Zachodniopomorskie specjały kulinarne.pdf

(3057 KB) Pobierz
ZACHODNIOPOMORSKIE
SPECJAŁY KULINARNE
1
Wydawca:
Urząd Marszałkowski
Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin
www.um-zachodniopomorskie.pl
Opracowanie:
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Barzkowicach
Ewelina Gielmuda
Ewelina Pawłowicz
Władysław Lizuń
Współpraca:
Urząd Marszałkowski
Województwa Zachodniopomorskiego
Biuro Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czesław Kołodziejczyk
Agnieszka Kołodziej
Wanda Steinmetz
Redakcja techniczna:
Wiesław Groński
Korekta:
Sylwia Lenard
Publikacja finansowana ze środków
Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Zachodniopomorskiego
ISBN 978-83-88664-05-2
Nakład 2000 egzemplarzy
Spis treści:
Str.
Słowo wstępne .......................................................................................................................................................... 4
Produkt tradycyjny ..................................................................................................................................................... 5
Procedura umieszczania produktu na liście produktów tradycyjnych ......................................................................... 6
Kategorie produktów tradycyjnych ............................................................................................................................ 7
Produkty tradycyjne w województwie zachodniopomorskim ..................................................................................... 8
Produkty nagrodzone w edycjach wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” .................................. 14
Przegląd produktów kulinarnych województwa zachodniopomorskiego ................................................................. 37
Przydatne adresy internetowe .................................................................................................................................. 40
Szanowni Państwo
Niniejszy katalog stanowi pierwszy przegląd przy-
smaków kulinarnych Województwa Zachodniopomor-
skiego. Zawiera produkty zarówno wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych, nagrodzone w poszczegól-
nych wojewódzkich edycjach konkursu „Nasze Ku-
linarne Dziedzictwo”, jak również uhonorowane na-
grodą PERŁA.
W katalogu przedstawione są ciekawe i oryginalne
produkty, których sposób wytwarzania nawiązuje do
wielopokoleniowej tradycji. Mieszkańcy Wojewódz-
twa Zachodniopomorskiego są ludnością napływo-
wą z różnych obszarów Polski. W okresie powojen-
nym osiedliło się tu wielu przybyszy ze wschodnich
krańców Polski, przywożąc ze sobą lokalne zwyczaje,
kulturę i tradycję. Jest to tygiel smaków, swoista mie-
szanka narodowościowa, która daje podstawy do po-
wstawania już naszej własnej, regionalnej tradycji.
Doświadczenia wielu krajów pokazują, że żywność
wytwarzana w sposób tradycyjny w istotny sposób
wpływa na ożywienie gospodarcze obszarów wiej-
skich. Miejscowe specjały stanowią nie lada atrakcję
dla turystów, którzy w gospodarstwach agroturystycz-
nych nie tylko smakują, ale także uczestniczą przy ich
wytwarzaniu, np. tradycyjnym pieczeniu chleba czy
ubijaniu masła.
To ważne, że także nasze lokalne produkty żyw-
nościowe cieszą się coraz większym uznaniem i zain-
teresowaniem konsumentów, bo to przyczynia się do
rozwoju i promocji Województwa Zachodniopomor-
skiego.
Wyrażamy zatem nadzieję, że to pierwsze wy-
danie katalogu przyczyni się do wyszukiwania zapo-
mnianych receptur, zainspiruje konsumentów do od-
krywania szlaków kulinarnych, a tym samym zachęci
kolejnych producentów do złożenia u Marszałka Wo-
jewództwa wniosku o wpis wytwarzanego przez nich
produktu na Listę Produktów Tradycyjnych.
Urząd Marszałkowski
Województwa Zachodniopomorskiego
Produkt tradycyjny
Nowe kraje członkowskie wzbogaciły Unię Europejską różnorodnością tradycji i kultur, w tym kulinarnych. Wejście Polski do
Unii Europejskiej umożliwia polskim producentom tradycyjnej żywności korzystanie z przepisów unijnych w zakresie ochrony
nazw produktów rolnych i środków spożywczych. Takim rozwiązaniem prawnym odnośnie rodzimych produktów jest Ustawa
z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach
tradycyjnych (Dz.U. 2005, Nr 10, poz.68).
Pod pojęciem produktu tradycyjnego jest rozumiany produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze sto-
sowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat. Jest to produkt powstały
z zastosowania do jego wytworzenia tradycyjnych surowców, a metoda jego produkcji lub przetwórstwa jest zgodna z tradycyjną.
Lista Produktów Tradycyjnych:
• upowszechnia produkty wytwarzane tradycyjnymi i hi-
storycznie ugruntowanymi metodami,
• stwarza wytwórcom produktów tradycyjnych możliwość
ubiegania się o udzielenie odstępstw od obowiązujących
i prawnie uregulowanych wymogów produkcyjnych,
jednocześnie nie jest instrumentem ochrony nazw
produktów,
• promuje żywność tradycyjną i pogłębia wiedzę kon-
sumentów odnośnie tradycyjnej żywności i polskiego
dziedzictwa kulturowego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin