Wykład-2-13III2015.docx

(32 KB) Pobierz

 

Surowce i materiały w biotechnologii [Monika Trząskowska]

1.     biotechnologia to:

a.      zastosowanie metod naukowych i inżynieryjnych do obróbki materiałów czynnikami biologicznymi w celu pozyskania dóbr i usług

b.     integracja nauk przyrodniczych  inżynieryjnych w celu zastosowania […]

c.      dyscyplina nauk technicznych wykorzystująca procesy biologiczne na skalę przemysłową

2.     surowce i materiały w biotechnologii

a.      działalność przemysłu biotechnologicznego jest zróżnicowana

I.   wydajność mierzy się w miligramach (np. produkcja enzymów)

II. wydajność mierzy się w tysiącach ton (np. produkcja kwasu cytrynowego)

b.     dlatego zapotrzebowanie na surowce, kontrola ich jakości, przechowywanie i transport są różne

3.     pożywki w biotechnologii

a.      składniki pożywi muszą zapewnić podstawowe wymagania pokarmowe komórki w produkcji biomasy oraz metabolitów, aby wystarczały na potrzeby energetyczne biosyntezy i oddychanie komórki

b.     wszystkie składniki pokarmowe muszą występować w środowisku jednocześnie i w formie przyswajalnej

4.     rodzaje pożywek w biotechnologii

a.      w namnażaniu drobnoustrojów, a także w syntezie określonych produktów przez drobnoustroje, kluczową rolę odgrywa skład pożywki

b.     rodzaj pożywki determinuje wiele elementów eksploatacyjnych i technologicznych

5.     podział pożywek w biotechnologii

a.      stałe (pasty) lub ciekłe

b.     organiczne (naturalne lub syntetyczne) i mineralne

c.      pożywki ciekłe, ze względu na stan wzajemnego wymieszania składników, dzieli się na roztwory:

I.   rzeczywiste

II. koloidalne

III.       zawiesiny i emulsje

d.     najczęściej stosowane pożywki płynne:

I.   serwatka

II. melasa

III.       n-alkany – węglowodory o długich łańcuchach

IV.       mleko

V.         wyciągi wodne z surowców naturalnych (brzeczka, wyciąg z mąki sojowej i kukurydzianej, bulion)

e.      pożywki stałe

I.   plewy

II. rozdrobnione ziemniaki lub odpady stałe przemysłu spożywczego

f.       często, wymienione pożywki wymagają wzbogacenia w określone składniki, np. makroelementy

6.     główne składniki pożywek

a.      woda

b.     odżywcze składniki podłoża

I.   makroelementy (C,N,P,…)

II. mikroelementy (Cu, Co,…)

c.      stymulatory wzrostu (witaminy, aminokwasy, zawiązki purynowe i pirymidynowe)

7.     woda

a.      wszystkie procesy zachodzące w organizmach żywych przebiegają w środowisku wodnym

b.     woda występuje w komórkach w trzech postaciach

I.   jako woda związana z cząsteczkami białka

II. jako rozpuszczalnik koloidów, protoplazmy]

III.       jako woda kapilarna krążąca w wolnych przestrzeniach żywej materii

Ø     wskaźnikiem dostępności wody kapilarnej jest parametr aktywności wody (aw)

Ø     aktywność wody mierzy się stosunkiem prężności pary w danym roztworze do prężności pary czystej wody w tej samej temperaturze

§        aw = p/p0

§        p – prężność pary roztworu

§        p0 – prężność pary czystej wody

8.     woda w biotechnologii

a.      surowiec w produkcji np. w przemyśle winiarskim, piwowarskim, spirytusowym

b.     surowiec pomocniczy np. mycie, ogrzewanie

c.      woda musi spełniać określone wymagania, w zależności od jej zastosowania

d.     wymagania stawiane wodzie stosowanej w przemyśle spożywczym do celów bezpośrednich musi spełniać normy dla wody do picia

e.      rozporządzenia

I.   Ministra Zdrowia z dnia 29 III 2007r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

II. Ministra Zdrowia z dnia 20 IV 2010r. zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

f.       woda używana w różnych gałęziach przemysłu biotechnologicznego musi mieć określoną twardość

I.   twardość wody powodują jony wapnia i magnezu

g.     woda nie może zawierać

I.   substancji toksycznych (np. metale ciężkie)

II. drobnoustrojów, które mogłyby zakazić myte przedmioty

9.     zastosowanie wody w biotechnologii

a.      o dużej twardości

I.   do zalewania ziarna jęczmienia przy wyrobie słodu

II. w przemyśle spirytusowym, piwowarskim i winiarskim do przygotowywania drożdży

III.       w przemyśle piekarskim polepsza właściwości fizyczne glutenu

b.     o małej twardości

I.   chłodzenie, mycie, zasilanie kotłów parowych

10. makroelementy

a.      zapotrzebowanie na makroelementy i ich funkcje fizjologiczne

I.   węgiel – składnik organiczny komórki, źródło energii

II. azot – składnik białek, kwasów nukleinowych i koenzymów

III.       wodór – składnik organiczny komórki i wody

IV.       tlen - składnik organiczny komórki i wody

V.         siarka – składnik białek i niektórych koenzymów

b.     źródła węgla

Ø     sacharydowe

§        monosacharydy (np. glukoza)

§        disacharydy (np. sacharoza, laktoza, maltoza)

§        polisacharydy (np. Skrobia, inulina, celuloza)

Ø     niesacharydowa

§        metanol

§        etanol

§        kwasy karboksylowe

§        węglowodory

§        substancje gazowa (np. CO, CO2 i H2)

I.   glukoza

Ø     jej stosowanie umożliwia otrzymanie bardzo czystego produktu z dużą wydajnością

Ø     występuje w postaci proszku, pasty lub syropu

II. disacharydy

Ø     sacharoza i laktoza są stosowane w postaci czystej lub w formie surowców zawierających te sacharydy np.

§        melasa (sacharoza)

§        serwatka (laktoza)

Ø     sacharoza (glukoza + fruktoza)

§        melasa jest produktem ubocznym w produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej

§        jest to brązowy syrop o zawartości ok. 50% sacharozy

§        oprócz sacharozy melasa zawiera mono- i oligosacharydy, biotynę i tiaminę

§        często stosuje się dodatkową obróbkę melasy np. usuwa inhibitory, reguluje pH

Ø     laktoza (glukoza  +galaktoza)

§        otrzymuje się ją z serwatki

§        stosuje się w produkcji antybiotyków oraz proteaz zasadowych z Bacillus subtilis.

§        na skalę przemysłową stosuje się głównie w produkcji drożdży paszowych i częściowo w produkcji etanolu

§        serwatka jest stosowana w postaci:

i.       płynnej lub suszonej, ze słodkiej lub kwaśnej serwatki

ii.     serwatki odbiałczanej chemiczne lub termicznie

iii.   filtratu

Ø     maltoza (glukoza + glukoza)

§        cukier słodowy

§        jest obecna w słodzie, ekstrakcie słodowym i brzeczce piwnej

§        powstaje głównie po hydrolizie skrobi i glikogenu

III.       polisacharydy

Ø     skrobie

§        proszek lub jako składnik ziemniaków lub zbóż

§        surowiec stosowany głównie do produkcji etanolu, acetonu i butanolu

§        granulki skrobi nie są rozpuszczalne w wodzie

§        w gorącej wodzie pęcznieją, zaczynają żelować i tracą swoją postać (jędrność)

§        w temperaturze 120-130°C skrobia rozpuszcza się całkowicie

§        skrobia ogrzana do temperatury 180°C ulega częściowej hydrolizie, rozpada się na dekstryny i glukozę (dodatek kwasów nieorganicznych, alkaliów lub soli przyspiesza rozpad skrobi)

Ø     celuloza

§        zbudowana jest z glukozy

§        występuje w ścianach komórek roślin jako substancja krystaliczna razem z hemicelulozą i ligniną

§        wiązania między celulozą  ligniną są bardzo oporne na hydrolizę

§        znajduje się  w odpadach przemysłowych (np. po produkcji papieru) i rolnych (słoma, łodygi, kolby kukurydzy, wytłoki trzciny cukrowej i inne pozostałości roślin)

§        do rozerwanie wiązań między celulozą a ligniną stosuje się intensywne działanie mechaniczne (rozdrabnianie) parę wodną, naświetlanie promieniami gamma, działanie ozonem, SO2, obróbkę alkaliczną lub kwaśną w wysokich temperaturach)

Ø     otrzymane z wodorostów morskich

i.       algininy

ii.     karageniany

iii.   agary

§        w biotechnologii stosowane do immobilizacji enzymów, drobnoustrojów i tkanek

§        agar jest używany do zestalania podłóż mikrobiologicznych i otrzymania agarozy

Ø     niesacharydowe źródła węgla

§        metanol jest stosowany w

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin