Wit. K – 10 ważnych faktów
10 Important Facts About Vitamin K That You Need to Know
Dr Joseph Mercola
Wit. K to rozpuszczalna w tłuszczu witamina najbardziej znana z ważnej roli jaką odgrywa w procesie krzepnięcia krwi. Ale jest także absolutnie istotna w budowaniu mocnych kości, pro-filaktyce chorób serca i w innych procesach zachodzących w organizmie. W rzeczywistości o wit. K czasem mówi się jako o "zapomnianej witaminie", bo pomija się jej korzystne właściwości.
Niedawne badania sugerują, że wit. K jest ważnym dodatkiem do wit. D, i jeśli masz niedobór jednej, żadna nie działa optymalnie w organizmie. Jak już możesz wiedzieć, wit. D jest klu-czowym graczem w ogólnym zdrowiu.
Zdaniem jednego z najlepszych na świecie badaczy wit. K, dr Ceesa Vermeera, tak samo jak z wit. D, niemal u każdego z nas występuje niedobór wit. K. Większość z nas dostaje wit. K z diety by zachować poprawną krzepliwość krwi, ale NIEADEKWATNĄ ilość dla ochrony przed różnymi innymi problemami zdrowotnymi. W niniejszym artykule omówię 10 ważnych powodów zagwarantowania sobie wystarczającej ilości tej witaminy. Tabela poniżej podsu-mowuje potencjalne problemy zdrowotne dające się powiązać z niedoborem wit. K:
Zwapnienie tętnic, choroby sercowo-naczyniowe i żylaki
Problemy z mózgiem, w tym demencja
Osteoporoza
Próchnica zębów
Rak prostaty, płuc, wątroby i białaczka
Choroby zakaźne np. zapalenie płuc
Są następujące 3 rodzaje wit. K:
1. Wit. K1 albo filochinon, występuje w roślinach, zwłaszcza w zielonych warzywach, idzie prosto do wątroby i pomaga zachować zdrową krzepliwość krwi
2. Wit. K2 albo menachinon wytwarzana przez bakterie w ściankach jelitowych, idzie prosto do ścianek naczyń krwionośnych, kości i tkanek innych niż wątroba
3. Wit. K3 albo menadion, to syntetyczna forma której nie zalecam, warto zauważyć toksyczność jaka wystąpiła u niemowląt którym wstrzyknięto tę syntetyczną witaminę.
Wit. K jaką zalecam w suplementach to K2, która jest naturalna i nietoksyczna, w dawce na-wet 500 x większej od zalecanej dziennej. Wit. K2 naturalnie wytwarzana w organizmie, jak i w produktach sfermentowanych, jest najlepszym rodzajem wit. K. Zwiększenie stężenia K2 poprzez konsumpcję większej ilości sfermentowanych produktów to najbardziej pożądany na to sposób. Produktem o największej zawartości K2 jest natto, forma sfermentowanej fasoli sojowej konsumowanej w Azji.
Wit. K2 pomaga w profilaktyce twardnienia tetnic, co jest powszechnym czynnikiem w cho-robie wieńcowej i niewydolności serca. Badania sugerują, że wit. K2 może pomóc w trzy-maniu wapnia z dala od ścianek tętnic i innych tkanek, gdzie może wyrządzić szkody. Naj-nowsze badania wykazują, że wit. K2, a nie K1, razem z wit. D zapobiegają zwapnieniu tętnic wieńcowych, i tym samym zapobiega chorobom układu krążenia.
Absolutnie najlepszym sposobem na zdrowe kości jest dieta bogata w świeże surowe pro-dukty, która maksymalizuje minerały naturalne by organizm dostał potrzebne mu surowce do wykonywania wyznaczonych mu funkcji. Wit. K2 jest jedną z najważniejszych składników odżywczych dla poprawy gęstości kości. Służy jako "klej" biologiczny, który pomaga podłą-czać wapń i inne ważne minerały do układu kostnego. Przeprowadzono niezwykłe badania o skutkach ochronnych wit. K2 przed osteoporozą:
· Liczne japońskie badania wykazały, że K2 odwraca utratę kości, i w niektórych przy-padkach nawet zwiększa masę kostną u osób z osteoporozą.
· Dowody zebrane z 7 japońskich badań pokazują, że suplement K2 daje 60% reduk-cję w złamaniu kręgów i 80% w złamaniach bioder i innych niekręgowych złamaniach.
· Holenderscy naukowcy wykazali, że K2 jest 3 x bardziej skuteczna niż K1 w podno-szeniu poziomu osteokalcyny kontrolującej budowę kości.
Siła kości zależy od czegoś więcej niż tylko wapń. Faktycznie kości składają się z ponad 12 minerałów. Jeśli skupiasz się tylko na wapniu, to prawdopodobnie osłabiasz kości i zwięk-szasz ryzyko osteoporozy, jak dr Robert Thompson pisze w książce Kłamstwo o wapniu [The Calcium Lie]. Jest bardziej prawdopodobne, że organizm może poprawnie wykorzystywać wapń jeśli pochodzi z roślin. Dobrym źródłem wapnia są m. in.: surowe mleko od krów pas-twiskowych, zielone warzywa liściaste, miękisz owoców cytrusowych, chleb świętojański [carob] i trawa pszeniczna.
