1. Podaj 4 cechy strefy chłodnej we frytownicy2. Podaj podział urządzeń chłodniczych i wymień urządzenia zaliczane do technologicznych3. Narysuj przebieg zmiany ciśnienia czynnika chłodniczego w sprężarkowym obiegu chłodniczym4. Narysuj schemat i wymień sekcje, nazwij elementy z jakich są zbudowane i przez które przepływa surowiec w formierce typu Rheon Cornucopia5. Jak określa się wydajność obieraczki ziemniaków, podaj wzór i oblicz. Narysuj schemat6. Zdefiniuj stopień rozdrobnienia surowca i narysuj schemat rozdrabniarki7. Wymień co wpływa na zmianę współczynnika konwekcji w piecach konwekcyjnych. Narysuj schemat pieca8. Podaj kryteria oceny frytownicy oraz narysuj schemat patelni9. Jak określa się wydajność obieraczki do ziemniaków?10. Dokonaj podziału gastronomicznych urządzeń chłodniczych. Narysuj schemat obiegu chłodniczego11. Zdefiniuj wydajność rozdrabniarki o warzyw. Narysuj schemat12. Podaj kryteria oceny patelni. Narysuj schemat frytownicy13. Narysuj schemat przepływu surowca przez formierkę14. Od czego zależy wydajność i czynnik technologiczny w działaniu ciągłym i działaniu okresowym? (na ćw jest wydajność opisywana w obieraczce - to też maszyna o działaniu okresowym, ale chodzi o wzory z wykładów)15. Co jest źródłem fal mikrofalowych w mikrofali i od czego zależy podatność produktu na działanie tych fal?16. Podaj podział maszyn myjących ze względu na przeznaczenie urządzenia. Narysuj schemat obiegu wody myjącej w zmywarce tunelowej.17. Jak określa się wydajność osadnika miazgi w obieraczce ziemniaków? Narysuj schemat.18. Zdefiniuj wydajność rozdrabniarki do warzyw19. Podaj czynniki wpływające na efektywność procesu mycia i narysuj schemat zmywarki20. Pytania o wyrabianie, formowanie, mieszanie - co to jest randomowy sposób mieszania, czym się on charakteryzuje21. Podział urządzeń grzewczych, chłodniczych, do obróbki mechanicznej ze względu na dane czynniki22. Schematy: pieców, obieraczki, rozdrabniarki, UMG, przystawki do ubijania piany, trzony kuchenne, formierka (układ plastyfikujący) frytownica, patelnia, lodówki, urządzenia myjące i ich zakresy temp. (komorowe, tunelowe - schematy z materiałów do ćw + skrypt)23. Wykresy dotyczące zmiany ciśnienia, temperatury w urządzeniach chłodniczych24. Wzory: Newtona z urządzeń grzewczych, dotyczący promieniowania, na wydajność (urządzeń o działaniu okresowym i ciągłym), dotyczący sprawności urządzeń (np. maszyny do obierania ziemniaków itp.), współczynnik wnikania ciepła (co na niego wpływa)25. Czynniki wpływające na: efektywność procesu mycia, ogrzewania26. Podział urządzeń chłodniczych, grzewczych, myjących ze względu na przeznaczenie27. Kryteria oceny urządzeń: surowca, urządzenia (kryteria ekologiczne, ekonomiczne) i interakcji surowca z urządzeniem28. Porównanie obróbki termicznej na trzonie grzewczym i w kotle warzelnym
savanka17