BISZKOPT Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Dla początkujących
NA BISZKOPT:-4 jajka-1 szklanka cukru-0,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej-2 łyżki kakao-1 łyżeczka proszku do pieczeniaNA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:-0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek)-wódka do namoczenia śliwek-standardowa kostka (250 g) masła-200 g nutelliNA WIERZCH:-0,5 litra śmietany kremówki-2 "śmietan-fixy"-4 łyżki cukru pudru-1 tabliczka czekolady
BISZKOPT:Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, sprawdzony przepis na ciemny biszkopt z 4 jaj.W czasie gdy ciasto stygnie, przystąpić do dalszej pracy.KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły.Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać.Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać.NA WIERZCH:Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno.Czekoladę zetrzeć na tarce.A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK...Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami.Na krem wyłożyć kremówkę.Całość posypać tartą czekoladą.
Ciasto wcale nie jest tak słodkie, jak mogłoby się wydawać.
lewwal