Bliny z mąki gryczanej.rtf

(7 KB) Pobierz
Bliny z m¹ki gryczanej

Bliny z mąki gryczanej

 

Składniki na 4 porcje:

2 dag droży

2 filiżanki letniego mleka

20 dag mąki gryczanej

2 jaja

łeczka cukru

łka roztopionego masła

10 dag mąki

2 łki oleju

ponadto:

1/4 l kwaśnej śmietany lub 10 dag roztopionego masła

5 dag czerwonego kawioru lub 12,5 dag wędzonego łososia

2 jaja ugotowane na twardo

l

 

Droże rozprowadź dwiema filiżankami letniej wody i filiżanką mleka. Rozczyn wymieszaj z 10 dag mąki gryczanej i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

 

Teraz oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z cukrem, solą, resztą mleka i masłem, po czym połącz z wyrośniętym rozczynem drożowym. Dodaj resztęki, a całość wyrób na gładkie ciasto.

 

Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z ciastem. Ciasto odstaw ponownie na 45 minut. Po upływie tego czasu smaż na oleju cienkie, niezbyt duże placuszki.

 

Dekorowanie: usmażone bliny możesz maczać w kwaśnej śmietanie lub roztopionym maśle. Klasycznym dodatkiem do nich jest kawior lub plasterki łososia i siekane ugotowane jajko.

 

Pamiętaj! Bliny, nawet w eleganckim towarzystwie, je się palcami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin