Dieta a grupa krwi.doc

(179 KB) Pobierz
Dieta a grupa krwi

Dieta a grupa krwi

Sposób odżywiania, dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Dieta oznacza kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz płynów, a nie tylko ogranicza odżywianie. Odpowiednio dobrana dieta zapewnia witalność i dobrą kondycję, pomaga zachować właściwą masę ciała i smukłą sylwetkę, opóźnia procesy starzenia, zapobiega chorobom, pozwala przezwyciężać różne dolegliwości (D’Adamo, Whitney 2000).




Dieta odpowiednia dla grup krwi 0, A, B, AB, to dieta polegająca na doborze pokarmów, które organizm najlepiej będzie przyswajał i jak najlepiej trawił, w wyniku czego jak najmniej gromadził toksyn. Pokarmy, które są dobrze trawione to pokarmy odpowiednie dla grupy krwi. Unikanie produktów, które mogą mieć szkodliwe działanie na organizm, jest szczególnie istotne, gdyż często nie to, co jemy, lecz to, czego nie jemy, decyduje o poprawie kondycji organizmu. Diety zgodne z grupą krwi przeznaczone są dla każdego, ponieważ zapewniają wszystkie niezbędne składniki mineralne i odżywcze organizmowi (D’Adamo, Whitney 2000).

Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką organizm spala kalorie, na reakcje na stres i może nawet ma wpływ na osobowość (D’Adamo, Whitney 2000).

Dieta zgodna z grupą krwi tłumaczy, dlaczego niektórzy ludzie tracą na wadze stosując konkretne diety, podczas gdy inni nie. Dlaczego niektórzy ludzie pozostają witalni przez całe życie, podczas gdy u innych następuje pogorszenie stanu zdrowia i intelektu .

Istnieje duże niebezpieczeństwo dla osób pragnących dzięki tej diecie, skutecznie i w krótkim okresie stracić wiele kilogramów. Nadmierny ubytek wagi może doprowadzić do niedożywienia, co wpływa na osłabienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego najlepszym podejściem jest eliminowanie wszystkich rodzajów żywności, które mogą się przyczyniać do wzrostu wagi (D’Adamo, Whitney 2000).

Gdy organizm przestawia się na eliminowanie żywności źle trawionej lub toksycznej, to przede wszystkim stara się wypłukać toksyny, które odkładają się głównie w tkance tłuszczowej, a więc proces eliminacji toksyn eliminuje także tłuszcz. Dzięki takiej diecie możliwe jest zdrowsze zrzucenie wagi.

Dlaczego żywienie zgodne z grupą krwi?

Grupa krwi jest jednym z kilkunastu medycznie uznanych wyróżników, takich jak np. kolor włosów czy oczu itd. Wiele z nich, np. wzorce odcisków palców, analiza DNA, stosowane są szeroko w sądownictwie i kryminologii, jak również w medycynie w badaniach przyczyn i sposobów leczenia chorób (D’Adamo, Whitney 2000).

W dietach zgodnych z grupą krwi postępuje się według jasnej, logicznej, naukowo zbadanej i potwierdzonej dietetycznej matrycy opartej na profilu komórkowym.

Dieta zgodna z grupą krwi nie stanowi alternatywy wobec zaleceń lekarzy medycyny. Dieta zgodna z grupą krwi jest pomocna we współpracy z lekarzem, by dążyć do osiągnięcia optymalnie dobrego zdrowia i samopoczucia każdego z nas (D’Adamo, Whitney 2000).

GRUPA KRWI "0"
Około 40 tysięcy lat p. n. e. nasi przodkowie znaleźli się w sytuacji, która doprowadziła, że człowiek stał się drapieżnikiem. Ludność zaczęła wyrabiać broń, używać narzędzi, polować. W wyniku tego przodkowie nasi stali się mięsożercami. Te osiągnięcia dały im siłę, i wyższość. Zręczność pozwoliła im unikać rywali ze strony zwierząt. Kiedy nastąpiło ograniczenie ilości wrogów doprowadziło, że mięso,stało się ich podstawowym pokarmem.

Wraz z upływem czasu myśliwi stali się wrogami ze względu na częste polowania w tych samych rejonach. Doprowadziło to coraz częstszych wędrówek ludności w poszukiwaniu pokarmu, a w konsekwencji powiększały się terytoria. Wówczas grupa krwi 0 stała się grupa dominującą spośród czterech grup. Z biegiem czasu sama natura przystosowała ludność do nowych warunków, które były odmienne w różnych regionach. Z klasycznego myśliwego narodził się nowy człowiek wszystkożerny, ze względu na pojawienie się innych rodzajów pożywienia.


Współcześni ludzie z grupą „0″, by chronić swoje zdrowie powinni jeść względnie duże ilości mięsa, które tylko u osób spala się jak paliwo w samochodzie i zamienia się na energię.

„Myśliwy” narażony jest na choroby wirusowe, artretyzm, zapalenie stawów, alergie i astmę, zaburzenie krzepnięcia krwi. Podatny jest na pojawienie się zgagi, wrzodów trawiennych i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co może doprowadzić do nadwagi i zmęczenia.

Czynnikami sprzyjającymi prawidłowemu rozwojowi ludzi posiadających grupę krwi 0, są ćwiczenia fizyczne, spożywanie białka zwierzęcego.

Grupa 0 maja tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Produkty mleczne i zbożowe nie są źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0.

Rozpoczęcie diety typu 0 w początkowej fazie może doprowadzić do utraty wagi, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe.

Gluten jest czynnikiem sprzyjającym przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0, znajduję się on w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.



ŻYWNOŚĆ SPRZYJAJĄCA SPADKOWI WAGI:




ryby i owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
wątróbka - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi
kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
ŻYWNOŚĆ SPRZYJAJĄCA WZROSTOWI WAGI:

pszenica i kukurydza - zakłócają produkcję insuliny, zwalniają metabolizm,
soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
fasola - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca – hamują działanie hormonu tarczycy.

WSKAZANE : czerwone chude mięso

ZABRONIONE: pszenica

Osoba posiadająca grupę krwi 0 charakteryzuje się dużą siłą, wytrzymałością, jest śmiała i napawa optymizmem. Umie się koncentrować, kierować sobą. Jest odporna i silna, wierzy we własne siły.

Aktywnie uprawia sport co pozwala unikać depresji, przygnębieniu. Posiada talent do maskowania i jest skłonny do dużych wyrzeczeń.

Sposób na zwalczanie stresu ukryty jest we krwi. Stres nie jest groźny ale zagrożeniem jest Twoja reakcja na niego. Każda z grup krwi posiada odmienny system radzenia sobie ze stresem.
Osoby posiadające grupę krwi 0 charakteryzują się tym, że są wyzwalana jest energia fizyczna na skutek szybkiej reakcji stresowej. Ciało przejmuje kontrole nad stresem i w wyniku toku reakcji negatywny stres zostaje zamieniony na stres pozytywny. Osoby z grupa krwi 0 uprawiając sport, ćwiczenia wyzwalają nagromadzone siły hormonalne a tym samym unikanie stresu.


Odpowiedni program ćwiczeń pozwala utrzymać odpowiednią masę ciała jak również wzmocnić siły witalne organizmu. Ćwiczenia siłowe u osób z grupą krwi 0 powodują szybsze spalanie tłuszczu. Nie reagowanie na stres w odpowiedni sposób może być przyczyną depresji, zmęczenia i bezsenności. regularne ćwiczenia pozwolą rozładować stres poprzez zmianę z negatywnego na pozytywny i nie dopuszczą do pojawienia się nowych dolegliwości: stanów zapalnych, artretyzmu, astmy, otyłości.





Proponowane ćwiczenia dla grupy krwi 0:

• Aerobic 40-60 min,
• Pływanie 30-45 min
• Jogging 30 min
• Trening siłowy 30 min
• Bieg w marszu 30 min.
• Wchodzenie po schodach 20-30 min.
• Sporty wojenne 60 min.
• Sporty kontaktowe 60 min.
• Jazda na rowerze 30 min.
• Szybki chód 30-40 min
• Taniec 40-60 min
• Jazda na łyżworolkach (D’Adamo, Whitney 2008).

Jak ćwiczyć?

Wybierając odpowiedni zestaw ćwiczeń należy pamiętać o dobrej rozgrzewce, ćwiczeniach właściwych i rozluźnieniu. Przeprowadzenie rozgrzewki ma na celu zapobiegać powstaniu kontuzji oraz przygotowuje mięśnie do ćwiczeń. Powinna obejmować rozciąganie i ćwiczenia na elastyczność w celu zapobiegnięcia naderwaniu mięśni i ścięgien.

Najlepszym antidotum na zmęczenie i depresję jest praca fizyczna.
Białko jest jednym ze składników, który ma duże znaczenie dla organizmów z grupą krwi „0”. Niedobór białka może miećhb poważne skutki w nieprawidłowym trawieniu tłuszczów, stając się tym samym przyczyną pośrednią cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Najlepszym rozwiązaniem uniknięcia wielu zaburzeń które dotykają grupę krwi „0”, jest spożywanie wysokogatunkowego białka. Białko powoduje zwiększenie masy aktywnych tkanek, usprawniając tym samym prawidłową przemianę materii, umożliwiając spalanie tłuszczów.



WSKAZANE:

baranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, wątróbka, wołowina

OBOJĘTNE:

bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa, przepiórka

NIEWSKAZANE:

bekon, gęś, wieprzowina

RYBY

Ryby, stanowią kolejna grupę pokarmów bogatych w białko, są wskazane w diecie zgodnej z grupą krwi 0.




WSKAZANE:

aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk

OBOJĘTNE:

bieługa, fladra, granik, homar, kałamarnica, karp, krab, krewetki, okoń srebrny, oceaniczny, rak, rekin, sardela, sola szara, ślimaki, troć, tuńczyk, węgorz, żaba,

NIEWSKAZANE:

barakudy, łosoś wędzony, sum, śledź marynowany, ośmiornica,

NABIAŁ, JAJA

Organizm człowieka posiadającego grupę krwi „0”, nie jest zdolny do prowadzenia właściwego metabolizmu nabiału, dlatego też produkty tego pochodzenia powinny być ograniczone. Spożywanie produktów mlecznych może się przyczynić do nadwagi, stanów zapalnych, zmęczenia.
WSKAZANE:

należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych, jedynie kozi ser, masło, ser feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.

NIEWSKAZANE:

chude lub 2% mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleko, lody, maślanka, wszystkich pozostałych odmian sera.

TŁUSZCZ, OLEJ

Najkorzystniejsze tłuszcze pojedyncze nienasycone, oraz oleje bogate w kwasy tłuszczowe serii omega. Ułatwiają one proces wydalania.

WSKAZANE:

olej z oliwek i siemienia lnianego

OBOJĘTNE:

Olej rzepakowy, olej sezamowy, olej z wątroby dorsza

NIEWSKAZANE:

Olej bawełniany, kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych

ORZECHY, PESTKI

Orzechy i pestki stanowią drugorzędne źródło białka. Ozrechy i pestki sa dobrym źródłem pro­tein roślinnych. Jednak ten rodzaj pożywienia nie zastąpi wartości mięsa.

WSKAZANE:

pestki dyni, orzech włoski.

OBOJĘTNE:

Kasztany, orzeszki pinii, masło migdałowe, masło sezamowe, masło słonecznikowe, migdały, orzechy laskowe, pestki słonecznika, nasiona sezamu

NIEWSKAZANE:

mak, masło z orzechów ziemnych, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne orzechów liczi

FASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE

Niektóre gatunki fasoli są wskazane w diecie zgodnej z grupą krwi 0. Pełnia funkcje wzmacniajace układ trawienny.

WSKAZANE:

fasola aduke, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”

OBOJĘTNE:

bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola biała, fasola cannellini, fasola czerwona, fasola limeńska, fasola pnąca, fasola northern, fasola sojowa czerwona, fasola szparagowa, groch w strączkach, groszek zielony, zielona fasola

NIEWSKAZANE:

fasola copper, fasola navy, fasola nerkowata,, fasola tamarynda, soczewica amerykańska, soczewica czerwona, soczewica zielona

ZBOŻA



Produkty pszeniczne powinny zostać z diety zgodnej z grupa krwi 0 wyeliminowane, gdyż zawieraja niebespieczne lektyny które zaburzaja prawidłowe wchłanianie składników w organizmie, a tym samym są przyczyna odkładania sie tłuszczu w tkankach.




WSKAZANE:

należy całkowicie wyeliminować je z diety.

OBOJĘTNE:

amarant, gryka, orkisz, otręby ryżowe jęczmień, kamut, kasza, pasta ryżowa, proso dmuchane, ryż dmuchany

NIEWSKAZANE:

farina, mąka z owsa, mąka kukurydziana,, otręby owsiane, otręby pszenne, owsianka, pasta z pszenicy, płatki familia, płatki kukurydziane, płatki siedem zbóż, pszenicy

PIECZYWO



Pieczywo oparte na bazie mąki pszennej powinien być całkowicie wyeliminowany. Zalecane jest spożywanie chleba esseńskiego, chleba Ezekiela, gdyż jest to chleb z ziarna kiełkującego, gdzie w procesie kiełkowania niszczone sa lektyny.

WSKAZANE:

chleb esseński, chleb Ezekiela.

OBOJĘTNE:

chleb bezglutenowy, chleb z brązowego ryżu, chleb z maki sojowej, chleb orkiszowy, chleb żytni, chrupki fin, chrupki żytnie, pieczywo wasa, pieczywo z prosa,

NIEWSKAZANE:

bułki z otrębami owsa, chleb z pszenicy, pieczywa wieloziarnistego, bułeczki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, pieczywo z mąki pszennej macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, pieczywo pszennego, wysokobiałkowy chleb

ZIARNO, MAKARONY

Wszelkiego typu makarony stworzone na bazie pszenicy powinny być z diety wyeliminowane.

OBOJĘTNE:

dziki ryż, gryka, kasza, mąka żytnia, makaron z karczocha, mąka jęczmienna, mąka orkiszowa, mąka ryżowa, ryż biały, ryż brązowy

NIEWSKAZANE:

biała mąka pszenna, makaron grysikowy, mąka couscous, glutenowa, pieczywa grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej,

WARZYWA

Warzywa są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, a jednocześnie zmniejszają wydzielanie poliamid w przewodzie pokarmowym. Do spożywania warzyw trzeba również podchodzić z rozwagą.


WSKAZANE:

brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, glony morskie, rzepa, por, pasternak, pietruszka, mniszek lekarski,

OBOJĘTNE:

Arugula, brukiew, buraki czerwone, cebula dymka, cebula szalotka, cebula zielona, cukinia, endywia, fasolka Limańska, fenkuł, groch cukrowy, grzyby obalone, grzyby enoki, grzyby portobello, imbir, japońska rzodkiew, kapusta pekińska, marchew, ogórek, oliwki zielone, orzech wodny (kotewka), pędy bambusa, papryka zielona i żółta, pomidor, rukiew wodna, rzodkiewka, sałata lodowa, seler, szparagi, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kminek, kolendra, koper, tofu, trybuła ogrodowa, wszystkie dyniowate

NIEWSKAZANE:

awokado, bakłażan, biała kapusta, biała kukurydza, białe ziemniaki, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czarne oliwki, gorczyca, kalafior, lucerna, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki, żółta kukurydza.

SOKI, NAPOJE



Spośród szerokiej gamy soków i napojów należy wybierać te, które maja najmniejsza izawartośc cukru.

WSKAZANE:

Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

OBOJĘTNE:

Sok grejpfrutowy, sok morelowy, sok marchwiowy, sok ogórkowy, sok z papai, sok pomidorowy, sok selerowy, sok winogronowy, soki warzywne, sok żurawinowy

NIEWSKAZANE:

Sok z jabłek, sok z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

PRZYPRAWY

Przyprawy od wieków uchodziły jako, że poprawiają działanie układu pokarmowego.

WSKAZANE:

Chleb świętojański, curry, kelp, kurkuma, pietruszka, rodymenia

OBOJĘTNE:

Agar, anyżek, bazylia, bergamotka, chrzan, cukier biały, cukier brązowy, cząber, mięta pieprzowa, mięta zielona, miód, papryka, pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, rozmaryn lekarski, czekolada, czosnek, esencja migdałowa, estragon, gorczyca suszona, goździki,, kardamon, kmin rzymski, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, melasa, mięta, sód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, syrop ryżowy, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tamari, tapioka, tamarynda, , Trybuła ogrodowa, tymianek, żelatyna

NIEWSKAZANE

cynamon, gałka muszkatołowa, ocet balsamowy, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, wanilia.

OWOCE

Owoce stanowią również bogate źródło błonnika, witamin i minerałów, zawieraja szereg przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Jednak istnieje również grupa owoców, które należy wykluczyć z diety.


WSKAZANE:

śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.

OBOJĘTNE:

Agrest, ananas, arbuz, banan, borówka amerykańska, brzoskwinia, czarna porzeczka, czarne winogrona, czerwona porzeczka, cytryny, daktyle czerwone, granat, grejpfrut, gruszka, guana, jabłko, jagody bzu czarnego, kiwi, Limona, maliny, malino jeżyna, mango, melon canang, melon casabla, melon hiszpański, melon musk, morela, nektarynka, opuncja, papaja, persy mona, rodzynki, wiśnie, zielone winogrona, żurawina

NIEWSKAZANE:

Figa rajska, jeżyna, mandarynki, melon kantalupa, melon miodunka, orzechy kokosowe, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

HERBATY ZIOŁOWE

Herbatki ziołowe od lat wykorzystywane były do wzmocnienia organizmu. Wzmacniały układ odpornościowy, układ trawienny. Są wskazane w diecie zgodnej z grupą krwi 0.

WSKAZANE:

Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

OBOJĘTNE:

Bez czarny, brzoza brodawkowata, dziewanna, kora białego dębu, mięta zielona, rumianek, szałwia, tymianek, głóg kocimiętka, korzeń lukrecji, krwawnik pospolity, liście malin, waleriana, werbena pospolita, żeń-szeń, zielona herbata

NIEWSKAZANE:

Aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, gorzknik kanadyjski, goryczka, liść truskawki, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, szczaw, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.

INNE DODATKI

Wszelkiego typu dodatki trzeba w diecie stosować racjonalnie. Zaleca się te, które maja niska zawartość cukru i tłuszczu.

OBOJĘTNE:

Dżem z zalecanych owoców, galaretki z zalecanych owoców, mus jabłkowy, musztarda, sosy do sałatek o niskiej zawartości tłuszczu

NIEWSKAZANE:

Ketchup, marynowany koper, marynaty koszerne, kwaśne marynaty, słodkie marynaty, przyprawy smakowe

UŻYWKI

Na rynku dostepne jest wiele napojów i używek, jednak dieta zgodna z grupa krwi 0 nie jest bogata w tego typu produkty. Piwo jest niewskazane ponieważ, uchodzi za czynnik przybierania na wadze. Kawa powoduje zwiększenie poziomi kwasu żołądkowego, dlatego nie skazana jest w tej diecie.

WSKAZANE:

Woda sodowa

OBOJĘTNE:

Piwo, wino czerwone, wino białe, zielona herbata

NIEWSKAZANE:

Coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbaty , kawy bezkofeinowa, kawa, likier destylowany, napoje gazowane
Osoby z grupą krwi 0 potrzebują suplementów żywieniowych, które przyśpieszają metabolizm, poprawiają krzepliwość krwi, zapobiegają procesom infekcyjnym i stabilizują funkcjonowanie tarczycy. Ponieważ grupa ta ciężko przyswaja przetwory zbożowe, będące głównym źródłem witamin z grupy B, ich suplementacja może być bardzo korzystna. Kompleksowy zestaw witamin z grupy B przyśpiesza metabolizm i dzięki szybszemu spalaniu składników pokarmowych powoduje względną lokalną kwasowość w mięśniach i w całym organizmie, co wywiera korzystny wpływ na wzmożoną aktywność fizyczną osób z ta grupą krwi. Podawanie witaminy K poprawia krzepliwość krwi i zapobiega skłonnościom do hemofilii.

Dodatkowa suplementacja wspomaga osiągnięcie równowagi organizmu oraz zabezpiecza przed niedoborem witamin, awitaminozą. Dieta zgodna z grupą krwi 0 bogata jest w witaminy i minerały i nie jest koniecznością ich uzupełnianie. Przede wszystkim nie jest konieczne uzupełnianie witaminy C i żelaza.

WITAMINA B

Osoby z grupą krwi 0 potrzebują dużych dawek witaminy grupy B dla podtrzymania zrównoważonych reakcji na stres. Szczególne znaczenie ma tutaj witamina B1, B5 i B6. Witamina B odpowiada również za przyspieszenie metabolizmu. Jeżeli do diety podchodzimy rzetelnie to nie ma potrzeby dodatkowego uzupełniania witaminy B12 lub kwasu foliowego.

Pożywienie bogate w witaminę B:


Mięso
Orzechy
Wątroba
Ryby
Owoce
Ciemnozielone warzywa liściaste
WITAMINA K

Osoby posiadające grupę krwi 0 cechuje niższy poziom czynników odpowiedzialnych za krzepliwość krwi, co jest przyczyną zaburzeń związanych z krwawieniem. Dlatego należy mieć na uwadze stosowanie składników pokarmowych zawierających duże ilości witaminy K lub wspomóc organizm dodatkową suplementacją.

Pożywienie bogate w witaminę K:


wątroba
żółtka jaj
warzywa o zielonych liściach- szpinak, boćwina.

WAPŃ

W diecie zgodnej z grupa krwi 0 wymagane jest uzupełnianie wapnia, ponieważ dieta ta uboga jest w produkty mleczne, które są podstawowym nośnikiem wapnia. Przy zapaleniach stawów, artretyzmie, w okresie wzmożonego wzrostu, w okresie menopauzy wymagane jest uzupełnianie wapnia.


Pożywienie bogate w wapń:

sardynki (bez ości)
łosoś w puszkach
brokuły
JOD

Osoby posiadające grupę krwi 0 cechuje nieustabilizowany metabolizm tarczycy spowodowany niedoborem jodu. Jod jest jedynym minerałem wspomagającym produkcję hormonu tarczycy, jeżeli dieta jest uboga w ten minerał konieczna jest dodatkowa suplementacja.


Pożywienie bogate w jod:

ryby morskie
kelp
sól jodowana (umiarkowanie)
MANGAN (ostrożnie)

W diecie zgodnej z grupą krwi 0 występuje bardzo mało składnika jakim jest mangan, ponieważ występuje on przede wszystkim w ziarnach pszenicy, roślinach strączkowych a te składniki są z kolei niewskazane w tej diecie. Suplementacja dodatkowa jest niekonieczna, ale o tym decyduje lekarz.

