BABKA UCIERANA zebra(2).doc

(26 KB) Pobierz
BABKA UCIERANA „ZEBRA”

BABKA UCIERANA „ZEBRA”

Składniki:

·         10 dkg mąki pszennej,

·         10 dkg mąki ziemniaczanej,

·         20 dkg masła

·         20 dkg cukru

·         Cukier waniliowy - paczka

·         4 jajka,

·         8g proszku do pieczenia,

·         Szczypta soli,

·         Łyżka gorzkiego kakao.

Wykonanie:

1.      Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym,

2.      posolić i pojedynczo dodawać CAŁE jajka ciągle miksując ciasto,

3.      wymieszać obie mąki razem, dodać proszek do pieczenia i powolutku przesiewając przez sitko RĘCZNIE wmieszać mąki do ciasta,

4.      kiedy ciasto jest już gotowe, podzielić na 2 części a do jednej dodać kakao i zmiksować, aby uzyskać ciemne ciasto,

5.      Wyłożyć formę do pieczenia papierem i wypełniać naprzemiennie łyżką jasnego i ciemnego ciasta, aby powstała „zebra” z ciasta,

6.      kiedy forma jest już wypełniona rzucić nią o podłogę, stół lub blat, tak, aby się ciasto ułożyło

7.      piec 45 minut w 180 st. C.

 

Szczegółowe wykonanie patrz film w zał. - https://youtu.be/PjiyPKciP38

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin