Uprawa szpinaku w donicy.pdf

(663 KB) Pobierz
Uprawa szpinaku w donicy
Szpinak nie zawsze budzi pozytywne skojarzenia, jednak warto
odkryć jego prawdziwy wizerunek. Odpowiednio przygotowany jest
smakowity i bardzo zdrowy, dlatego poznaj tajniki jego domowej
uprawy:
Źr
ódło: www.pixabay.com
Uprawa szpinaku z nasion
Umieść nasiona na głębokości około 3,5-4 cm w
donicy
lub
skrzynce. Nową roślinę ujrzysz najwcześniej za tydzień, jednak
zazwyczaj czas oczekiwania wynosi do 14 dni. Sadzonki wymagają
dość dużo przestrzeni, ponieważ szybko stają się pokaźną
rośliną – rozsadzaj je w odległości od 5 do nawet 12 cm,
amatorzy młodego, delikatnego szpinaku mogą zredukować odstępy
do 4 cm.
Źr
ódło: www.pixabay.com
Stanowisko
Szpinak sadzony z nasion jesienią wymaga słonecznego
stanowiska, jednak ten, który będzie wzrastał latem, musi mieć
nieco cienia – szczególnie wieczorami. Na co dzień należy
zapewnić mu temperaturę oscylującą w granicach 27 stopni
Celsjusza.
Źr
ódło: www.makeithome.pl
Podłoże
Szpinak uprawiany
w donicach
wymaga przepuszczalnej gleby,
która nie zatka odpływu o neutralnym pH. Odpowiednie
nawodnienie sadzonek jest podstawową zasadą, której należy
przestrzegać, by uzyskać zdrowe, jędrne rośliny. Podłoże musi
zawsze być lekko wilgotne, jednak nigdy mokre!
Źr
ódło: www.balconygardenweb.com
Pielęgnacja i nawożenie
Uprawa szpinaku w donicy nie wymaga ani wiele uwagi, ani
nadmiernych umiejętności. Regularne podlewanie, nawożenie i
odpowiednia gleba to podstawa sukcesu. Dla uzyskania zdrowych
roślin, warto jednak dostarczyć im jednego składnika – azotu.
Pamiętaj, że tylko ekologiczne lub nawet organiczne nawozy
pozyskane
z
naturalnych
składników
gwarancją
bezpieczeństwa, jak i doskonałego smaku domowych upraw.
Szkodniki nie lubują się szczególnie w szpinaku, wiec nie
musisz szczególnie martwić się o ich zwalczanie – zawsze
jednak miej oko na stan liści.
Źr
ódło: www.balconygardenweb.com
Zbiory
Szpinak jest gotów do spożycia po około 50 dniach od
nasadzenia. Gdy liście mają długość około 10 cm, możesz już
smakować liściastych przysmaków. Pamiętaj, by zawsze
pozostawić w podłożu fragment korzenia, by roślina mogła dalej
rosnąć, najlepiej odcinaj listki nożem lub nożyczkami – np.
takimi, w jakie wyposażone są specjalne
doniczki na zioła.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin