TALARKI JABŁKOWE W CIEŚCIE BISZKOPTOWYM z patelni
Talarki jabłkowe w cieście biszkoptowym to kolejna wersja placuszków z dodatkiem jabłek.Tym razem w cieście biszkoptowym zatopione są krążki jabłek.Te biszkoptowe placuszki są łatwe, szybkie do zrobienia i przede wszystkim są przepyszne!
Składniki: (na ok. 16 sztuk)
· 6 jajek (L)
· 18 dag mąki pszennej
· 3 jabłka
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
· ½ łyżeczki soli
· cukier puder do posypania
Wykonanie:Jabłka obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 7 mm. Usuwamy gniazda nasienne.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy oba cukry i sól. Dajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.Odstawiamy mikser i wsiewamy mąkę mieszając łyżką.Natychmiast na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto (patrz ostatnie zdjęcie)Gdy trochę podrośnie kładziemy talarki jabłek, a na nie niewielkie porcje ciasta.Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
A-n-i-t-a