Liczne badania wykazały, że wit. K1 i K2 są skuteczne w walce z rakiem. Coś do przemy-ślenia:
· Badanie opublikowane we wrześniowym 2003 numerze International Journal of Oncology [1], odkryło, że podawanie pacjentom z rakiem płuc wit. K2 spowolniało roz-rost komórek rakowych, a wcześniejsze badania wykazały korzyści w podawaniu jej pacjentom z białaczką. W badaniu z sierpnia 2003 opublikowanym w Alternative Me-dicine Review [2] z udziałem 30 pacjentów z rodzajem raka wątroby zwanym hepato-cellular carcinoma [rak wątrobowo-komórkowy], przyjmującycch doustnie wit. K1, choroba ustabilizowała się u 6 pacjentów, 7 miało częściowe reakcje, a u 7 nastąpiła poprawa funkcji wątroby. U 15 pacjentów znormalizowała się nieprawidłowa protrom-bina.
· W 2008 niemiecka grupa badawcza [3] odkryła, że wit. K2 daje istotną ochronę przed rakiem prostaty, jednym z najbardziej powszechnych rodzajów raka wśród Ameryka-nów. Zdaniem dr Vermeera, mężczyźni przyjmujący największe dawki K2 mieli około 50% mniej nowotworów prostaty.
Wit. K okazała się również korzystna w walce z chłoniakiem nieziarniczym [non-Hodgkin lymphoma], rakiem jelita grubego, żołądka, nosogardła i jamy ustnej.
4.Dodatkowe korzyści zdrowotne wit. K
Jak czytamy w numerze z marca 2004 czasopisma Life Extension [4], naukowcy wykryli wiele innych korzystnych skutków wit. K, w tym:
· Niedobór wit. K2 może wpływać na chorobę Alzheimera, i suplementy K2 może pomóc w jej profilaktyce
· Wit. K2 pomaga we wrażliwości na isnulinę, osoby przyjmujące największe jej dawki z żywności mają około 20% mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2
· Aplikowana miejscowo wit. K pomaga w zmniejszaniu siniaków
· Wit. K ma właściwości przeciwutleniaczowe.
To jest ważne, gdyż tłuszcze w diecie są niezbędne do wchłaniania tej witaminy. Dlatego żeby organizm mógł skutecznie wchłaniać wit. K musisz konsumować tłuszcze.
Fermentowane produkty np. natto typowo mają najwięcej wit. K występującej w diecie i mogą codziennie dostarczać kilka mg wit. K2. Ten poziom daleko przekracza jej ilość występującą w zielonych warzywach liściastych. Niestety, większość Amerykanów nie je wielu fermento-wanych produktów. Dodawanie tradycyjnie fermentowanych produktów to konieczność, i choć nie jest to powszechnie znane, ich korzyści zdrowotne są ogromne.
Trudno jest znaleźć zawartość K2 w produktach, ale znalazłem kilka szacunków [5] dla po-równania, lista poniżej. Inne produkty o dużej zawartości K2 to surowe produkty mleczne i sery miękkie, surowe masło i kefir oraz kapusta kiszona. Musimy zauważyć, że zawartość K2 w pasteryzowanym nabiale i produktach z krów niepastwiskowych, które stanowią większość sprzedawanych produktów, NIE MAJĄ dużo K2 i powinno się ich unikać. Tylko zwierzęta pastwiskowe (a nie karmione zbożem) wytwarzają naturalnie wysoki poziom K2.
Produkt Wit. K2
Natto 100 g 1.000 mcg
Majonez [prawdziwy] 197 mcg
Miso 10-30 mcg
Jagnięcina / kaczka 1 filiżanka 6 mcg
Wątroba wołowa " 5 mcg
Indyk ciemne mięso " 5 mcg
Wątróbka drobiowa " 3 mcg
Jeśli Ty lub Twoja rodzina ma historię osteoporozy albo chorób serca, to mocno zalecam dodawanie wit. K do diety. Pamiętaj, musisz jeść ponad funt [450 g+] zieleniny [ang. collard greens = jarmuż] dziennie by dostarczyć konieczną ilość wit. K. Wyraźnie zielenina i szpinak mają duże wartości odżywcze, ale jeśli już masz chorobę serca, trochę więcej wit. K wydaje się prostym zabezpieczeniem tego, że naczynia krwionośne nie ulegną zwapnieniu. Możesz również rozważyć dodanie wit. K do diety, jeśli nie jesz dużo warzyw, albo niepokoisz się dostarczaniem niewystarczająco dużo wit. K z żywności, niezależnie od przyczyny. Na zwiększone ryzyko niedoboru wit. K mogą narazić Cię następujące czynniki:
· Uboga / ograniczona dieta
· Choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba trzewna i inne choroby zakłócające wchłanianie składników odżywczych
· Choroba wątroby ingerująca w przechowywanie wit. K
· Przyjmowanie leków np. antybiotyków, cholesterolowych i aspiryny.
Całą dawkę (około 200 mcg) dostarczysz jedząc 15 g natto dziennie.
Jeśli nie lubisz smaku natto, przyjmuj dobrej jakości suplement K2. Pamiętaj, że musisz przyjmować ją z tłuszczem, inaczej nie zostanie wchłonięta. Mimo że dokładnej dawki nie określono, to dr Vermeer zaleca 45-185 mcg dziennie dla dorosłych. Uważaj na wyższe dawki jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, ale jeśli jesteś zdrowy i nie stosujesz tych leków, zalecam 150 mcg...
OlaGordon