Najlepszy przewodnik po GMO.pdf

(1151 KB) Pobierz
Najlepszy przewodnik po GMO
 
 
Spis treści
Wprowadzenie
Rozdział I.
GMO – co to jest? (Str. 4)
Jak powstają GMO?
Krótka historia GMO
Powstanie Monsanto i innych firm biotechnologicznych
Firmy Biotech
Inżynieria genetyczna NIE JEST rozszerzeniem naturalnej uprawy roślin
Rozdział II.
Czym jest genetycznie modyfikowana [GM]
żywność?
(Str. 11)
Jakie rodzaje roślin z inżynierii genetycznej [GE] uprawia się teraz?
„Figiel” Monsanto: Mleko i nabiał zawierają rBGH
Rozdział III.
Prawdy i mity o GMO (Str. 13)
Mit: GMO uratują nas przed
światowym
głodem
Prawda: Inżynieria genetyczna to energochłonna technologia
Mit: GMO zwiększa potencjał zbiorów
Prawda: Stosowanie herbicydów bardzo wzrosło dzięki inżynierii genetycznej
Rozdział IV. Szkodliwe skutki inżynierii genetycznej (Str. 16)
Wpływ GMO na
środowisko
GMO sprzyjają monokulturze
Wyginięcie pszczół i motyli monarch przypisywane GMO
GMO wpływają również na tradycyjne uprawy
Jak GMO szkodzą zdrowiu człowieka?
Duży wpływ na zdrowie jelit groźnego dla zdrowia glifosatu
Skutki ekonomiczne dla drobnych lokalnych rolników
Rozdział V.
Walka z GMO: etykietowanie GMO (Str. 20)
Czym jest etykietowanie GMO?
Po co znakować GMO?
Znakowanie GMO wszędzie – oprócz Ameryki
Biotech i producenci przetwarzanej
żywności
sprzeciwiają się znakowaniu GMO
 
Wprowadzenie
Otwórz oczy na prawdę o GMO
Jeśli jesteś bardzo rygorystycznym klientem, lub jeśli jesteś bardzo ostrożny w doborze
rodzajów
żywności
dla rodziny, to prawdopodobnie natknąłeś się na termin „GMO” –
genetycznie modyfikowane organizmy.
Szanse są iż widziałeś etykiety produktów spożywczych z napisem „GMO – Free” lub „bez
GMO.” Albo może widziałeś informacje na temat inicjatyw etykietowania GMO w różnych
stanach w całym kraju.
Ale czym dokładnie są GMO? Skąd pochodzą i co robią w Twoim zaopatrzeniu w
żywność?
W pigułce, GMO są produktem inżynierii genetycznej, co oznacza iż zmieniono ich kod
genetyczny w celu wywołania różnych „unikalnych” cech dla upraw, takich jak uczynienie ich
odpornymi na suszę, albo danie im „więcej składników odżywczych”. Obecnie, do 85%
amerykańskiej kukurydzy, 91% soi i 88% bawełny jest zmodyfikowane genetycznie. Szacuje
się,
że
co najmniej 80% przetwarzanych produktów spożywczych zawiera już zinżynierowane
genetycznie składniki.
Zwolennicy GMO twierdzą,
że
inżynieria genetyczna jest „bezpieczna i korzystna”, i daje
postęp w branży rolniczej. Mówią też,
że
GMO zapewnienia globalną podaż
żywności
i
zrównoważony rozwój. Ale jest jakaś prawda w tych roszczeniach? Ja tak nie myślę.
Przez wiele lat uważałem,
że
GMO stanowi jedno z największych zagrożeń dla
życia
na naszej
planecie. Inżynieria genetyczna nie jest technologią bezpieczną i korzystną, jak się ją
reklamuje.
Chciałbym podzielić się z Wami kulisami inżynierii genetycznej, dlatego napisałem tę e-book,
Najlepszy przewodnik po GMO.
Tutaj poznasz:
Historię GMO i początki inżynierii genetycznej
Dowiesz się które produkty rolnicze są powszechnie zmodyfikowane genetycznie
Mity i prawdy o GMO, i ich niszczące skutki dla gospodarki,
środowiska
i Twojego
zdrowia
Znaczenie etykiet GMO, którym firmy biotech mocno się sprzeciwiają.
Uważam,
że
jest to najlepsze
źródło
jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o GMO. Jeśli naprawdę
cenisz swoje zdrowie i rodziny, proponuję przeczytanie jej, pomoże Ci poznać rzeczywistość
inżynierii genetycznej i dlaczego zawsze powinieneś się jej wystrzegać.
Uwaga:
insektycydy
herbicydy
=
środki
owadobójcze
=
środki
chwastobójcze
pestycydy
=
środki
szkodnikobójcze
Rozdział 1: GMO – co to jest?
Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO) to
żywe
organizmy, których genetyczne
składniki sztucznie zmanipulowano w laboratorium wytwarzając niestałe kombinacje genów
roślin, zwierząt, bakterii, a nawet wirusów, które nie występują w naturze, ani w tradycyjnych
[krzyżowanych] metodach hodowli. [1]
Technologia GMO jest najszerzej stosowana w rolnictwie. W celu zapobiegania i kontroli
szkodników, rośliny są genetycznie modyfikowane po to
żeby:
1.Produkowały pestycydy we własnych tkankach – kukurydza Monsanto’s Bt ma gen bakterii
z ziemi
Bacillus thuringiensis
(Bt), która wytwarza toksynę Bt –
środek
przeciwko szkodnikom
który rozdziera
żołądki
niektórych owadów i je zabija.
Ta wytwarzająca pestycyd kukurydza weszła w dostawy
żywności
pod koniec lat 1960, ale
dopiero w 2003 w Illinois skomercjalizowano kukurydzę Bt która zabija zachodnią
kukurydzianą stonkę korzeniową. Stonka ta jest jednym z najbardziej dewastujących
szkodników kukurydzy, i historycznie tradycyjne rolnictwo zarządzało nią stosując rotację
upraw i
środki
owadobójcze na glebę.
Dzięki kukurydzy Bt zamierzano zmniejszyć stosowanie takich insektycydów. Ale 10 lat
później, ku zdziwieniu każdego, szkodniki już rozwijają w sobie odporność na kukurydzę GMO
i odkrywa się inne poważne konsekwencje.
2.Roślina ma być odporna na herbicydy i / lub pestycydy – około 85% wszystkich roślin GMO
tolerują lub są tak zmodyfikowane genetycznie by znosić bezpośrednie stosowanie glifosatu,
aktywnego składnika Monsanto w mocnym herbicydzie Roundup.
Sa to tzw. gotowe na Roundup (Roundup Ready) rośliny.
Z uwagi na masową produkcję roślin GMO w rozwijających się krajach, stosowanie glifosatu,
reklamowanego na
świecie
jako najczęściej używany herbicyd, na przestrzeni lat stale
wzrastało.
Jak czytamy w badaniu amerykańskiego Urzędu Geologicznego (USGS), użycie glifosatu w
2007 tylko w Ameryce wynosiło ponad 88.000 ton, wzrosło od 11.000 ton w 1992. [2]
Przemysł biotech mówi także,
że
rośliny GMO można modyfikować tak by były odporne na
choroby, suszę, poprawiły zawartość składników odżywczych i zwiększały zbiory. Niestety,
dotąd nie ma jeszcze
żadnych
dowodów na te opinie, a nawet na bezpieczeństwo tych upraw.
Ale co wyraźnie ustalono, to
że
po obfitym stosowaniu toksycznych herbicydów i / lub
pestycydów, uprawy GMO stały się uboższe w substancje odżywcze w porównaniu z ich
odpowiednikami wolnymi od GMO, i poza zawartością alarmujących ilości potencjalnie
szkodliwych dla zdrowia pozostałości po pestycydach, zawierają także nowe alergiczne białka.
Dr Stephanie Seneff z Massachusetts Institute of Technology (MIT), która przeprowadziła
szerokie badania w tej dziedzinie, uważa,
że
glifosat jest jednym z kluczowych winowajców w
rozwoju wielu przewlekłych chorób, które stały się powszechne w zachodnich
społeczeństwach, w tym:
– Autyzm
– Choroby przewodu pokarmowego np. zapalenie jelit, przewlekła biegunka, zapalenie jelita
grubego, choroba trzewna i Crohna
– Szeroki wachlarz alergii
– Bezpłodność
– Rak
– Choroba Alzheimera
– Choroba Parkinsona
– Stwardnienie rozsiane (MS).
Jak powstają GMO?
Genetycznie modyfikowany organizm to produkt ekstrakcji genów z DNA jednego gatunku,
który sztucznie umieszcza się w genie niespokrewnionej rośliny lub zwierzęcia. Ponieważ
proces ten obejmuje transfer obcych genów, GMO można także nazywać organizmem
transgenicznym.
Mimo
że
pierwszy krok w genetycznie modyfikowanych roślinach – proces wycinania i
łączenia
genów w probówce – jest precyzyjny, to kolejne kroki już takie nie są. W szczególności
proces umieszczania genetycznie zmodyfikowanego genu w DNA komórki rośliny jest
niedokładny, niekontrolowany i powoduje mutacje (zmiany dziedziczne) w strukturze DNA.
[3]
Wszystkie
żywe
organizmy mają naturalne bariery by chronić się przed wprowadzaniem DNA
od zupełnie innych gatunków, i to dlatego inżynierowie genetyczni wychodzą z różnymi
nowymi sposobami by to ułatwić, np. [4]:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin