Or_Piekarz stołowy.doc

(279 KB) Pobierz
JEDNOSTKA WOJSKOWA 1451

PPHU

Kolejny numer karty

2

Nazwa zakładu pracy

KARTA ANALIZY RYZYKA ZAWODOWEGO

Autor:

 

Stanowisko pracy: Piekarz stołowy

Data: 09.01.2007 r.

Metoda oceny ryzyka zawodowego:

-          czynniki niebezpieczne – wskaźnik ryzyka RISC SCORE,

-          czynniki szkodliwe dla zdrowia - wg PN-N-18002.

Przyjęty akceptowalny poziom ryzyka – kategoria 3, wartość punktowa do 200. (dotyczy metody RISC SCORE)

 

I.                   INFORMACJE O STANOWISKU PRACY

 

A. Opis stanowiska pracy: Stanowisko pracy zlokalizowane w hali produkcyjnej. Pomieszczenia pracy spełniają parametry dotyczące pomieszczeń pracy stałej. Instalacja elektryczna sprawna – wynik badania pozytywny. W obrębie stanowiska wykonano badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia. Oświetlenie stanowiska pracy spełnia wymogi przepisów. Zabezpieczenie pożarowe zgodne z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dn. 16.06.2003 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 121, poz. 1138). Drogi ewakuacyjne wyznaczone i oznakowane zgodnie z PN-92/N-011256/02. Wentylacja w pomieszczeniach spełnia wymogi - sprawna. Apteczka pierwszej pomocy wyposażona w środki opatrunkowe z godnie z Rozp. MP i PS w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. nr 129, poz. 844 z 1997 r. z późn. zm.). Pracownicy wyposażeni są w odzież i obuwie robocze, zgodnie z tabelą przydziału.

B. Lokalizacja stanowiska pracy: stanowisko rozmieszczone w hali produkcyjnej piekarni.

C. Faza użytkowania: produkcja pieczywa i pieczywa cukierniczego, obsługiwania i konserwacja maszyn i urządzeń, wykonywanie prostych prac porządkowych.

D. Granice obiektu: pomieszczenia piekarni.

E. Wykonywane czynności oraz sposób i czas ich wykonywania: (w powtarzających się cyklach)

1.

sprawdzenie i przygotowanie urządzeń do  pracy – ok. 10 min / 8 h.

2.

przygotowanie surowca w tym przesiewanie mąki – czas zależny od wielkości produkcji.

3.

ręczne rozważenie i formowanie porcji ciasta na pieczywo i ciasta piekarnicze – do ok. 6,5 godz./zm. lub czas zależny od wielkości produkcji.

4.

Ręczne zawijanie, składanie i odstawianie półproduktów, (pomoc ciastowemu i piecowemu) - czas zależny od wielkości produkcji.

5.

Smarowanie jajkiem i dostarczanie półproduktów do wypieku – czas zależny od ilości produktu.

6.

Obsługa dzielarki i stemplarki do produkcji bułek.

7.

wykonanie czynności obsługowych, czyszczenia maszyn i porządkowanie stanowiska pracy – ok. 1 h/8h

9.

Ręczne prace transportowe związane z zaopatrzeniem zakładu w surowce i ładowanie gotowych produktów.

F. Stosowane materiały i środki pracy:

1

Stoły drewniane i ze stali kwasoodpornej na stelażach,

2

Dzielarka mechaniczna. Patelnia elektryczna do smażenia pączków.

3

Stemplarka do produkcji bułek, waga szalkowa.

4

Młynek do mielenia bułki na „bułkę tartą”.

5

Ręczne narzędzia, noże i inny sprzęt pomocniczy. 2 kołowe wózki transportowe.

G. Osoby pracujące na stanowisku

1

Piekarz stołowy.

2

 

H. Wymagany poziom wykształcenia, doświadczenia i zdolności użytkownika oraz wymagane uprawnienia

przygotowanie zawodowe – aktualne

brak przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku piekarza i aktualne badania lekarskie,

szkolenia bhp z godnie z Rozp MP i PS  w sprawie szkoleń bhp - aktualne

 

I.   Inne wymagania dotyczące osób zatrudnionych na stanowisku

- kobiety w ciąży, młodociani, osoby niepełnosprawne itp.

Nie są zatrudniani młodociani.

Kobiet w ciąży i osób niepełnosprawnych nie zatrudnia się na dzień sporządzenia oceny.

J. Inne osoby narażone na ryzyko

1

Współpracownicy,

2

 

K. Niedogodności i niebezpieczne zdarzenia wykryte w czasie dotychczasowej pracy

     - wypadki i choroby zawodowe

1

chorób zawodowych i wypadków nie było.

2

praca zmianowa w nocy (w tym uczestniczą kobiety).

3

praca w zapyleniu pyłem mącznym,

4

 


II.  IDENTYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA ZAGROŻEŃ              Piekarz stołowy                                                                                    Nr karty: 2

Lp.

Typ zagrożenia

Dokumenty wykorzystane do identyfikacji

Charakterystyka zagrożenia (informacje charakteryzujące zagrożenie – źródło (przyczyna) zagrożenia, możliwe skutki zagrożenia)

Przeciwdziałanie i stosowane środki ochronne

Weryfikacja zagrożeń

Uwagi

Lista kontrolna

Dokumentacja techniczna

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin