Korona z owoców
Składniki na 4 porcje:
500 g czerwonych porzeczek
250 g wiśni lub czereśni i truskawek
75 g cukru
kieliszek wiśniowego likieru
sok z połowy cytryny
5 łyżek Żelatyny WINIARY
Owoce umyj (wiśnie i czereśnie wydryluj), kilkanaście odłóż do dekoracji. Teraz zagotuj cukier w pół szklanki wody, wrzuć wiśnie (lub czereśnie) i gotuj je przez 5 minut. Następnie wyjmij, wymieszaj z pozostałymi owocami i ułóż w formie z tzw. kominkiem.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, potem połącz z syropem z wiśni. Zagotuj, cały czas mieszając. Do zimnego syropu wlej sok z cytryny i likier. Syropem zalej owoce i wstaw do lodówki. Gdy syrop zastygnie, zanurz formę na chwilę w gorącej wodzie, wyjmij deser na półmisek, włóż do środka surowe owoce i udekoruj gronami porzeczek.
reeeed