wykład 2.docx

(20 KB) Pobierz

05.03.2014r.

WYKŁAD 2

 

Temat: Pochodzenie bydła (Bovidae) i rola wybranych czynników w kształtowaniu ras, typów oraz cech użytkowych w populacji bydła. Systematyka bydła.

 

Ślady pierwszych Bovidae.

Ślady najwcześniejszych zwierząt z rodziny Bovidae znaleziono u stóp Himalajów.

Dziki tur (aurochs) w najwcześniejszej formie pojawił się na terenie Azji, zaczynając od połowy Iranu, przez Pakistan, aż do pustynnych terenów Indii.

Wraz ze zmianą okrywy lodowej i temperatury zmienia się teren, który zamieszkuje.

 

TUR

Najwcześniej tur wyginął w Afryce, najdłużej występował w Europie Środkowej.

Tury zniknęły koło X w z Francji, między XI a XII wiekiem z Niemiec.

W XIV wieku żyły już tylko na Mazowszu, przywilej polowania na tury był jedynie w rękach książęcych.

 

W 1523r. panował Zygmunt II August, ogłosił w Statucie Litewskim ochronę żubra, tura, bobra, sokoła, łabędzia.

1627r. – padła ostatnia krowa.

Zygmunt III Waza wzmocnił przepis ochrony tura w Puszczy Jaktorowskiej.

 

Do przyczyn wymarcia tura należy zaliczyć:

-polowania;

-utratę środowiska życia wynikającą z intensywności rozwoju rolnictwa;

-zmiany klimatu;

-choroby przenoszone przez bydło.

 

Próby wskrzeszenia tura:

-ogród zoologiczny w Monachium – krzyżowanie ras Siwa stepowa, szkocki highland, angler, fryzyjska, bydło korsykańskie;

-ogród zoologiczny w Berlinie.

 

Polska Fundacja Odtworzenia Tura (2006r.):

-przez modyfikację genetyczną, w wyniku której genom bydlęcym zostałby użyty jako „szkielet”, do którego wprowadzono by geny tura uzyskane z materiałów kopalnych.

 

Wyróżnia się następujące typy bydła:

1.bydło typu primigenius;

2.bydło typu brachyceros.

 

TUR DUŻY

Zwierzę duże, silne, wysokie w kłębie; dorosły samiec ma 3 m długości i 2m wysokości w kłębie; waga 800-1000kg. Wysokość w krzyżu stanowi 90% wysokości w kłębie.

 

 

Bydło typu primigenius

Bydło czarno-białe, czerwono-białe, np. simentalery, herefordy.

Bydło typu brachyceros

Jersey, aberdun, Angus, Galloway, Czerwone bydło polskie.

 

Wydajność mleczna współczesnych krów wzrosła 10 krotnie (2500 do 5000kg), a w rekordowych przypadkach nawet 40 razy. Ale skróciła się długość życia i użytkowości.

 

Kryteria selekcji:

-cechy adaptacyjne – dostępność pożywienia, klimat, pasożyty, choroby, drapieżniki;

-cechy „podobające się” bogom;

-siła, agresja – starożytny Rzym;

-siła i uległość – robocze wykorzystanie bydła;

-mleczność;

-mięsność (Anglia XVIII wiek);

-cechy funkcjonalne.

 

Systematyka bydła domowego (Bovina)

Królestwo – zwierzęta.

Typ – strunowce.

Podtyp – kręgowce.

Gromada – ssaki.

Rząd – parzystokopytne.

Podrząd – przeżuwacze.

Rodzina – pustorogie.

Podrodzina – bydłowate.

Rodzaj – bydło (Bos).

 

Bawół indyjski (wodny, arni, arna):

-zaadaptowany do klimatu tropikalnego;

-duża odporność na choroby tropikalne;

-wysokość w kłębie do 1,8m;

-masa do 1000kg;

-długie półksiężycowato wygięte rogi;

-w dużych stadach zamieszkuje bagniste okolice południowej i wschodniej Azji.

 

Bawół domowy:

-hodowany w północno-wschodniej Azji, w północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Środkowej i Południowej, na południu Europy;

-długość ciała 2,2-3m;

-wysokość w kłębie do 180cm;

-masa ciała 600-1000kg;

-krępa budowa, szczególnie masywny w kłębie;

-silne nogi zakończone szerokimi racicami (przystosowane do życia w bagniskach, na mokradłach i na przybrzeżnych płyciznach);

-potężne rogi, zwłaszcza u samców;

-ciało pokryte rzadkimi, sztywnymi włosami;

-ciąża u bawołów trwa 311-315 dni;

-samice bawołów zachowują płodność do 35 lat;

-w Europie głównie w Bułgarii i Ruminii;

-w Bułgarii hodowane w małych stadach głównie na mleko;

-w Niemczech hodowany głównie na mięso (mięso chude, smak pośredni między dziczyzną a wołowiną);

-cenne skóry;

-we Włoszech produkcja mleka, z którego produkuje się sery typu mozarella;

-mleko bawole w porównaniu z mlekiem krowim ma wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa na lepszy smak i bardzo miękką konsystencję otrzymywanych serów oraz wyższą wartość odżywcza;

-mleko wykorzystywane do produkcji markowych serów, głównie mozarelli – tzw. mozarella buffali; mniej gumowy ser;

-w Ameryce Północnej i Południowej – zalety mięsa bawolego, doskonałe walory smakowe i zdrowotne;

-dzielą się na rzeczne i błotne.

 

Bawół domowy błotny – zwierzę pociągowe, przy uprawie ryżu, dają tylko do 1,5l mleka dziennie; zamieszkują południowo-wschodnią Azję.

Bawół domowy rzeczny – utrzymywany głównie na produkcję mleka, 6-7l na dobę; roczna wydajność mleczna 1540-2730l, a nawet do 4000l (Indie, Pakistan, Bułgaria, Egipt, Włochy).

 

Bawoły afrykańskie:

-wysokość w kłębie 140-170cm;

-rozpiętość rogów 1m;

-waga 500-900kg (typ stepowy, większy);

-długość życia do 20 lat;

-ciąża 330-340 dni;

-cielę waży 35-50kg, wypija dziennie do 5l mleka; pod opieka krowy zostaje 2 lata.

 

Żubr:

-największy dziki ssak zamieszkujący Europę;

-osiąga do 2m wysokości w kłębie;

-długość 2,4-3,5m, długość ogona do 80cm;

-ciężar byków – ponad 1000kg, krowy 320-640kg;

-cecha charakterystyczna byków – znaczna dysproporcja między przednią a tylną częścią ciała;

-przód szeroki, masywny, wyraźny garb porośnięty długą kudłatą grzywą;

-tył mały i pokryty krótką sierścią;

-zwierzę stadne, stado liczy 10-15 sztuk;

-na czas rui (sierpień – wrzesień) łączą się w stada liczące 30-40 sztuk;

-dojrzałość fizjologiczną osiągają późno – 8-9 lat samce, 5-6 lat samice;

-ciąża trwa 265 dni;

-matka opieka się potomstwem przez 2 lata.

Bizon:

-długość ciała 2,1-3m;

-masa ciała 450-1000kg; największy osobnik ważył 1140kg;

-wysokość w kłębie -> samiec 1,8-2m;

-ubarwienie: brązowe, przednia część ciała okryta gęstą sierścią tworzącą „pelerynę”; młode bizony są rudawe;

-dojrzałość płciową osiągają około 3 roku życia;

-ciąża trwa 9 miesięcy;

-karmienie mlekiem przez 7-8 miesięcy;

-peleryna – potęguje wrażenie masywności zwierzęcia;

-w porównaniu z bydłem ras mięsnych spożycie pasz jest 13 razy mniejsze;

-użytkowanie krów 20-25 lat;

-krzyżowania:              *z żubrem -> żubrobizon;

                            *z bydłem domowym -> cattalu, beefalo.

 

Yak:

-bliski kuzyn bydła;

-taka sama liczba chromosomów haploidalnych;

-krzyżuje się z bydłem bez ograniczeń;

-występuje w stanie dzikim na Wyżynie Tybetańskiej;

-udomowiony w wysokich partiach Azji Środkowej i Południowej;

-wysokość w kłębie – 2m;

-waga samców 1000kg (udomowione 350-580kg); samice 400kg;

-na głowie rogi o długości do 90cm;

-ciąża trwa 8,5miesiąca;

-silne;

-długa sierść (ochrania przed zimnem), toleruje niskie temperatury, huragan, wiatry, burze śnieżne;

-żyje około 20 lat;

-znoszą wysokości powyżej 3000m npm (większe płuca i serce);

-wszechstronnie wykorzystywany – zwierzę pociągowe, mogą transportować ciężar do 70kg na wysokość do 6000m npm;

-diostarczają mięsa, mleka do produkcji serów, jogurtów, masła; mleko dodawane do tybetańskiej herbaty lub lampek ofiarnych i świątecznych;

-z długiej sierści jaka plecie się liny;

-ogon wykorzystywany do praktyk religijnych;

-z wełny produkowane torby, odzież, namioty;

-ze skóry -> lekkie, zwinne łodzie;

-samce produkują około 500kg ……….;

-w niektórych częściach Tybetu odbywają się wyścigi jaków, jest to rozrywka.

 

Banteg:

-żyje w formie udomowionej i dzikiej;

-dzikie zamieszkują lesiste obszary Borylo, Jawy, Sumatry;

-przodek bydła Bali;

-zasiedlają tereny górskie o łagodnej rzeźbie do wysokości 2000m npm;

-na terenach podmokłych i suchych;

-stada 10 krów i kilku młodych byków;

-stare samce żyją samotnie;

-wysokość do 1,5m, byki 900kgt, krowy do 400kg;

-krowy są rudawe, stare byki czarne;

-białe skrawki na sadzie i białe dolne odcinki kończyn.

 

Gaur:

-żyją w rezerwacie w Indiach i na Półwyspie Indochińskim;

-jest około 2 tysięcy sztuk;

-są pod ochroną;

-są płochliwe;

-przebywają w lasach i na terenach górzystych do 2000m npm;

-żyją w grupach od 3 do 30 osobników;

-wysokość w kłębie byka 170-180cm; nawet do 220cm;

-waga 700-1000kg;

-żyją około 20 lat;

-silnie rozwinięte płaskie rogi.

 

Gajal:

-wpół udomowiona forma gaura;

-chowany w stanie półdzikim w rejonie Zatoki Bengalskiej;

-czarnobrunatna sierść z jasnymi nogami poniżej stawu skokowego;

-waga do 1000kg;

-długość do 280cm;

-wysokość 1,6m;

-masywne, zakrzywione rogi.

 

Zebu:

-bydło domowe garbate;

-forma udomowiona w starożytności bydła domowego;

-charakterystyczny garb położony na grzbiecie i masywne rogi;

-rozpowszechniony w krajach……….

-w Indiach otoczony kultem (święta krowa);

-odporny na gorący i wilgotny klimat i wiele chorób;

-krzyżowany z innymi rasami bydła;

-użytkowany na mleko i mięso;

-wysokość w kłębie około 160cm.

Rasy powstałe z krzyżowania bydła domowego z zebu:

-brangus – 2/5 zebu amerykańskiego i 3/5 angus -> celem było uzyskanie bydła odpornego na warunki tropikalne;

-beef master.

 

Wpływ czynników społecznych, przyrodniczych, religijnych na rozmiar produkcji związanej z użytkowością bydła.

Czynniki społeczne:

-stosunki przedkapitalistyczne – wspólnota pierwotna, niewolnictwo, feudalizm;

-stosunki kapitalistyczne;

-stosunki  przedkapitalistyczne -> Ameryka Pudniowa i Środkowa, Afryka i południowo-wschodnia Azja;

-charakteryzuje je prymitywny sposób  gospodarki, małe rozmiary, niski poziom produkcji;

-użytkowanie bydła -> siła pociągowa, dostarcza mleka i mięsa -> stoją na przeszkodzie zwyczaje plemienne i wierzenia religijne.

 

Wpływ religii

Zdecydowana większość religii zakazuje zabijania zwierząt.

Hinduizm – oddawanie czci bydłu i jego ochrona, spożywanie mięsa jest zakazane. Mleko krów, bawołów i kóz oraz inne produkty z niego uzyskiwane jest akceptowane.

 

Wpływ środowiska

Pojęcie „środowisko” określa zespół  naturalnych i sztucznych warunków w jakich żyją zwierzęta. Zalicza się do niego klimat, glebę.

Do sztucznych czynników środowiska zaliczają się:

-mikroklimat pomieszczeń;

-pielęgnowanie;

-żywienie zwierząt.

 

Klimat:

-działanie bezpośrednie:

*na skórę;

*narządy oddechowe;

-działanie pośrednie:

*za pośrednictwem nerwów – na ogólną przemianę materii;

-atmosfera;

-ciśnienie atmosferyczne;

-temperatura;

-promieniowanie;

-wilgotność powietrza;

-opady atmosferyczne;

-ruch powietrza.

 

Klimat umiarkowany – umożliwia wytworzenia wysoko wydajnego bydła o zwartej budowie, dużej masie ciała, dobrze umięśnione, silnie rozwinięta tkanka podskórna.

W krajach tropikalnych – mniejsze, smuklejsze, długonogie, o większych uszach i bardziej pofałdowanej skórze niż żyjące w klimacie umiarkowanym.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin