Korona z owoców.rtf

(5 KB) Pobierz
Korona z owoców

Korona z owoców

 

Składniki na 4 porcje:

500 g czerwonych porzeczek

250 g wiśni lub czereśni i truskawek

75 g cukru

kieliszek wiśniowego likieru

sok z połowy cytryny

5 łek Żelatyny WINIARY

 

Owoce umyj (wiśnie i czereśnie wydryluj), kilkanaście odłóż do dekoracji. Teraz zagotuj cukier w pół szklanki wody, wrzuć wiśnie (lub czereśnie) i gotuj je przez 5 minut. Następnie wyjmij, wymieszaj z pozostałymi owocami i ułóż w formie z tzw. kominkiem.

 

Żelatynę namocz w zimnej wodzie, potem połącz z syropem z wiśni. Zagotuj, cały czas mieszając. Do zimnego syropu wlej sok z cytryny i likier. Syropem zalej owoce i wstaw do lodówki. Gdy syrop zastygnie, zanurz formę na chwilę w gorącej wodzie, wyjmij deser na półmisek, włóż do środka surowe owoce i udekoruj gronami porzeczek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin