Pokarmy miłosne.pdf

(4698 KB) Pobierz
Ich cudowne
ZALETY
i
magiczne
właściwości.
Tajemne recepty na najróżniejsze
znakomite
POTRAWY MIŁOSNE
i sprawdzone
afrodyzjaki
MAX de ROCHE
Ich cudowne
ZALETY
i
magiczne
właściwości.
Tajemne recepty na najróżniejsze
znakomite
POTRAWY MIŁOSNE
i sprawdzone
afrodyzjaki
MAX de ROCHE
Wydawnictwo WATRA ‘Warszawa
Tytuł oryginału:
The Foods of Love
Tłumaczyła z angielskiego
Anna Olszewska-Marcinkiewicz
Opracowanie artystyczne
Jenny Millington
Zdjęcia
Guy Ryecart
Opracowanie graficzne
Sara Nunan/Bridgewater Design Ltd
Współpraca techniczna
Jerzy Dzierżawski
Korekta
Danuta Witkowska
Copyright © 1990 by Dorling Kindersley Limited, London
Text copyright © Max de Roche
© Copyright for Polish Edition Wydawnictwo WATRA 1991
ISBN 83-225-0353-9
UWAGA: Choć autor i wydawca dołożyli wszelkich starań,-aby
upewnić się, że normalnie dostępne składniki wymienione
w niniejszej książce są bezpieczne (w innych przypadkach
zaznaczyliśmy to w tekście), każdy kto zechce spróbować bardziej
niezwykłych afrodyzjaków, powinien skonsultować się z lekarzem
lub zielarzem. Ani autor, ani wydawca nie biorą odpowiedzialności
za pomyłki w doborze składników, ani też za ich skuteczność czy
wywołane nimi efekty uboczne.
Wydawnictwo WATRA
Warszawa 1991
Wydanie I
Symbol 11078/RK. Format A5
Ark. wyd. 8.0. Ark. druk. 6.0
Skład ArtGraph Warszawa
Druk i oprawa ĆSFR
SPIS TREŚCI
Wstęp 6
N
apoje
M
iłosne
10
Syrop żeń-szeniowy 12 Satyrion 13
Galareta ze szpiku kostnego 13 Pekiński bulion i eliksir 14
Złocista masa orzechowo-granatowa 15
Syrop kardamonowy 16 Złoto morelowe 16
Czekolada benedyktyńska 17 Syrop bananowy 18
Krem orzechowy 18 Amrus 19
Potrawa miłosna Chaucera 19 Arabskie delicje 20
Galaretka z ostu morskiego 20
Nektar z grochu włoskiego 21 Bulion kanton 21
Aqua mirabilis 22 Diod anjarwoleb 22
Nektar z jaj przepiórczych 22 Zabaglione 23
Asser Romman 24 Delicje kasztanowo-imbirowe 24
Proszki miłosne 25
P
otrawy
M
iłosne
26
Owoce morza 28 Kawior i bouillabaisse 34 Dziczyzna 36
Mięso 40 Przyprawy 44 Zioła 48 Żeń-szeń 52 Warzywa 54
Owoce 56 Czekolada 58 Orzechy 60 Kwiaty 62
Osobliwe afrodyzjaki 66
Produkty surowe 70 Potrawy japońskie 72
M
enu na
R
omantyczne
S
potkania
74
Wiosna 76 Lato 78 Jesień 80 Zima 82 Rocznice 84
Dzień Św. Walentego 86 Pikniki 88
Śniadania 90
Bibliografia 92
Indeks 94
Podziękowania 96
Zgłoś jeśli naruszono regulamin