Potrawy z ryb.pdf

(624 KB) Pobierz
1
Potrawy z ryb
Pani Elżbieta
Towarzystwo Wydawnicze „BLUSZCZ“, Warszawa, 1929
Pobrano z Wikiźródeł dnia 20.11.2018
2
Nr. 54
„ŻYCIE PRAKTYCZNE”
WYDAWNICTWO, POŚWIĘCONE SPRAWOM PROWADZENIA
DOM U
I
GOSPODARSTWA
KOBIECEGO
POTRAWY Z RYB
ZEBRAŁA I UŁOŻYŁA
PA N I ELŻ B I ETA
TOWARZYSTWO WYD. „BLUSZCZ“
WARSZAWA
S P I S R ZE C ZY
3
SŁOWO
WSTĘPNE
Str.
Str.
3
nelsońsku
17
42.
 „  z
hreczaną
kaszą
17
43.
 Jesiotr
pieczony
17
44.
 Kulebiak
z
jesiotra
17
45.
 Zrazy z suma
18
46.
 Zrazy
z suma
ze słoniną 18
47.
 Sum pieczony
19
48.
 Sum na zimno
19
49.
 Rosół
z
miętusa
19
50.
 Muszelki
z
wątróbek
miętusa
19
51.
 Suflet
z
miętusa
19
52.
 Karaś
w
śmietanie
20
53.
 „  
smażony
20
54.
 Okonie
4
z
I. RYBY RZECZNE
I JEZIOROWE
1.
 Szczupak
gotowany
do sosów
6
2.
 „
 w
łusce
6
3.
 „  
faszerowany
po
żydosku
6
4.
 „
 na
zimno
7
5.
 „
 pieczony
7
6.
 duszony
z
jarzynami
7
7.
 „  
smażony
8
8.
 Kotlety
ze
szczupaka
8
szczupaka
8
9.
 Zraziki
ze
szczupaka
8
10.
 Szczupak
duszony z
kartoflami
8
11.
 Sandacz
gotowany
po polsku
9
12.
 „  w
białem
winie
9
13.
 „  
pieczony
„au
gratin“
9
14.
 Pasztet
z
sandacza
10
15.
 Muszelki
z
sandacza
10
16.
 „Orły“
z
sandacza
10
17.
 Sandacz
na
zimno
11
18.
 „  w
galarecie
11
19.
 Marynata
klasztorna
z
sandacza
12
5
54.
 Okonie
z
jajami
20
55.
 „  w
galarecie
19
56.
 Sielawy
smażone
20
57.
 marynowane
21
58.
 „  po
grecku
21
59.
 Stynki
21
60.
 Jazgarze
(rosyjska
„Ucha“)
21
61.
 „  w
muszelkach
21
II. RYBY
MORSKIE
62.
 Dorsz
(pomokl)
smażony
22
63.
 „    
 faszerowany
22
64.
 Kotlety
z
dorsza
22
65.
 Dorsz
Zgłoś jeśli naruszono regulamin