Gospodarujemy z ołówkiem w ręku edycja 1984.pdf

(21801 KB) Pobierz
c
I
/
\
gospodarujmy
z. ołówkiem
w ręku
WARSZAWA 1984
Opracowanie
KOMITET GOSPODARSTW A DOMOW EGO ZARZĄDU GŁÓW NEGO LIGI KOBIET POLSKICH
Redakcja
Helena Gintelowa
Projekt graficzny oktadki i ilustracje
Małgorzata W ickenhagen
Opracowanie graficzne, redakcja techniczna
Jerzy W asilewski
Korekta
Alicja Bartosik
W ydawca: Kom itet G ospodarstw a Dom owego Zarządu Głównego Ligi Kobiet Polskich - 00-564 W ar­
szawa, ul. Koszykowa 10 i Krajowe W ydaw nictwo C zasopism RSW „P rasa-Książka-R uch" - 00-666
Warszawa, ul. N oakow skiego 14. Skład: Zakłady W klęsłodrukow e RSW „P rasa-Książka-R uch” W ar­
szawa, ul. O kopow a 58/72. Druk: Zakłady Graficzne RSW „Prasa-Książka-Ruch" w Ciechanowie.
Nakład 200 000 egz.
M-100.
SPIS T R E Ś C I
Od wydawcy ........................................................................
Czy można żyć oszczędniej .................................................
Objaśnienie t a b e l ...................................................................
ŻYWIENIE
Jak żywić sie racjonalnie ......................................................
Napoje i wypieki na przyjęcie młodzieżowe .......................
Produkty zamienne w żywieniu .........................................
Wykorzystanie resztek produktów na zapiekanki...............
Królik nie tylko na futerko ....................................................
Potrawy z jaj ........................................................................
Dania wielkanocne.................................................................
Jedzmy wiecej potraw z mleka ............................................
Sałata zielona inaczej ...........................................................
Herbaty witaminowe - ziołowe ............................................
Słodycze na Święto M atk i....................... ..............................
Zupy na zimno ......................................................................
Wypieki z owocami jagodowymi .........................................
Co pić w upały ......................................................................
Czy warto jeść warzywa ......................................................
Ostrożnie z grzybami ............................................................
Drugie śniadanie do szk oły....................................................
Jak żywić sie jesienią ...........................................................
Żywienie osób samotnych ....................................................
Posiłki jednodaniowe ...........................................................
Prawidłowe wykorzystanie tłuszczów .................................
Potrawy wigilijne . .................................................................
Wina (kiedy, jakie, do czego)............................................
Ciasto z mrożonymi śliwkami
. . . . . . r . . .
.................. ..
Piernik św iąteczny................................................................
Jak postępować z produktami przy sporządzaniu potraw .
Jak przygotowywać do spożycia mrożone owoce i warzywa
Co jeść z i m ą ...........................................................................
Komu ile k alo rii.....................................................................
PRZETWÓRSTWO I PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
Peklowanie mięsa .................................................................
Salceson, pasztetówka...........................................................
Chrońmy żywność przed zepsuciem ....................................
Przetwory z warzyw na z i m ę ...............................................
Suszenie warzyw na zimę ....................................................
Pomidory w przetw orach......................................................
Co zrobić ze spadów owocowych..........................................
Suszenie owoców na zimę ....................................................
Przetwory z owoców dziko rosnących..................................
Kiszenie kapusty ...................................................................
\
5
6
8
9
10
17
18
20
25
33
34
41
43
44
49
50
58
65
67
75
76
89
90
91
98
98
99
99
100
100
105
106
27
35
42
66
67
77
81
82
92
68
PRZYPRAWY ZIOŁOWE
Czosnek nie tylko jako przyprawa .......................................
Mięta pieprzowa .......... ........................................................
Rozmaryn lek arsk i..............................................................
Melisa le k a rs k a ......................................................................
9
17
25
33
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin