Wielka księga Savoir Vivreu.pdf
(
2082 KB
)
Pobierz
O obcowaniu ludzi
Mimo iż wiele zasad savoir-vivre’u obowiązujących od
czasów barona Adolpha von Kniggego uważa się dziś
za przestarzałe, jego imię wciąż jeszcze stanowi syno
nim dobrych form towarzyskich: ten, kto przestrzega
reguł Kniggego, potrafi się właściwie zachować w każ
dej sytuacji. Knigge nie jest tu utożsamiany z etykietą,
jaka obowiązywała w XVIII wieku, a więc za życia ba
rona. Każde pokolenie tworzy własny kodeks dobrych
manier.
Można zadać sobie pytanie, czy dzisiaj, na początku
XXI wieku, w ogóle potrzebne są nam takie wskazów
ki. Czy ja jako jednostka nie mam prawa zachowywać
się tak, jak uważam za właściwe - zakładając oczywi
ście, że nikomu nie wyrządzam krzywdy? Dla samot
nego mieszkańca lasu albo stepu, którego najbliższy są
siad jest oddalony o dzień marszu, wszelkie zasady
z pewnością nie odgrywają roli. Ale większość ludzi ży
je we wspólnocie i bez wzajemnego poszanowania ta
kie życie z pewnością byłoby przykre i samotne.
Dopiero ogólnie przyjęte formy zachowania czynią
współżycie ludzi przyjazne i harmonijne - nawet jeśli
czasem wymaga to rezygnacji z własnych, często egoi
stycznych pobudek.
W roku 1788
baron
Adolph
von Knigge
opublikował
swoją
niewątpliwie
najsłynniejszą
książkę
O
obcowaniu
ludzi.
Znajomość form towarzyskich
gwarancją dobrego zachowania
Kniggemu chodziło przede wszystkim o kontakty mię
dzyludzkie, o „takie zachowanie się człowieka, aby na
tym świecie i w społeczeństwie współżył on szczęśli
6
O
obcowaniu ludzi
wie i przyjemnie z innymi ludźmi i sprawiał, aby jego
bliźni byli szczęśliwi i radośni”. Również w naszej
książce stosunki międzyludzkie zajmują dużo miej
sca. Ale chodzi także o to, aby w życiu publicznym
i prywatnym zawsze zachowywać właściwą postawę:
od prawidłowego obchodzenia się z nożem i widelcem
i wyprostowanej, sprężystej postawy, po dbałość o wy
gląd zewnętrzny.
Godne pochwały jest zajmowanie się współczesny
mi zasadami dobrego wychowania, albowiem to czyni
nas pewniejszymi w wielu dziedzinach życia. Szkoda
by było, gdybyśmy zaprzepaścili własne pozytywne ce
chy wskutek niewłaściwego zachowania i nie odnieśli
sukcesu tylko dlatego, że nie potrafimy się dostoso
wać do ogólnie przyjętych norm.
Dobre formy
towarzyskie
to nić, która
wiąże ludzi.
Jak nakrywać
i podawać do stołu
Konkretne okazje wymagają przestrzegania sztyw
nych norm obowiązujących przy stole. Zależy to od
rangi wydarzenia albo spotkania towarzyskiego.
Również w życiu zawodowym i w interesach obserwu
je się pozytywne zmiany związane z wizytą w restau
racji. Dotyczy to przede wszystkim wyższych kręgów
biznesu; rozpoczęta w biurze rozmowa prezentacyjna
znajduje finał przy dobrym jedzeniu w restauracji.
Jakże brzemienne skutki dla naszej przyszłości zawo
dowej może mieć w takich sytuacjach najdrobniejsze
uchybienie w zachowaniu się przy stole.
8
JAK NAKRYWAĆ I PODAWAĆ DO STOŁU
Perfekcyjnie nakryty
stół
Dla smakosza nie ma nic bardziej pociągającego
niż pięknie nakryty stół z dużą liczbą talerzy, kielisz
ków, nakryć, serwetek, kwiatów, świec i wielu innych
akcesoriów. Wie on, że ów pozorny chaos na stole ma
swój sens i że czekają go przyjemne doznania.
Omijanie „pułapek”
Z drugiej zaś strony niemało jest ludzi, którzy na wi
dok tak bogato nakrytego stołu odczuwają niepokój.
Boją się kompromitacji, ponieważ obawiają się wielu
„pułapek”. W istocie dziś tylko niewiele osób wie, co
począć z takim mnóstwem sztućców, talerzy i kieli
szków. Klasycznie nakryty stół to dla większości coś
wyjątkowego - oznaka, że uczestniczą w ważnym wy
darzeniu towarzyskim, a zebrani będą oceniani szcze
gólnie krytycznie.
ABC nakrywania do stołu
Ale nie tylko gość spogląda z lękiem na uroczyście
nakryty stół; często czyni to także gospodarz, który
w swoim domu pragnie uczcić jakieś ważne wydarze
nie. Musi on bowiem znać dokładnie zasady obowią
zujące przy stole, jeśli nie chce się narazić na krytykę
ze strony znawcy. W tym rozdziale pragniemy ci przy
bliżyć wcale niełatwe zwyczaje obowiązujące przy sto
le po to, abyś nie musiał przeżywać stresów, niezależ
nie od tego, czy jesteś gościem, czy gospodarzem.
Plik z chomika:
Furjon
Inne pliki z tego folderu:
(Modelik 1998 01) - Rosyjski samochód osobowo-terenowy GAZ-67B.pdf
(2446 KB)
1 - LUBIĘ GOTOWAĆ - 2008.pdf
(11434 KB)
1 - LUBIĘ GOTOWAĆ 2009.pdf
(11348 KB)
1 - LUBIĘ GOTOWAĆ 2010.pdf
(12549 KB)
1. Przyprawy w gastronomii - Podstawy Technologii Gastronomicznej.pdf
(495 KB)
Inne foldery tego chomika:
Mały Modelarz
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin