maszyny.docx

(15 KB) Pobierz

1. Podaj 4 cechy strefy chłodnej we frytownicy
2. Podaj podział urządzeń chłodniczych i wymień urządzenia zaliczane do technologicznych
3. Narysuj przebieg zmiany ciśnienia czynnika chłodniczego w sprężarkowym obiegu chłodniczym
4. Narysuj schemat i wymień sekcje, nazwij elementy z jakich są zbudowane i przez które przepływa surowiec w formierce typu Rheon Cornucopia
5. Jak określa się wydajność obieraczki ziemniaków, podaj wzór i oblicz. Narysuj schemat
6. Zdefiniuj stopień rozdrobnienia surowca i narysuj schemat rozdrabniarki
7. Wymień co wpływa na zmianę współczynnika konwekcji w piecach konwekcyjnych. Narysuj schemat pieca
8. Podaj kryteria oceny frytownicy oraz narysuj schemat patelni
9. Jak określa się wydajność obieraczki do ziemniaków?
10. Dokonaj podziału gastronomicznych urządzeń chłodniczych. Narysuj schemat obiegu chłodniczego
11. Zdefiniuj wydajność rozdrabniarki o warzyw. Narysuj schemat
12. Podaj kryteria oceny patelni. Narysuj schemat frytownicy
13. Narysuj schemat przepływu surowca przez formierkę
14. Od czego zależy wydajność i czynnik technologiczny w działaniu ciągłym i działaniu okresowym? (na ćw jest wydajność opisywana w obieraczce - to też maszyna o działaniu okresowym, ale chodzi o wzory z wykładów)
15. Co jest źródłem fal mikrofalowych w mikrofali i od czego zależy podatność produktu na działanie tych fal?
16. Podaj podział maszyn myjących ze względu na przeznaczenie urządzenia. Narysuj schemat obiegu wody myjącej w zmywarce tunelowej.
17. Jak określa się wydajność osadnika miazgi w obieraczce ziemniaków? Narysuj schemat.
18. Zdefiniuj wydajność rozdrabniarki do warzyw
19. Podaj czynniki wpływające na efektywność procesu mycia i narysuj schemat zmywarki
20. Pytania o wyrabianie, formowanie, mieszanie - co to jest randomowy sposób mieszania, czym się on charakteryzuje
21. Podział urządzeń grzewczych, chłodniczych, do obróbki mechanicznej ze względu na dane czynniki
22. Schematy: pieców, obieraczki, rozdrabniarki, UMG, przystawki do ubijania piany, trzony kuchenne, formierka (układ plastyfikujący) frytownica, patelnia, lodówki, urządzenia myjące i ich zakresy temp. (komorowe, tunelowe - schematy z materiałów do ćw + skrypt)
23. Wykresy dotyczące zmiany ciśnienia, temperatury w urządzeniach chłodniczych
24. Wzory: Newtona z urządzeń grzewczych, dotyczący promieniowania, na wydajność (urządzeń o działaniu okresowym i ciągłym), dotyczący sprawności urządzeń (np. maszyny do obierania ziemniaków itp.), współczynnik wnikania ciepła (co na niego wpływa)
25. Czynniki wpływające na: efektywność procesu mycia, ogrzewania
26. Podział urządzeń chłodniczych, grzewczych, myjących ze względu na przeznaczenie
27. Kryteria oceny urządzeń: surowca, urządzenia (kryteria ekologiczne, ekonomiczne) i interakcji surowca z urządzeniem
28. Porównanie obróbki termicznej na trzonie grzewczym i w kotle warzelnym

Zgłoś jeśli naruszono regulamin