PPHU
Kolejny numer karty
2
Nazwa zakładu pracy
Autor:
Stanowisko pracy: Piekarz stołowy
Data: 09.01.2007 r.
Metoda oceny ryzyka zawodowego:
- czynniki niebezpieczne – wskaźnik ryzyka RISC SCORE,
- czynniki szkodliwe dla zdrowia - wg PN-N-18002.
Przyjęty akceptowalny poziom ryzyka – kategoria 3, wartość punktowa do 200. (dotyczy metody RISC SCORE)
A. Opis stanowiska pracy: Stanowisko pracy zlokalizowane w hali produkcyjnej. Pomieszczenia pracy spełniają parametry dotyczące pomieszczeń pracy stałej. Instalacja elektryczna sprawna – wynik badania pozytywny. W obrębie stanowiska wykonano badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia. Oświetlenie stanowiska pracy spełnia wymogi przepisów. Zabezpieczenie pożarowe zgodne z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dn. 16.06.2003 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 121, poz. 1138). Drogi ewakuacyjne wyznaczone i oznakowane zgodnie z PN-92/N-011256/02. Wentylacja w pomieszczeniach spełnia wymogi - sprawna. Apteczka pierwszej pomocy wyposażona w środki opatrunkowe z godnie z Rozp. MP i PS w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. nr 129, poz. 844 z 1997 r. z późn. zm.). Pracownicy wyposażeni są w odzież i obuwie robocze, zgodnie z tabelą przydziału.
B. Lokalizacja stanowiska pracy: stanowisko rozmieszczone w hali produkcyjnej piekarni.
C. Faza użytkowania: produkcja pieczywa i pieczywa cukierniczego, obsługiwania i konserwacja maszyn i urządzeń, wykonywanie prostych prac porządkowych.
D. Granice obiektu: pomieszczenia piekarni.
E. Wykonywane czynności oraz sposób i czas ich wykonywania: (w powtarzających się cyklach)
1.
sprawdzenie i przygotowanie urządzeń do pracy – ok. 10 min / 8 h.
2.
przygotowanie surowca w tym przesiewanie mąki – czas zależny od wielkości produkcji.
3.
ręczne rozważenie i formowanie porcji ciasta na pieczywo i ciasta piekarnicze – do ok. 6,5 godz./zm. lub czas zależny od wielkości produkcji.
4.
Ręczne zawijanie, składanie i odstawianie półproduktów, (pomoc ciastowemu i piecowemu) - czas zależny od wielkości produkcji.
5.
Smarowanie jajkiem i dostarczanie półproduktów do wypieku – czas zależny od ilości produktu.
6.
Obsługa dzielarki i stemplarki do produkcji bułek.
7.
wykonanie czynności obsługowych, czyszczenia maszyn i porządkowanie stanowiska pracy – ok. 1 h/8h
9.
Ręczne prace transportowe związane z zaopatrzeniem zakładu w surowce i ładowanie gotowych produktów.
F. Stosowane materiały i środki pracy:
1
Stoły drewniane i ze stali kwasoodpornej na stelażach,
Dzielarka mechaniczna. Patelnia elektryczna do smażenia pączków.
3
Stemplarka do produkcji bułek, waga szalkowa.
4
Młynek do mielenia bułki na „bułkę tartą”.
5
Ręczne narzędzia, noże i inny sprzęt pomocniczy. 2 kołowe wózki transportowe.
Piekarz stołowy.
H. Wymagany poziom wykształcenia, doświadczenia i zdolności użytkownika oraz wymagane uprawnienia
przygotowanie zawodowe – aktualne
brak przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku piekarza i aktualne badania lekarskie,
szkolenia bhp z godnie z Rozp MP i PS w sprawie szkoleń bhp - aktualne
- kobiety w ciąży, młodociani, osoby niepełnosprawne itp.
Nie są zatrudniani młodociani.
Kobiet w ciąży i osób niepełnosprawnych nie zatrudnia się na dzień sporządzenia oceny.
J. Inne osoby narażone na ryzyko
Współpracownicy,
- wypadki i choroby zawodowe
chorób zawodowych i wypadków nie było.
praca zmianowa w nocy (w tym uczestniczą kobiety).
praca w zapyleniu pyłem mącznym,
Lp.
Typ zagrożenia
Dokumenty wykorzystane do identyfikacji
Charakterystyka zagrożenia (informacje charakteryzujące zagrożenie – źródło (przyczyna) zagrożenia, możliwe skutki zagrożenia)
Przeciwdziałanie i stosowane środki ochronne
Weryfikacja zagrożeń
Uwagi
Lista kontrolna
Dokumentacja techniczna
jmichno0