form),- enzymy mogą mieć zmienione optymalne warunki przebiegu reakcji (pH, temperatury, specyficzność substratowa nie zawsze są to zmiany korzystne),- możliwość stopniowego zużycia nośnika/matrycy na której unieruchamiamy enzym.
METODY: a) fizyczne: ADSORPCJA ENZYMU NA POWIERZCHNI NOŚNIKA,
- PUŁAPKOWANIE W PORACH ŻELU- IMMOBILIZACJA Z WYKORZYSTANIEM PÓŁPRZEPUSZCZALNYCH MEMBRAN
b) chemiczne IMMOBILIZACJA PRZEZ TWORZENIE WIĄZAŃ KOWALENCYJNYCH, - UNIERUCHAMIANIE BEZ MAKROSKOPOWEGO NOŚNIKA MECHANICZNEGO
STOSOWANE NOŚNIKI: 1. Rozpuszczalne 2. Nierozpuszczalne: a) Nieorganiczne b) Organiczne: syntetyczne, naturalne (alginian)
ZASTOSOWANIE PREPARATÓW: - produkcja syropu fruktozowego ze skrobi kukurydzianej, -przetwórstwo skrobi, -hydroliza oleju, -produkcja tłuszczów jadalnych, -produkcja cukru inwertowanego, - produkcja aspartamu, - hydroliza pektyn (klarowanie i ekstrakcja soków), -hydroliza laktozy w mleku i serwatce, -produkcja piwa, -produkcja tłuszczów jadalnych.
RODZAJE BIOKATALIZATORÓW: 1. preparaty pojedynczych enzymów, 2. kompleksy dwóch lub większej ilości enzymów, 3. całe komórki bez zachowania ich funkcji życiowych, 4. żywe komórki z zachowaniem ich aktywności metabolicznej oraz często również zdolności do rozmnażania, 5. struktury subkomórkowe.
Elesmera