Bistro 11-2011.pdf

(33883 KB) Pobierz
Oliwki
dodadzą
ZIELONE,
CZARNE,
PYSZNE!
potrawom polotu
TYLKO 15 MINUT
04
Energetyczne
śniadania
08
Domowy lunch
razy 4
30
MINUT
12
Dania z
wkładką.
..
oliwną
16
Kącik
smakosza
ryb
20
Gotowanie w mikrofali
45
MINUT
24
Zupy z
fasolą
w tle
28
Kasza
-
ziarno
na listopad
32
Przepisy
z
gęsim
logo
GOŚCIE
JADĄ!
36
Menu na weekend bez stresu
*
rJJist1·0·
to·
1ziemielh,
czpsto-rtt:v'O&y
4JkM
,;
,f,omJ,,iuzgi& 1·estatt1•qgi,
DESERY
44
Z
serową podstawą
46
Cukierki
:
trufle,
karmelki
..
.
SKLEP
48
Rzeczy
6m•tt
,;
Aawiami.
Aazwlv
piękne
i
do rzeczy
j;odzotb/ o,J1•of!fl;sht'lo
oh'YA.ti:
rl}y-rt1·o·l
»
(s~Ao)
Atóf!111v
m
·
dziewipaastym1
mt<Att
w
!Zl:tytitt
1'of/flj:f!/'
tt(!l
-Stohaci-
-
NA ZAPAS
SO
Gotujemy na
raty:
robimy
ciasto.
i
zamrażamy
na potem!
-em(fp'ttaaJ'?51aaut!i
J'a1zc1uhclv
h:laa0w.
'11l1zaJ·f:tjflV
[JJ,;stl'OJ"est
J..Y--s=i"'
-
,;
.sy.Mo-.1
REDAKTOR
NACZELNA
Jolanta
Orłowska
Z
ASTĘPCA
RED. NACZELNEJ
www.kobieta.pl
Agnieszka Niedzielak-Kowalska
SEKRETARKA:
Ewa Zawadzka
PRODUKCJA&PREPRESS QUALITY
PREZES
Magdalena Malicka
WYDAWCA
Agnieszka
Dol
eżych
DYREKTOR PROMOCJI I WYDAWNICZY
MULTIMEDIA
Marcin
Koz
i
o
ł
(dyr.)
SPRZEDAŻ
I ROZWÓJ BIZNESU
Agnieszka Wierzbicka-Baxter (dyr.)
DYSTRYBUCJA I
OBSŁUGA
KLIENTA
Renata Chodorowska
DYREKTOR
ARTYSTYCZNY
Urszula
Wilk
DYREKTOR BIURA
SPRZEDAŻY
Iwona
Kobryń-Gałązka
PROJEKT I
ŁAMANIE
Marek Szpunar
(dyr.),
Piotr
Walędzik
DRUK:
RR
Donnelley
Europe
Sp. z
o.o.
Jerzy
Janczak (dyr.)
DYREKTOR PIONU
FINANSOWO-OPERACYJNEGO
Barbara
Topol
DYREKTOR DO SPRAW STRATEGII
Małgorzata
Teodorowicz
Szefowie
zespołów:
B.
Bartczak,
K.
Dąbska
,
ż.
Lis, A. Pazdyka,
J.
Szymańska,
K.
Kos
i
ńska
(Multimedi
a)
Menadżer
do spraw
koordynacji
Katarzyna Nowakowska
Katarzyna Trzeszczkowska
REDAKTOR
PROWADZĄCY
Anna
Nalikowska
SEKRETARZ REDAKCJI
Gff
G+J Gruner+Jahr
Polska
Sp. z o.o.
&
Co.
Spółka
Komandytowa.
ul.
Marynarska 15,
02-674
Warszawa
www.guj.pl
Tomasz Kosteck
i
Redakcja
nie
zwraca
niezamówionych
tekstów, zastrzegaprawo
dokonywania
skró-
tów
i
nieodpowiada
za
treść
zamieszczonych
ogloszeń
i
anonsów.
Wydawca
miesięcznika
NAJ
Magazyn
ostrzega P
T.
Sprzedawców,
.
że
sprzedaż
aktualnychi
archiwalnych nu
me·
rów
pisma po
innej
cenie
niż
wydrukowana na
okładce
jest
działan
iem
na
szkodę
Wydawcy
i
skutkuje
odpowiedzia
lnością
sądową
Aldona
Wiśniewska,
Małgorzata Pośnik,
Magdalena Olszewska
FOTO EDYCJA
MARKETING
Ewa
Ciszewska
Elwira
Antolak, Agnieszka Jakóbowska
URODA
Magdalena Groszewska (dyr.)
BISTRO,
LI
STOPAD
2011
03
Już
chłodno,
niestety„.
się!
A
le
nie
damy
RqZRo~z.y:ąamy
dzien
ciepłą
potrawą,
bo ogrzeje,
doda
energii. Jajko na
to zawsze dobry
pomysł. Proponuję
je
w wersji szakszuka,
pięknie
usadzone na pomidorach
-
do zjedzenia prosto
z
małej
patelni.
Jeśli
jeszcze takiej nie macie,
koniecznie
sobie
sprawcie. Dla zwolenników
śniadań
śniadanie
na
słodko
-
jajko
w omlecie, a dla tych,
którzy nie
wyobrażają
sobie poranka bez sera
-
biały
ser
smażony.
I kubek kawy, koniecznie!
PRZEPISY DLA 4
OSÓB
aromatycz e
OREGANO I
SKÓRKĄ
CYTRYNY
Zzidemmpmv~
SMAŻONY BIAŁY
SER Z
SUSZONĄ PAPRYKĄ,
25 dag
chudego
białego
sera
po
szczypcie
suszonej papryki
i
oregano
skórka z cytryny
sól morska
AGATA WOJDA:
1-2 jajka
Autorka przepisów, szefowa
kuchni
szczypta cukru
warszawskiego Bistro
Księgami
1/2 szklanki
mąki
Opasły
Tom PIW; prowadzonego
oliwa do
smażenia
przez
Agnieszkę
i
Marcina
Kręglickich.
Z
Lwórczą pasją
gotuje,
gra na skrzypcach i...
zaczyna
z
nami dziei1
dobrym
śniadan;em.
kroimy
w
plastry
o
grubości
1,5 cm. Obsypujemy
·.
papryką,
oregano i
skórką
~
Ser
05
z cytryny, solimy. Jajka
roztrzepujemy widelcem
z
odrobiną
cukru
.
Plaster
sera maczamy
w
jajku
i w
mące. Smażymy
na
rozgrzanej oliwie tylko
do
momentu
zezłocenia się
sera
z obu stron. Podajemy
natychmiast, z
odrobiną
~yciśniętego
soku
z
cytryny,
posypany
papryką
i lekko
podlany dobrej
jakości oliwą
.
słodko
OMLET CESARSKI
~mo~d:@
3 jajka
3
płaskie łyżeczki mąki
2 czubate
łyżki masła
kilka malin lub konfitura
śliwkowa
cukier puder do posypania
cynamon
kwaśna tłusta śmietana
0k~/wi-r~
Ser
musi
być
twardy,
zwarty
i
suchy.
Koniecznie poszukajmy takiego
w sklepie.
Możemy zostawić
go na
noc na talerzu
(na
serwetce)
i
obciążyć
deseczką,
wówczas
·wypuści
nadmierną
wilgoć
.
Taki
twardy
ser
kapitalnie
się smaży również
bez dodatkowego jajka;
kładziemy
go wtedy
bezpośrednio
na patehii i krótko
smażymy
Doskonale
łączy się
z
upieczonymi plasterkami buraka
zanurzonymi
w
słodkiej
octowej
marynacie.
Koniecznie
„rozruszajmy"
smak
cytryną
i
oliwą,
a zamiast oregano
uzjjmy
często
ignorowanego przez
nas
kminku.
Ser
możemy posypać
orzechami,
pestkami dyni,
słonecznika,
dorzucić
namoczone
suszone
'rodzynki
czy
żurawinę.
Polecam
do kompletu
garść
rukoli i
sałat.
~
Oddzielamy białka
Białka
od
żółtek.
SZAKSZUKA ...
2
łyżki
oleju
2
ząbki
posiekanego czosnku
pulpa z 6
św~eżych
pomidorów. lub
pełna
szklanka posiekanych
pomidorów pelati
sól,
pieprz, cukier
odrobina ostrej pasty paprykowej, np. sambal lub harissa
(łyżeczka),
szczypta kuminu
łyżka
koncentratu pomidorowego
4 jajka
·
··
cW~(fr~
N
olej i lekko
obsmażamy
czosnek.
Dodajemy pomidory, sól i pieprz, cukier i gotujemy
około
6-8 minut pod przykryciem.
Dokładamy
sambal,
kumin
i koncentrat pomidorowy. Oddzielamy
żółtka
od
białek.
Sos musi
być
rozprowadzony po
całej
patelni.
Układamy
na sosie pojedyncze
żółtka,
a
białka
wylewamy
dookoła
strumieniem
.
Jajka lekko solimy
i
smażymy
na
małym
ogniu ok. 5-7 minut pod
pokrywką
,
żeby
sos nie
pryskał
na boki. Przerywamy
smażenie,
gdy jajka
są już
takie, jak lubimy.
~
Rozgrzewamy
soli
.
Żółtka ukręcamy
na
biało
z cukrem
waniliowym
i pudrem, mieszamy
z
przesianą mąką
,
a
następnie
delikatnie dodajemy partiami
białka.
Na patelni rozgrzewamy
masło
i
wlewamy
omlet.
Smażymy
na
niezbyt
dużym
ogniu
-
-do
momentu
zrumienienia. Brzegi
podw,ażamy
delikatnie
szpatułką.
Teraz najtrud-
niejszy moment:
przekładamy
omlet
na
drugą stronę.
Po chwili rwiemy
go na mniejsze
kawałki. Każdy
z
nich delikatnie
się
zrumieni
i gotowe. Danie jemy
gorące,
posypane malinami lub np. z konfi-
turą
ze
śliwek
czy
wiśni,
cukrem
pudrem i cynamonem - z kleksem
kwaśnej
śmietany.
ubijamy ze
szczyptą
To potrawa niezwykle popularna
na
śniadan
ie
w
Izraelu.
Sos musi
być wyraźnie
pikantny i
pachnący
kuminem,
przyprawę
coraz
łatwiej
u nas
kupić. \Varto
go
mieć
w
swoich
zapasach,
jest kapitalny
np. do duszonych
mięs
lub drui z
duszoną fasolą.
Drulie zawsze
servi'Ltjemy
na patelni, na której je
przygotowaliśmy
.
Najlepiej
usmażyć
jajka
na
malutkich patelenkach
(mieszczą
si
ę
na nich
2
sztuki).
Szaszuki
możemy
też pnygotować, dodaj
ąc
np.
kawałki
cebuli,
paprykowej
węgierskiej
kielbasy,
gotowanej
fasoli.
Swietnie
wygląda
dodatkowo
dołożony
szpinak
w
liściach
i
posypanie
całości pokruszoną
fetą.
\
V
prawdziwym
omlecie cesruo;kim
też
rodzynki
w rumie.
Nani.aczamy
je na noc
dodajemy
do
ciasta
razem
z
odrobiną
rmnu.
Jeśli
nie potrafimy
przerzucić
omletu
na
drugą stronę
-
pomag3111y
sobie
płaskim
talenem,
pi
lnujemy,
aby
omlet
nie
opadł
.
W
niedzielę możemy
sobie
zrobić
prz.yjemność
i
przygotować gorącą gęstą
czekoladę
lub
sos
ze zredukowanego soku
z
pomwu'i.czy
i
grepfruila.
Przeł=ujemy
słodki
smak
gęs\)<Injogurtem.
Dobrze podczas
smażenia
dodać trochę
świeżego
masła,
które daje kapitalny
aromat.
Zamiast
cukru
dodajmy 2
lyżki
startego
gruyera
i
szczypioru,
a
otrzym=y
wersj
ę
wytrawną
-
do
zjedzenia np.
z
suszonymi
pon1idorru11i.
(/)
OJ
OJ
:.::
(/)
<i.
5
w
<!
-,
2:
:i
<!
u
<!
-,
o
u..
BISTRO,
LISTOPAD
2011
f-'
06
Zgłoś jeśli naruszono regulamin