Przepisy Siostry Anastazji - 173 specjały.pdf

(10112 KB) Pobierz
S. ANASTAZJA
PUSTELNIK FDC
173
SPECJAŁY
SIOSTRY ANASTAZJI
Wydawnictwo WAM
Kraków 2005
10 PRZYDATNYCH RAD
1. W niektórych przepisach celowo
nie podano rodzaju tłuszczu - należy
użyć według własnych upodobań i moż­
liwości.
2. Surówki należy przyrządzać na
krótko przed podaniem.
3. Naczynia, do których wkłada się
surówki powinny być nieuszkodzone.
4. Wartość odżywczą i smak surówek
podnosi odpowiedni dobór warzyw i ich
umiejętne przyprawienie - dobierać wa­
rzywa zdrowe, świeże, młode.
5. Warzywa do gotowania należy za­
lewać wrzącą, osoloną wodą w takiej ilo­
ści, aby były zakryte i gotować pod przy­
kryciem.
6. Warzywa zielone oraz zawierające
gorzkie, piekące składniki, jak kapusta
czy kalafior, po zagotowaniu - odkryć
i dalej gotować bez przykrycia.
7. Warzyw obranych i rozdrobnionych
nie należy moczyć w wodzie.
8. Rozpoznanie mięsa.
Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk
ma barwę czerwoną, tkanka jest soczy­
sta, tłuszcz, który przerasta część tuszy
odznacza się barwą kremoworóżową.
Mięso ze starych sztuk ma kolor ciem­
noczerwony, tłuszcz żółtawy, przerośnię-
ty błonami.
Cielęcina ma kolor bladoróżowy, na jej
powierzchni nie ma tłuszczu, natomiast
tłuszcz wewnętrzny ma również odcień
bladoróżowy.
*
Mięso wieprzowe: mięso z młodych
sztuk ma kolor jasnoróżowy ze starych
jest ciemnoróżowe.
Mięso drobiu: z ptaków młodych jest
smaczne i delikatne. Drób stary ma
odstającą, zrogowacialą łuskę na nogach,
chropowatą skórę, a zakończenie most­
ka twarde.
Ryba: świeża odznacza się swoistą wo­
nią i przylegającą do skóry łuską; skrze-
la są jasnoczerwone, a mięso jest barwy
bladoróżowej.
9. Do sporządzania posiłków używa
się głównie mąki pszennej, łącząc ją
z mlekiem, śmietaną, żółtkami.
10. Przed użyciem jaj należy zwrócić
uwagę na ich wygląd. Skorupka świeże­
go jajka jest gładka, o jednolitej barwie.
Rozbite jajko powinno mieć miły swo­
isty zapach, nienaruszoną błonę na żółt­
ku, zaś białko nie powinno się rozlewać.
Wszystkie przepisy opracowane zosta­
ły na 5-6 osób.
W książce oznaczono przepisy według
stopnia trudności:
bardzo łatwe
łatwe
trudniejsze
20
Zgłoś jeśli naruszono regulamin