15.04.2014r.
ĆWICZENIA 8
Temat: Pomieszczenia dla owiec i kóz (owczarnie, koziarnie).
1.Lokalizacja budynku:
-30m od budynków mieszkalnych;
-35m od studni; (!)
-5m od drogi głównej; (!)
-35m od rzeki; (!)
-50m od zabudowań;
-10m od innych budynków.
2.Podział budynków w zależności od różnych kryteriów:
1.przykrycie hali (konstrukcja dachu):
-stropowe – z poddaszem użytkowym, ze stropem podwieszonym;
-bezstropowe;
2.dno owczarni (konstrukcja podłoża):
-ściołowe – głębokie, półgłębokie, płytkie;
-bezściołowe – rusztowe;
-ściołowo-rusztowe;
3.ze względu na okres użytkowania:
-budynki zimowe;
-budynki letnie;
4.ze względu na przeznaczenie:
-uniwersalne;
-wychowalnie;
-domki dla tryków, pomieszczenia dla capów;
-skopiarnie (dla wykastrowanej młodzieży);
-szopy pastwiskowe;
5.ze względu na wielkość:
-owczarnie małe;
-owczarnie duże.
Ad.1. przykrycie hali (konstrukcja dachu):
STROPOWE – z poddaszem użytkowym.
WADY:
-wysoki koszt;
-zanieczyszczenia wełny na owce;
-podrażnienia błon śluzowych;
-obecność słupów nośnych utrudniających wjazd maszyn.
ZALETY:
-trwałe i ciepłe;
-obniżenie pracochłonności;
-lepszy mikroklimat; -dla ras wymagających (merynosów).
STROPODACHOWE
-chłodniejsze od stropowych;
-dodatkowe pomieszczenia na pasze objętościowe;
-gorszy mikroklimat.
-brak słupów nośnych;
-czystość wełny.
Ad.2. dno owczarni (konstrukcja podłoża).
ŚCIOŁOWE
Podłoże owczarni ściołowej:
-z ubitej niepróchnicznej ziemi – najlepiej z tzw. glinobitki;
-można je wybrukować;
-zbyt mała częstotliwość słania dużymi dawkami słomy (jakość obornika – zbyt suchy);
-na terenach piaszczystych można dodać na podłoże cement lub popiół (jakość obornika – zbyt suchy).
a)ściołowe głębokie:
-lokalizacja – na terenie suchym (zachodzi obawa o podsiąkanie wody podskórnej i deszczowej); 100-120cm – warstwa obornika w ciągu roku.
Obornik może być usuwany raz (2 razy) w roku.
Mury owczarni do wysokości około 100-120cm z izolacją pionową, chroniącą przed korozją siarkowo-kwasową i alkaliczną.
Pozyskujemy cenny obornik.
b)ściołowe półgłębokie:
-niższe budynki;
-obornik usuwamy 2 razy w roku, ewentualnie 3-4 razy;
-grubość warstwy dochodzi do 30-40cm.
c)ściołowe płytkie:
-spotykane rzadko;
-budynki adaptowane (obory, cielętniki);
-usuwanie odchodów i ściółki co 2-3 dni (większa pracochłonność)
Budynki rusztowe (bezściołowe):
-podłoga rusztowa (szczelinowa);
-profile drewniane, tworzywo sztuczne.
-brak słomiastego obornika;
-konieczność lepszego ocieplania budynków;
-gorszy mikroklimat;
-możliwość pękania tworzywa raciczek.
-zmniejszenie nakładów pracy;
-lepsze warunki higieniczne (wełna);
-możliwość prowadzenia chowu owiec na terenach, gdzie występuje deficyt słomy.
WYMIARY BUDYNKÓW:
-szerokość 12-14-16m (18-30m);
-długość: szerokość/długość = 1/3,5-5,5;
-wysokość: maksymalnie 4-5m, wgłębienie owczarni głębokiej do 30cm.
Kozy – wysokość koziarni 2-2,5m.
WYPOSAŻENIE BUDYNKU
1.wrota główne – drzwi koziarni o minimalnych wymiarach – 2,0-1,0m;
2.wrota boczne i furtki;
3.okna;
4.podłoga;
5.okólniki:
-powierzchnia 2x większa od powierzchni użytkowej owczarni/koziarni;
-ogrodzenie – wysokość około 1,2m (dla kóz 1,3-1,5m);
-utwardzony;
-częściowo zadaszony;
-paśnik, poidło;
-dla kóz – wspinaczki, zawieszona opona na drzewie, drzewa i krzewy chronione siatką.
Normatywy powierzchni dla owiec [m2].
Grupa owiec
Część legowiskowa
Na okólniku
Tryk dorosły
2,5
4,0-5,0
Maciorka dorosła
1,0
2,0
Jagnię do 3,5 miesiąca
0,5
Młodzież od 3,5 do 10 miesięcy
0,7-0,8
1,5
POMIESZCZENIA POMOCNICZE:
-paszarnia: 7-10% powierzchni użytkowej owczarni/koziarni;
-izolatka: 5-7% powierzchni użytkowej owczarni/koziarni;
-dyżurka dla owczarzy: 10-12m2 (apteczka, sprzęt zootechniczny);
-pomieszczenie do sztucznego unasieniania (12-16m2);
-pomieszczenie dla psa 2m2.
Pomieszczenia te mogą mieścić się w dobudówce, przy jednej z długich ścian lub w środku budynku.
WYPOSARZENIE WNĘTRZA:
-paśniki (jasła) – dwustronny (prostokątny), okrągły; paśnik dla kóz minimalizujący straty paszy powodowane ej rozrzucaniem – z jednej strony zabudowany;
-płotki (lasa) – dla kóz szczebelki pionowe uniemożliwiające wspinanie się;
-koryta do pojenia (poidła), poidła automatyczne, dla kóz mogą być wiadra – przywiązane, zabezpieczone;
-stół do sortowania wełny (klaserski) – w owczarni;
-stół bonitacyjny – do wyceny zwierząt;
-basen do kąpieli (stałe lub przeważnie) – dla owiec;
-basen do dezynfekcji racic;
-maty dezynfekcyjne;
-inne: korytka do paszy treściwej, automaty do karmienia jagniąt i koźląt (preparaty mlekozastępcze).
Wyposażenie stosowane dla kóz w pomieszczeniach z podłogą betonową:
-prycz drewniana – do ocieplenia;
-półka przyścienna – do wspinania;
-stanowiska do doju;
-ławka do dojenia kóz.
UKŁAD WNĘTRZA OWCZARNI:
1.położenie paszarni (przy paszarni najczęściej jest dyżurka);
2.część legowiskowa.
UKŁAD WNĘTRZA KOZIARNI:
1.magazyn siana;
2.pomieszczenie dla koźląt;
3.pomieszczenie dla kóz;
4.pomieszczenie do dojenia i różnych zabiegów;
5.korytarz;
6.stanowisko do doju;
7.stół;
8.paśnik;
9.poidło (wiadro).
SPOSOBY UTRZYMANIE KÓZ:
1.na uwięzi;
2.bez wiązania w pojedynczych kojcach;
3.bez wiązania – w dużych grupach.
1.Na uwięzi:
-na jedno stanowisko dla dorosłej kozy powierzchni – o szerokości 75-100cm i długości 130-150cm, w zależności od rasy;
-dla dorosłego kozła powierzchnia o szerokości 100-120cm i długości 150-180cm, w zależności od rasy; przegrody ażurowe o wysokości około 1m, długości do zadu kozła.
-duży nakład pracy (wiązanie, zadawanie paszy, usuwanie ob0ornika);
-dój odbywa się najczęściej na miejscu przy stanowisku.
-unika się bójek między zwierzętami;
-można żywić kozy indywidualnie.
2.W boksach – bez uwięzi:
-na jedna kozę przeznacza się 2-3m2, a na kozła 4m2 powierzchni boksu;
-powierzchnia dla koźląt odsadzanych w m2 równa się liczbie kóz dorosłych (w przypadku małych ras) lub 1,5x większa (dla ras dużych).
-duży nakład pracy (naganianie kóz do kojców).
-można żywić kozy indywidualnie;
-wypuszczanie kóz z kojców jest łatwiejsze niż ze stanowisk wiązanych.
3.W kojcach – grupowo:
-w dużych hodowlach zaleca się utrzymywanie kóz w kojcach grupowych po 10-30 sztuk;
-zaleca się oddzielenie zwierząt rogatych od bezrożnych, aby unikać okaleczeń przy bójkach.
-łatwiejszy nadzór i opieka nad zwierzętami;
-można zróżnicować żywienie w zależności od składu grupy;
-łatwe jest przeprowadzenie stanówki (krycie haremowe);
-ułatwienie pracy i obniżenie kosztów produkcji.
MIKROKLIMAT:
1.temperatura – najbardziej wskazane są następujące temperatury:
*dla owiec:
-dla tryków i młodzieży 3-5°C;
-dla maciorek z jagniętami i w czasie wykotu 12-15°C;
-przy strzyży temperatura nieco wyższa od normalnej o 3-5°C;
*dla kóz:
-w granicach 10-18°C, w zimie minimum 8°C.
...
Gacololo00