ZIOŁA I ZWIĄZKI FITOCHEMICZNE ZALECANE DLA

OSÓB Z GRUPĄ KRWI 0

LUKRECJA (Glycyrrhiza glabra) łagodzi podrażnienia żołądka, stymuluje jego pracę, chroni wyściółkę żołądka przed działaniem kwasu żołądkowego.





MORSZCZYN (Fucus uesiculosus) zawiera w swym składzie jod oraz wiele innych cennych składników. Chroni wyściółkę jelita przed bakteriami wywołującymi wrzody (H. pylori.). Pozwala kontrolować masę ciała u osób mających problemy z tarczycą.


RHODIOLA ROSEA- rożeniec górski- posiada właściwości antystresowe, hamuje aktywność katecholamin w obrębie mięśnia sercowego, poprawia jego kurczliwość. Zapobiega zaburzeniom sercowo- płucnym na dużych wysokościach. Różaniec górski pomaga zminimalizować działanie szkodliwych związków toksycznych, które wnikają do organizmu, oraz toksyny wytwarzane przez pasożyty w organizmie.





KŁĄCZE IMBIRU posiada właściwości przeciwutleniające oraz działa przeciwwrzoodwo, stymuluje prace układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, zapobiega zastojom żółci, przyśpiesza procesy detoksykacji w wątrobie, poprawia krążenie skórne, mózgowe, wieńcowe i w kończynach. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Stosowany do leczenia stanów zapalnych i ropnych skóry owłosionej. Ponadto może być stosowany do leczenia skaleczeń, otarć, obrzęków (po urazie mechanicznym), wyprysków i owrzodzeń w obrębie narządów płciowych.

KURKUMA posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwrakowe, przeciwzapalne. Usprawnia procesy trawienne, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i usprawnia funkcje wątroby.



UNIKAJ

WITAMINA A

W diecie zgodnej z grupą krwi 0 nie zaleca się suplementacji witaminą A, ze względu na skłonności do powolnego krzepnięcia krwi u osób z grupa krwi 0. Witamina A może rozrzedzać krew. Korzystne jest przyjmowanie Beta karotenu.





WITAMINA E

Witamina E pozyskana z suplementacji wpływa na spowolnienie krzepliwości krwi. Należy witaminę E pozyskiwać wyłącznie z pożywienia.

Pożywienie bogate w witaminę E:

oleje warzywne
wątroba orzechy
zielone liściaste warzywa



ZALECANA SUPLEMENTACJA

Rośliny adaptogenne (wzmacniające mechanizmy adaptacyjne organizmu)

Różeniec górski Owoc NoniSkładniki o działaniu przeciwzapalnym:

Lukrecja, KurkumaMongostanOwoc NoniKoci pazurChrząstka rekinaKwasy omega- 3Neutralizacja negatywnych skutków diety wysokobiałkowej:

JukaCzosnekL. acidophilus
Spirulina

WapńKoenzym Q10


GRUPA KRWI "A"

Przed laty – przed nasza erą, Ziemię zamieszkiwała ludność posiadająca grupę krwi 0. Głównym pożywieniem tej grupy ludności było mięso. Jednak z biegiem czasu wzrost ludności spowodował, iż zaczęło brakować pożywienia, malała populacja zwierząt. Wówczas to nastąpił przełam, gdyż ludność zaczęła poszukiwać innego rodzaju pożywienia, powiększała swoje terytoria. Zaczęto spożywać pokarm roślinny, zaczęto gospodarować ziemię oraz hodować zwierzęta. Ten sposób bytowania dał początek pojawieniu się nowej grupie krwi „A”, jak również dało to poczatek rozwojowi rolnictwa.

Zmiana stylu życia doprowadziła do urozmaicenia jadłospisu, zaczęto uprawiać i obsiewać rolę, siano zboża.



Odpowiednie odżywianie grupy krwi”A” powinno być oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm).

„Rolnik” posiada grupę krwi A, która to wymaga wzmocnienia układu odpornościowego, gdyż bardzo często jest narażona na szereg infekcji i nowotworów ( rak sutka, prostaty i trzustki, anemie złośliwe). Osoby z ta grupa krwi narażone są również na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyce. Ma skłonności do pojawienia się grzybicy.

Spożywanie mięsa i mleka zwierzęcego może być przyczyną niestrawności, ponieważ grupa ta charakteryzuje się zmniejszoną produkcją soków żołądkowych. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego.




JAKIE MOŻLIWOŚCI DAJE DIETA GRUPY KRWI A?


Stosowanie diety grupy krwi pomaga wzmocnić system odpornościowy, zapobiega pojawieniu się wielu chorób charakterystycznych dla tej grupy krwi.

Stosowanie diety zgodnej z grupa krwi A, pomaga zrzucić zbędne kilogramy. W pierwszym etapie diety obserwuje się spadek masy ciała, ponieważ eliminowane są z diety toksyny. Żywnośc pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupa krwi A, co w konsekwencji prowadzi do odkładania tłuszczu w organizmie.







PRODUKTY SPOŻYWCZE DLA GRUPY KRWI A:

Oto kilka składników, które zalecane sa w tego typu diecie:

Nabiał należy do pokarmów słabo trawionych, w konsekwencji spowalnia metabolizm. Produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Dieta powinna być ograniczona co do ilości pszenicy, ponieważ pszenica ma właściwości zakwaszające.


Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami. Najkorzystniejsze dla tej grupy krwi byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa z diety.

Należy zatem wybierać najchudsze kawałki mięsa, drób jest bardziej wskazany niż mięso czerwone. Nienależny spożywać produktów mięsnych przetworzonych- szynka, parówka. Zawierają one azotyny, mogą być przyczyną powstawania raka żołądka u osób z niskim poziomem kwasu żołądkowego, jest to jedna z cech owej grupy krwi.




ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA WZROSTOWI WAGI:

Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych;
Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Fasolka limeńska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.



ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA SPADKOWI WAGI:

Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
Ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.

WSKAZANE: wegetarianizm
ZABRONIONE: mięso i mleko

Osoba posiadająca grupę krwi A charakteryzuje się doskonała współpraca z innymi, wykazuje samokontrolę, jest przyzwoita. Jest to osoba sprytna, wrażliwa, zręczna. Są zazwyczaj domatorami, mało agresywni


Zawody, które dają im satysfakcję to te, w których mogą pracować według własnego rytmu, zaliczamy tu zawody artystyczne, literackie, muzyczne, rzemieślnicze.
Osoby posiadające grupę krwi A reagują na stres rozdrażnieniem nadczynnością. W ten sposób organizm zostaje osłabiony, zmęczony aby zwalczyć infekcje, bakterię. Dlatego też istnieje szereg ćwiczeń, technik uspakajających, które pozwalają na pokonanie negatywnych stresów za pomocą skupienia i relaksacji. Grupa ta nie za dobrze znosi negatywne skutki stresu. Jeżeli organizm jest w stanie napięcia to może to doprowadzić do pojawienia się chorób serca jak również do nowotworów.

Wybierając ćwiczenia należy skupić się na dostarczeniu spokoju i skupienia, to jedyny sposób na rozładowanie negatywnego oddziaływania stresu. Wskazane są ćwiczenia rozciągające, które przynoszą uspokojenie na drodze koncentracji.

Dynamiczne a zarazem umiarkowane ćwiczenia np.: wędrówki, pływanie i jazda na rowerze są jak najbardziej wskazane dla grupy A.

• Tai chi 30-40 min
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin