BABKA UCIERANA „ZEBRA”
Składniki:
· 10 dkg mąki pszennej,
· 10 dkg mąki ziemniaczanej,
· 20 dkg masła
· 20 dkg cukru
· Cukier waniliowy - paczka
· 4 jajka,
· 8g proszku do pieczenia,
· Szczypta soli,
· Łyżka gorzkiego kakao.
Wykonanie:
1. Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym,
2. posolić i pojedynczo dodawać CAŁE jajka ciągle miksując ciasto,
3. wymieszać obie mąki razem, dodać proszek do pieczenia i powolutku przesiewając przez sitko RĘCZNIE wmieszać mąki do ciasta,
4. kiedy ciasto jest już gotowe, podzielić na 2 części a do jednej dodać kakao i zmiksować, aby uzyskać ciemne ciasto,
5. Wyłożyć formę do pieczenia papierem i wypełniać naprzemiennie łyżką jasnego i ciemnego ciasta, aby powstała „zebra” z ciasta,
6. kiedy forma jest już wypełniona rzucić nią o podłogę, stół lub blat, tak, aby się ciasto ułożyło
7. piec 45 minut w 180 st. C.
Szczegółowe wykonanie patrz film w zał. - https://youtu.be/PjiyPKciP38
saytome