Nalewki.pdf

(5652 KB) Pobierz
1 KG DOJRZAŁYCH WĘGIEREK
30 DAG CUKRU
1
1/2
L SPIRYTUSU
1
1/2
L WÓDKI
1
Śliwki przekrój na polówki, usuń pestki.
Zalej wódką i spirytusem.
Odstaw na 4-5 tygodni.
Wsyp cukier, odstaw na 3-4 tygodnie.
Zlej płyn, przefiltruj i odstaw
na 3 miesiące.
Gorzka ziołowa
1/2
ŁYŻECZKI SUSZONYCH OWOCÓW JAŁOWCA
1
1/2
ŁYŻECZKI ZIAREN CZARNEGO
PIEPRZU
1
1/2
ŁYŻECZKI CZARNEGO KMINKU (CZARNUSZKI)
1
1/2
ŁYŻECZKI GOŻDZIKÓW
11
ŁYŻECZKA LISTKÓW MAJERANKU
1
1 ŁYŻECZKA LISTKÓW
MIĘTY PIEPRZOWEJ
1
1 ŁYŻECZKA LISTKÓW TYMIANKU
1
1/2
ŁYŻECZKI STARTEJ I
WYSUSZONEJ
SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
1
1 L WÓDKI
Jalowiec, pieprz, kminek i goździki lekko rozbij tłuczkiem. Dodaj zioła, skórkę pomarańczową i zalej wódką.
Odstaw na 4 tygodnie. Zlej plyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy.
2
----.-.----
-~-----ł---
Wiśniówka z miętą
1 KG WYPESTKOWANYCH
WiŚNI
I
1/2
L SPIRYTUSU
I
1/2
L WÓDKI
I
20 DAG
CUKRU
I
3 GAŁĄZKI
ŚWIEŻEJ MIĘTY
Wiśnie wraz z listkami mięty
zalej wódką i spirytusem.
Odstaw na 2 tygodnie. Po tym
czasie zlej alkohol do innego
naczynia, a owoce zasyp cukrem.
Po tygodniu, gdy cukier się
rozpuści, przecedź owoce przez
gęstą gazę. Otrzymany syrop
polącz z alkoholem.
Odstaw na 2-3 miesiące.
Nalewka
malinowa
1 KG DOJRZAŁYCH
MALIN
I
1/2
KG CUKRU
I
1/2
L SPIRYTUSU
I
1/2
L WÓDKI
1/2
SZKLANKI
GINU
Maliny zasyp cukrem,
zalej alkoholem. Odstaw
na 3 miesiące. W tym okresie,
przynajmniej co 2-3 dni,
potrząsaj naczyniem
z nalewką, żeby cukier
dobrze się rozpuścił.
alewki dobrze j
t
najpierw
\ tawić na działani
viatła. Po przefiltrowaniu
trzymamy j
w
ciemnym, raczej
chłodnym miejscu.
N
GAZETA
WYBORCZA
22-23
WRZEŚNIA
2007
3
NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY
Jarzębinówka
30 DAG OWOCÓW JARZĘBINY
1
1/2
L SPIRYTUSU
1
1/2
L PRZEGOTOWANEJ
I OSTUDZONEJ
WODY 1100 ML KONIAKU
1 SZKLANKA PŁYNNEGO MIODU
Jarzębinę zalej miodem i alkoho-
lem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej na-
lew. Owoce jarzębiny dokładnie
rozgnieć, a zebrany sok dodaj do
nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj
i przelej do butelek.
Odstaw na 4-5 miesiecy.
Tradycyjnąjarzębinówkę robi się
z owoców zbieranych
po pierwszych przymrozkach.
Jeśli takich nie mamy, można świe-
że owoce przechować przez 12go-
dzin w zamrażalniku.
Niektóre dawne przepisy mówią,
by zmrożone owoce najpierw
podpiec w piecu, a dopiero potem
zalać alkoholem. Chodzi o to,
żeby twarde owoce zmiękczyć,
aby alkohol szybciej
do nich przeniknął.
4
Korzenna
z karmelem
1/2 GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
I
1 LASKA
CYNAMONU
I
1 ŁYŻKA NASION KOLENDRY
1 ŁYŻECZKA NASION KMINU
I
1 ŁYŻECZKA
NASION KOZIERADKI (OPCJONALNIE)
I
4-5 NASION KARDAMONU
I
3-4 ZIARENKA
ZIELA ANGIELSKIEGO
I
1/4 SZKLANKI
CUKRU
I
3/4 L WÓDKI
I
1 SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ WODY
I
Gałkę zetrZY,j a tarce. Kardamon i ziele lekko rozbij tluczkiem. Kolendrę, kmin i kozieradkę podpraż na suchej patelni.
n
Cukier zrumień na ciemny karmel, zalej wodą
i
rozpu Dodaj korzenie, zalej alkoholem. Odstaw na 1-2tygodnie.
Przecedź, przefiltruj, rozlej do butelek. alewkajest gotowa, ale jeśli postoi dłużej, nabierze więcej smaku i aromatu.
ć.
Kminkówka
10 DAG KMINKU
I
3/4 L WÓDKI
I
1/4 L PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ
WODY
I
SKÓRKA OKROJONA Z ĆWIARTKI
POMARAŃCZY
I
30 DAG CUKRU
asiona kminku rozgnieć. Zalejje wodą zmieszaną ze
spirytu em. Dodaj skórkę pomarańczową. Odstaw
na 2 miesiące. Po tym czasie dodaj cukier. Odstaw na
mniej więcej 2 tygodnie. astępnie przecedź nalewkę,
rozlej do butelek i odstaw na kolejne 2 miesiące.
Z
suszonymi
śliwkami
10 DAG MIĘKKICH SUSZONYCH ŚLIWEK
I
5 DAG MIGDAŁÓW BEZ SKÓRKI
I
1 LASKA
WANILII
I
5 DAG KAWY NATURALNEJ
I
1 SZKLANKA WODY
I
1 SZKLANKA BRĄZO-
WEGO CUKRU
I
3/4 L WÓDKI
Kawę zalej wrzącą wodą. Przykryj, odstaw na kilka
mi-
nut. Przecedź dokladnie np. przez plócienną zmatkę,
by pozbyć się fusów. W gorącej kawie rozpuść cukier.
Śliwki i migdały zalej kawą i alkoholem. Dodaj przecię-
tą laskę wanilii Odstaw na 3-4 tygodnie. Przecedź.
alewkajest gotowa do picia.
\
-
..
--
5
GAZErA
w
BORCZA
RZE
NIA
007
WKI DOMOWEJ ROBOTY
Gruszkówka
4
DOJRZAŁE ZDROWE
GRUSZKI
I
1
L
WÓDKI
Z
gru
zek u uń gniazda na ienne,
pokrój w
ósemki.
Zalej wódką.
Odstaw na
3
miesiące. Po
tym cza ie
zlej płyn, przefiltruj, rozlej do
butelek. Odstaw na 5-6 mie ięcy.
Cytrynówka
3
CYTRYNY
I
1/2 L
SPIRYTUSU
I
1 SZKLANKA
CUKRU
2 SZKLANKI
WODY
I
Wodę
zagotuj z cukrem. Cytryny
obierz
cienko
ze skórki.
Przekrój
na połówki, wyciśnij
sok.
Wymie zaj yrop z okiem
dodaj
kórki. Wlej
pirytus.
Od
taw
na
2 tygodnie.
Zlej
płyn, przefiltruj,
rozlej
do butełek.
alewkajest dobra do picia
ale będzie
smaczniej za,
jeśli
postoi dłużej.
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin