ebook-przekaski_V_002.pdf

(3525 KB) Pobierz
SYLWESTROWE
I KARNAWAŁOWE
SPIS PRZEPISÓW
Możesz przejść do wybranego przepisu,
klikając w jego nazwę w spisie treści!
Pizza 4 sery ...........................................................................................................
Sushi ......................................................................................................................
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku ....................................
Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki .........................................
Przekąski na imprezę .........................................................................................
Quesadillas z awokado ......................................................................................
Long drink bananowo–czekoladowy ...............................................................
Desery w słoiku ....................................................................................................
Domowe nachos ..................................................................................................
Sajgonki z mięsem mielonym ............................................................................
Tort z babeczek ....................................................................................................
Szybki wegeburger ..............................................................................................
Club sandwich ze schabem ..................................................................................
Spring rollsy .........................................................................................................
Kokosowy pudding chia z mango .....................................................................
Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem ..........................................................
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
2
PIZZA 4 SERY
1:30
POZIOM
średni
4
porcje
SKŁADNIKI:
9
mąka pszenna – 300 g
9
sól
9
oliwa z oliwek – 5 łyżek
9
drożdże – 21 g
9
cebula – 1 szt.
9
czosnek – 1 ząbek
9
pomidory w puszce – 250 g
9
oregano – 1 łyżeczka
9
pieprz
9
cukier
9
parmezan – 80 g
9
mozzarella mini – 2 szt. (po 125 g)
9
zielone oliwki – 100 g
9
ser ementaler – 100 g
9
serek kozi (do smarowania) – 100 g
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIZZĘ
Mąkę, 1/4 łyżeczki soli i 4 łyżki oliwy mieszamy w dużej misce. Drożdże
rozkruszamy, rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy do mąki
i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia
(powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
KROK 2: ROBIMY SOS DO PIZZY
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na pozostałej
oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory, doprawiamy
oregano, solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy przez 5–7 minut, mieszając
od czasu do czasu. Parmezan ścieramy na tarce. Mozzarellę odsączamy
i kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na pół.
KROK 3: FORMUJEMY PIZZĘ
Ciasto zagniatamy ponownie. Dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy,
podsypując odrobiną mąki. Formujemy okrągłe pizze, a następnie
przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ
Każdą pizzę smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na którym
układamy parmezan, mozzarellę i ementaler. Za pomocą 2 łyżeczek
układamy porcje koziego serka i posypujemy oliwkami. Pizze pieczemy
jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez około 15
minut, aż będą chrupiące.
SPIS PRZEPISÓW
3
SUSHI
9
algi nori – 1 opakowanie
9
pasta wasabi – 1 tubka
9
szczypiorek umyty, pokrojony na równe kawałki – 1 pęczek
9
ogórek umyty, pokrojony w paski – 1 szt.
9
imbir marynowany w zalewie do sushi
9
ser twarogowy typu Pilos – 1 szt.
9
awokado obrane, pozbawione pestki, pokrojone w paski – 1 szt.
9
sałata karbowana – 1szt.
9
mango dojrzałe umyte, obrane, pokrojone w małe kawałki – 1 szt.
9
niewielka ilość posiekanych migdałów
9
sos sojowy
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: RYŻ
300 g ryżu przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i płuczemy do
momentu aż woda przestanie być mętna. Ryż odcedzamy. Odcedzony
ryż przekładamy do rondla, dociskamy ryż do dna, zalewamy wodą, tak,
żeby wody było więcej o 0,5 cm nad powierzchnią ryżu. Ryż gotujemy
na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. (Kiedy woda będzie
się mocno gotować, zmniejszamy ogień, ale nie odkrywamy pokrywki,
w dalszym ciągu gotujemy 10 minut). Następnie wyłączamy ogień pod
garnkiem i ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy.
KROK 2: SOS
Do garnka dodajemy cukier, podgrzewamy. Następnie dodajemy około
2 łyżki octu ryżowego i sok z pomarańczy, mieszamy. Sos redukujemy.
Następnie dodajemy około 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego.
W dalszym ciągu gotujemy w celu zredukowania.
KROK 3: ŁOSOŚ
Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy w 3 cm paski. Z dwóch
pasków odcinamy pod skosem cienkie płaty. Paski i płaty łososia
wkładamy do lodówki.
Zalewa do ryżu: do 60 ml octu ryżowego dodajemy 1 łyżeczkę soli
i cukru, mieszamy. Dodajemy do ryżu.
SUSHI
1:00
POZIOM
średni
4
porcje
SKŁADNIKI:
RYŻ
9
ryż do sushi – 300 g
9
sól – 1/4 łyżeczki
9
woda – 370 ml
SOS
9
cukier – 20 g
9
ocet ryżowy – 2 łyżki
9
sok z 2 pomarańczy
9
sos sojowy indonezyjski – 2 łyżki
ŁOSOŚ
9
łosoś umyty, pozbawiony skóry – 2 filety
9
niewielka ilość oleju
ZALEWA DO RYŻU
9
ocet ryżowy – 60 ml
9
sól – 1 łyżeczka
9
cukier – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
KROK 4: GRILLOWANY ŁOSOŚ
Na patelnię grillową dodajemy niewielką ilość oleju; dwa paski łososia
grillujemy z każdej strony przez kilka sekund. Zgrillowane kawałki
łososia przekładamy na talerz.
KROK 5: SUSHI
Jeden płat nori układamy na desce, na płat nakładamy cienką
warstwę ryżu (możemy moczyć palce w wodzie, w ten sposób łatwiej
będzie nam nakładać ryż) z brzegu ryżu nakładamy na całą długość
niewielką ilość pasty wasabi, paski szczypiorku i ogórka oraz kawałki
zgrillowanego łososia i marynowany imbir. Matę bambusową owiniętą
folią umieszczamy pod nigiri, cały czas naciskając matę, zwijamy,
tworząc rulon. Czynność powtarzamy z surowymi paskami łososia,
dodajemy również serek twarogowy, pokrojone w paski awokado,
sałatę karbowaną. Rulony kroimy paski.
Ryż formujemy w podłużne kule, na każdą dodajemy niewielką ilość
wasabi i płaty surowego łososia łososia.
Wszystkie kawałki układamy na talerzu, dekorujemy kawałkami mango,
posypujemy posiekanymi migdałami. Polewamy sosem. Podajemy
z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
SPIS PRZEPISÓW
4
RAGOÛT Z KURCZAKA Z PRZYPRAWAMI PO MEKSYKAŃSKU
1:20
POZIOM
średni
4
porcje
SKŁADNIKI:
9
kurczak podzielony na części: uda, podudzia, filety, skrzydełka – 1 szt.
9
cebula, posiekana – 1 szt.
9
czosnek, posiekany – 2 ząbki
9
chilli w proszku – 1 łyżka
9
zimna woda – 1 litr
9
cynamon – 1/2 łyżeczki
9
goździki – 1/2 łyżeczki
9
całe migdały – 80 g
9
posiekane migdały – 30 g
9
bułka tarta – 70 g
9
papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana – 1 szt.
9
pomidory z puszki, bez skóry, pestek, pokrojone w kostkę – 400 g
9
smalec – 25 g
9
czekolada gorzka, drobno posiekana – 25 g
9
kolendra posiekana (oraz kilka listków do dekoracji) – 2 łyżki
9
sól, pieprz
9
1 opakowanie tortilli
9
2 limonki, sparzone, wyszorowane
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTUJ
• naczynie żeliwne
• moździerz
KROK 1: BULION
Kawałki kurczaka przekładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy
cebulę, czosnek, chilli i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
KROK 2: RAGOUT
Wyjmujemy kurczaka, studzimy, obieramy ze skóry i kości. Mięso
dzielimy na mniejsze kawałki.
Z bulionu uzyskanego wskutek gotowania kurczaka odcedzamy pół
litra (reszta nie przyda się w tym przepisie, wykorzystajcie pozostały
bulion do innych dań).
Goździki i cynamon rozcieramy w moździerzu. Do naczynia miksera
dodajemy całe migdały, bułkę tartą, chilli, cynamon i goździki –
miksujemy. Dodajemy 250 ml bulionu, mieszamy. Powstałą masę
smażymy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy 250 ml bulionu, mieszamy,
dodajemy pomidory z puszki, około 100 ml wody i gotujemy 15 minut na
wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy kawałki kurczaka oraz czekoladę.
Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kolendrę.
KROK 3: PODANIE
Każdą tortillę kroimy na 6 trójkątów i pieczemy na rozgrzanej patelni
grillowej. Na talerz przekładamy ragoût. Dekorujemy listkami kolendry,
posypujemy posiekanymi migdałami. Dekorujemy ćwiartkami limonek
i posypujemy chilli w proszku. Dookoła układamy kawałki tortilli.
SPIS PRZEPISÓW
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin